Aquí reduïm !!

dilluns, 1 de desembre de 2008


El passat diumenge 30 de Novembre “El Periodico de Catalunya” publicava un article amb el títol “El mon sentencia les bosses de plàstic i Espanya dóna allargues”, on es parla de quina es la posició dels diferents països sobre aquesta problemàtica tant de moda les darreres setmanes.

En Josep Romeu en el seu bloc de notes feia un escrit sobre la campanya “Aquí reduïm “, on apuntava que cal que els governs dirigeixin els seus esforços a que les empreses redueixin en origen els residus, que forçosament ens tenim que emportar a casa al adquirir els seus productes, reduint al mateix temps la pressió que es fa sobre el consumidor. A part de les bustiades que es fan sovint, un bon exemple serien els “encartats” de propaganda que fan els diaris, i que sempre t’ acaben caient a terra.

La Mancomunitat ha portat a terme accions a les escoles aprofitant la celebració de la setmana per la reducció de residus celebrada del 22 al 30 de Novembre. A Osona.com es pot llegir la noticia.

Que jo recordi mai s’ havia parlat tant d’ aquest assumpte, i crec que cal aprofitar aquesta situació en favor de la reducció de residus, i col·laborar al màxim en la difusió de la problemàtica, La reducció en origen es amb tota seguretat l’ acció mes efectiva per una reducció dels residus, però penso que es bo reflexionar sobre quins petits canvis podem introduir en els nostres costums quotidians que l’ afavoreixin. Resulta fàcil participar en campanyes “ecologistes” amb un ressò mes o menys potent a nivell local o nacional, però ja es mes difícil introduir petits canvis en els nostres costums personals.

Per llançar alguna proposta, diria que al fet ja habitual entre la gent sensibilitzada d’ anar a comprar amb el cabàs o la bossa de roba, per molta gent de Calldetenes la compra es una acció planejada que ho podria permetre, es podria afegir sempre que sigui possible l’ ús de pots tipus “tupperware” en les compres de carn i peix, que es poden posar directament a la nevera estalviant temps i embolcalls.

També es podria recuperar algun tipus d’ acció com la que es va fer fa uns anys, en favor de la reducció de la propaganda no sol·licitada a les bústies, obligant a que les empreses permetin sol·licitar-la per correu electrònic, i en cas de que es sol·liciti obligar-les a que no l’ enviïn per correu normal. Alguns ajuntaments varen redactar ordenances municipals al respecte, es varen donar adhesius per penjar a les bústies, i es varen donar a coneixa les “llistes Robinson”, on es pot inscriure qui no desitgi rebre propaganda comercial.

Com en la majoria d’ ocasions, la campanya “aquí reduïm” te molt de propaganda institucional, però el poder participar activament reflexionant sobre les bones pràctiques que es comenten, la possibilitat d’ aportar-ne de noves i els múltiples enllaços a informació fa que pugui resultar interessant.

Al apartat “directe a ...” del bloc, he afegit l' enllaç a la pagina web d’ aquesta campanya i també un enllaç a un senzill joc que m’ ha arribar via Osona web 2.0. Un joc que pot resultar addictiu i que ens pot relaxar o posar nerviosos segons la nostre manera de ser, però segur que ens fa millorar en el ús del ratolí.

0 comentaris: