El passat dijous 21 d' octubre, la UE va dictar sentencia declarant que a Espanya el cànon digital que es ve aplicant sobre tota mena de dispositius digitals es il•legal. A part de l' acció contant de molts col•lectius, la reclamació portada a Brussel•les per algunes empreses, ha estat l' element que a obligat a dictar sentencia.
Val a dir que Calldetenes també va fer la seva petita aportació, al aprovar en ple una moció en la que es denunciava la injustícia que representa aquesta llei per els particulars, les empreses i les institucions, al cobrar-los de manera indiscriminada i injusta, un impost que pretén retribuir els drets d' autor, però que en realitat va a parar a la SGAE, una societat que ha demostrat una voracitat sovint ridícula, recordeu sinó el cas de les barberies que posaven la ràdio, i una opacitat escandalosa en la distribució del que ha recaptat.
Tot i la sentencia que en certa manera ens iguala a altres països europees, i que allibera a les empreses i institucions de pagar aquest cànon, els usuaris particulars el tindrem que continuar pagant. Disposar d' una impressora connectada al ordinador on s' imprimeixen els treballs de l' escola o la reserva d' un hotel, d' una gravadora i uns DVD's on graven el vídeo de las darreres vacances, o d' una memòria USB on transportem els nostres arxius, continuarà sent un motiu per ser considerats pirates potencials, i s' ens continuarà obligant a pagar el cànon d' una manera preventiva, per un servei prestat per un autor desconegut, que molt probablement no farem servir mai, això si de propina i com a conseqüència de la sentencia, no ens apugen els imports.
Al llarg d' aquets anys son moltes les propostes que s' han fet per diferents col•lectius de retribuir els drets d' autor d' una altre manera, i abandonar el model actual totalment injust amb els ciutadans i segurament també amb els autors. Caldria que desprès de "congelar" la "Il-legal" llei actual, s' inicies un debat per assolir de manera ràpida, una llei que fos justa tan amb els autors com amb els ciutadans. Desprès de tants anys de debat, segur que els fonaments estan posats, i el que falta es voluntat política.
Encara que no sigui de la seva competència, els partits catalans no poden mirar cap un altre costat, i ara que estem davant d' unes eleccions al Parlament del nostre país, tindrien que prendre una posició clara sobre quin es el seu projecte en aquest camp.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada