El fòrums de debat, els blocs i les xarxes socials.

dilluns, 15 de desembre del 2008


Ja fa uns anys que es venen utilitzant les noves tecnologies, com una eina de debat i d’ exposició publica de les pròpies opinions. La potencia d’ aquestes eines esta fora de dubte, i una bona prova es que els politics les utilitzen tant a títol individual con de partit, per intentar fer arribar els seus missatges als possibles votants. Es parla fins i tot del pes que varen tenir les mes modernes d’ aquestes eines, en la darrera victòria d’ Obama en les eleccions americanes.

El primer pas varen ser els fòrums de debat. L ‘encant inicial que podien tenir de posar en contacte gent diversa per intercanviar opinions, s’ ha anat perdent amb el pas del temps degut al fet de que per facilitar la participació la majoria han permès l’ intervenció en forma anònima, portant-los en la majoria de casos a convertir-se en “una olla de grills” amb molt poques aportacions positives, escàs debat i amb abundància d’ atacs personals la majoria d’ ells de forma anònima, i al abandonament progressiu per part dels que en podien haver estat usuaris. Definitivament crec que aquesta fase dels fòrums anònims, esta arribant a la seva fi sinó es que ja ha arribat.

Posteriorment es varen posar de moda els blocs, que han permès d’ una manera força senzilla, que moltes persones ens decidíssim a fer el pas i publiquéssim els nostres coneixements en determinades temàtiques en blocs especialitzats, o senzillament a opinar i dir el que pensaven sobre els temes mes diversos, en el meu cas en temes que es relacionessin amb Calldetenes. Entre les persones que es van decidir a fer aquest pas, s’ ha creat un cert sentiment de pertinença a un col·lectiu, el col·lectiu blocaire, on compartir recursos idees i informacions de totes les maneres possibles, ha estat la tònica de comportament entre els seus membres, demostrant una clara vocació de col·laboració. Las aportacions dels possibles lectors dels blocs en general també ha estat baixa fora del col·lectiu blocaire. Tot i així les seves possibilitats d’ informar i de compartir informació molt mes elevades que les d’ un fòrum, fa que pensi que encara tenen un llarg recorregut, sobretot si es mante l’ esperit d’ aquest col·lectiu.

Els darrers mesos hi ha hagut un avenç important de les anomenades “ xarxes socials” i en especial de “ Facebook”. En aquest cas es la gent la que s’ identifica per poder accedir a la xarxa i compartir coses amb els seus “amics”. Molta gent ha penjat en els darrers mesos les seves dades personals, la fotografia, el currículum etc.., i s’ han acostumant a connectar-se amb freqüència, sempre de manera autentificada. Sense cap mena de dubte la mandra a utilitzar la tecnologia i a autentificar-se, esta quedant definitivament superada.

Com passa amb la majoria de coses, les “xarxes socials” per si soles no son bones ni dolentes, senzillament es tracta de fer-ne un us adequat. La possibilitat de crear “grups” de gent interessades en un tema, segurament mal explotada en moltes ocasions però d’ unes possibilitats immenses , simplifica molt les dificultats de compartir idees propostes i de generar debat, d’ una manera molt mes constructiva que fins ara.

El que caldrà es no caure en els mateixos errors que en el cas dels fòrums, i saber debatre amb una mentalitat oberta sobre els continguts, deixant de banda els atacs personals als que pensen diferent i sent receptius a les seves propostes i a la seva manera d' actuar.
Desitjo sincerament que els membres de la comunitat “Calldetenes” del Facebook creada fa uns dies, siguem capaços d’ anar per aquest camí i molta mes gent s’ animi a participar, d’ una manera lliure i sense voler imposar res als altres, aïllant als que volen que les coses es facin sempre a la seva manera.

1 comentaris:

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Totalment d'acord amb tot el que dius, Joan. Per tant, no em repetiré dient el mateix amb unes altres paraules.

Només afegir que les xarxes socials, i ara i aquí Facebook, però potser en un altre moment i/o en un altre lloc, alguna altra, el que estan fent és que entrin en l'anomenada web 2.0 d'intercanvi de coneixements i opinions gent que fins ara no havia donat el pas. Bé, Joan, continuem en contacte, al bloc i al Facebook, i allà on ens sembli millor en cada moment. Bona setmana a tothom.