A Calldetenes tenim un problema amb les festes !!

dimarts, 24 de juny del 2008


Al igual que els darrers anys, la revetlla d’ ahir va acabar amb diferents destrosses a la plaça Onze de Setembre i altres indrets del poble. La taula de “ping-pong” de la plaça al revés, l’ entarimat on va actuar el grup de música aterrat, un grapat de bústies rebentades, les flors de les jardineres arrancades, etc..

A molts veïns s’ ens fa difícil d’ acceptar, que les festes del poble que tenen alguna activitat a la nit, acabin de manera inevitable d’ aquesta manera. Destrosses com les de la nit de Sant Joan o les de la Festa Major, deixen de ser una bretolada puntual, per convertir-se en alguna cosa mes greu, fins al punt de que fins i tot ja es prenen precaucions tal com es veu a la foto que il·lustra el post, on es veu que s’ han retirat les bústies de les escoles per evitar la destroça.

Quan passen aquestes coses, al dia següent sempre sents que hi ha algú que ha vist l’ actuació dels brètols en qüestió. Penso que si es així i n’ estan segurs, caldria que es presentes la corresponent denuncia al ajuntament, i que aquest emprengués les accions necessàries.

A part de fer pagar l’ import de les destrosses, crec que obligar a fer algun tipus de servei social com netejar als carrers o replantar les flors arrancades, seria una bona iniciativa per donar resposta a totes aquestes mostres d’ incivisme.
Llegir més...

Segon taller participatiu del POUM del 19 de Juny (mobilitat i infraestructures).

divendres, 20 de juny del 2008

Amb unes quantes altes i baixes de participants respecte a la sessió anterior, novament una trentena de veïns varen ser protagonistes del segon debat participatiu del POUM, que en aquesta ocasió tractava sobre la mobilitat i les infraestructures, un tema complicat des de fa temps (només cal veure la fotografia que il·lustra el post).

Tècnicament el desenvolupament va ser el mateix que el debat anterior, al igual que el nivell de coincidència en les opinions dels participants, del que dedueixo que en el pla teòric tots opinem molt semblant de que es el que mes ens convé, i que les diferencies surten en com portar-ho a la practica, en com es prioritzen les despeses, i també quan els projectes ens afecten mes o menys directament.

Els participants varen estar d’ acord en aprofitar la construcció de la variant, per reduir a mínims el trànsit de cotxes dintre del casc urbá. Es varen fer diferent propostes de com donar preferència als vianants i a les bicicletes per davant dels cotxes, també es varen contrastar opinions de com tenien que ser els carrers (plataforma única, de sentit únic de circulació...), de com reduir els sorolls que pateixen els que viuen o viuran a prop de la variant o del eix, de com fomentar l’ us de la bicicleta i el transport públic en els nostres desplaçaments als pobles veïns, etc.... Bona part del debat es va centrar en el tema de com tindria que ser el carrer Gran i l’ avinguda Pau Casals, que degut al elevat trànsit, fins ara ha dividit el poble en dos sectors totalment diferenciats a efectes de mobilitat.

També m’ ha cridat l’ atenció que l’ ajuntament hagi afegit aquesta setmana, molta informació a la seva pàgina web que parla del POUM, encara que lamentablement no sigui la que ens afecte mes directament com poden ser els projectes del Torrental , de "Productos" o de les Adoberies. Per aportar el meu granet de sorra, juntament amb el link de la pàgina del ajuntament, adjunto el link a la base de dades del departament de cultura de la Generalitat, on es poden consultar els edificis que son considerats patrimoni arquitectònic de Catalunya, i que es pot consultar per poblacions. No deixa de ser un inventari sense pretensions, però almenys podem saber quins d’ aquest edificis estan a Calldetenes.

http://cultura.gencat.cat/invarquit/cerca.asp
http://www.calldetenes.cat/present%20poum.htm
Llegir més...

Primer taller participatiu del POUM del 12 de Juny (creixement i protecció del medi).

dissabte, 14 de juny del 2008


Una trentena de veïns varen assistir el passat dijous, al primer taller de participació ciutadana del POUM, en el que el tema a tractat va ser quin model de creixement volem. Els participants es varen dividir en tres grups per tal de facilitar la participació de tots, cada un d’ ells coordinat per un moderador de l’ empresa que organitza els debats, i al final els moderadors varen exposar al conjunt de participants, les conclusions de cada grup.

La meva conclusió de la reunió, es que hi va haver coincidència de tots els grups, pel que fa a les línies generals del model de creixement del poble. El creixement tindria que ser contingut i sostenible, que tindria que vetllar per la conservació del sol agrícola i dels espais naturals, que les noves edificacions tindrien que tendir a cohesionar el poble i no creixa en extensió ocupant mes territori, que es tindria que fugir d’ edificis de mes de dos pisos i de vivendes aïllades amb grans extensions de jardí, que cal afavorir un tipus de construcció amb una estètica típica del poble, i que es veia bé l’ existència d’ un polígon industrial enfocat a la petita i mitjana empresa la mes habitual a Calldetenes. Estic segur que les divergències haguessin estat mes profundes, si s’ hagués entrat a discutir el com es tenen que portar a terme aquestes idees, però dues hores tampoc dona per gaire mes, sobre tot quan la majoria no devíem tenir gaire experiència en aquest tipus de processos.

Particularment crec que va ser una sessió enriquidora i positiva en tots els aspectes, de la que caldrà veure quin informe en surt a l’ octubre quan l’ empresa encarregada ens el presenti.

Dues opinions força esteses entre els assistents, varen ser que l’ horari escollit per l’ ajuntament perquè els veïns accedeixin a l’ informació no es al adequat, ja que no ha permès l’ accés als que tenen que treballar complint un horari, i l’ altre que es una llàstima que una informació que esta digitalitzada, no es posi a disposició de tothom a la web municipal.
Llegir més...

Accidents a la carretera de Vic a Calldetenes.

dimecres, 11 de juny del 2008


En pocs dies s’ han produït tres accidents de transit a la carretera que va de Vic a Calldetenes, fet que en aquest moment la converteix al menys en l’ estadística recent, en una carretera perillosa.

La zona d’ habitatges de Vic enganxada a Calldetenes, ha anat augmentant el numero de residents, i per tant també ha augmentat el nº de vehicles que circulen, tot i que al meu entendre mes que la quantitat en si de vehicles, el motiu del increment del número d’ accidents, es que ha augmentat el nº d’ infraccions.

Es habitual quan es circula per aquesta carretera, veure algun vehicle que gira per algun dels diversos trencants que han aparegut amb les noves vivendes, sense respectar la línia continua que delimita clarament la carrereta, per estalviar-se els 150 metres que hi deuen haver fins a la rotonda, i per sorpresa dels vehicles que van al darrera i dels que circulen en direcció contraria.

Penso que els ajuntaments de Vic i Calldetenes, tindrien que prendre alguna mesura, que elimini aquestes infraccions i el risc que suposen, mentrestant, els veïns no podem fer altre cosa que extremar les precaucions.
Llegir més...

Sessió de presentació del POUM

dissabte, 7 de juny del 2008


El passat dijous es va celebrar la reunió de presentació del POUM, amb una assistència de veïns que jo qualificaria de “l’ esperada”, o potser fins i tot “millor de l’ esperada”, però lluny del que seria desitjable. El procés del POUM es llarg, i potser l’ ambient s’ anirà escalfant, i la participació serà mes alta, tal com varen demanar els ponents de la sessió.

En la reunió de presentació, es va explicar la mecànica del procés participatiu, i es va fer un recorregut històric sobre com han anat evolucionant les ciutats. També es varen explicar conceptes tècnics bàsics per ajudar a entendre i a participar en el procés.

Per donar mes possibilitats d’ informar-se als veïns que vulguin participar, crec que a part de publicar el màxim d’ informació a la web municipal, tal com ja diu el tríptic que ens van fer arribar, semblaria convenient, que l’ accés a l’ exposició i a tota l’ informació del POUM dipositada als baixos del ajuntament , que esta previst que sigui oberta de 9 a 15 hores, també s’ obris alguns dies per la tarda o alguns dissabtes, per facilitar l’ accés a gent que el mati no pot anar-hi. Segurament no seran gaires, però el projecte s’ ho val.

Com deia en la anterior aportació, considero important donar l’ opinió sobre com volem que sigui el poble en el futur, encara que aquesta opinió només sigui una petita part de tot el procés i per tant no pugui ser vinculant. Serà interessant veure que diu l’ informe final sobre que opinen els veïns que hagin participat, i com ho recull el POUM.
Llegir més...

Inici de la fase pública del Pla d’ Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

dimecres, 4 de juny del 2008

L’ ajuntament ha distribuït a totes les cases del municipi, un tríptic informatiu i tres enquestes per casa, iniciant amb aquesta distribució la fase de participació pública en el POUM. Seguiran una reunió de presentació el 5 de juny, i tres sessions de tallers que donaran per primera vegada als veïns de Calldetenes, l’ oportunitat de dir-hi la seva en el disseny del futur del municipi.

A Calldetenes tot el debat urbanístic ha girat des de les eleccions del 2007, al voltant del “Torrental” i de la gestió feta per l’ ajuntament d’ aquest pla. Ara tenim l’ oportunitat, d’ ampliar una mica el camp d’ acció de les nostres manifestacions, i definir-nos sobre quina volem que sigui l’ evolució del poble els propers vint anys. Semblaria que com a col·lectiu, no tindríem que deixar passar aquesta oportunitat, i la participació tindria que ser elevada, si mes no responent a les enquestes.

A l’ octubre esta previst fer una sessió informativa, on s’ exposaran els resultats obtinguts de tot aquest treball. Si tot el procés manté la mateixa intensitat que ha tingut aquest darrer any el debat sobre el Torrental, segur que els resultats seran excel·lents, a part de ser un magnífic entrenament per futures actuacions, com poden ser uns “pressupostos participatius”.
Llegir més...