El finançament i els comptes del ajuntament.

dimarts, 21 de juliol del 2009


El nou acord de finançament ha sigut el tema de moda dels darrers dies. La polèmica de si es prou bo tal com defensa el tripartit , o si no compleix l’ estatut tal com argumenta CiU per no donar-hi suport, ha omplert els diaris i els telenotícies dels darrers dies. La meva opinió es que encara que tard, el nou acord de finançament es tanca des d' un punt de vista econòmic d’ una manera força satisfactòria, i crec que en aquesta opinió la comparteixen fins i tot la majoria de simpatitzants de CiU, al igual que la comparteixen la majoria de representants socials i empresarials. També crec que com sempre no ens donaran res, i que des de la Generalitat caldrà continuar discutint amb el govern espanyol cada un dels “€” que tenen que tornar a Catalunya, i opino també que tant de bo CiU hagués estat tant primmirada en altres moments, en el compliment del que s’ acorda a Catalunya, com per exemple en la recta final de la negociació del estatut, encara pendent de la resolució del “Tribunal Constitucional Español”.

També semblaria de lògica, que la millora aconseguida en el finançament, repercutís de manera immediata en les malmeses economies del ajuntaments, tal com venen reivindicant des de fa temps les diferents associacions de municipis, reivindicacions que s’ han incrementat aquests darrers dies demanant que s’ arribi a un acord, per tal de que els municipis rebin el finançament necessari, per continuar mantenint els serveis que donen directament als ciutadans.

Pel que fa a Calldetenes i a la seva malmesa economia, el passat 17 de Juliol va haver-hi una reunió de la comissió de comptes, per parlar del tancament del pressupost del 2008. Pel que he sentit pel carrer, ja se sap que l’ informació en aquest àmbit es mes aviat escassa per part de tots els grups municipals, la reunió va ser tensa i amb fortes discrepàncies. Tot apunta a que els assisteixin al ple on es tenen que aprovar els comptes, es trobaran amb un ple calcat al del any passat, es a dir carregat de tensió i amb fortes discusions. Aquesta situació probablement es repetirà, quan d’ aquí uns mesos es debati el pressupost pel 2010. Demano novament als grups de l’ oposició, que no es limitin a criticar el pressupost que presenti l’ equip de govern, sinó que de forma individual o conjunta, presentin i defensin un pressupost alternatiu. Potser contrastant els dos o tres pressupostos, es poden trobar punts d’ acord, tal com demanava algun veí en el darrer ple.