Primer aniversari dels blocs “UnXicdeTot”.

dimarts, 15 de juliol del 2008


El proper 22 de Juliol farà un any de la publicació del primer escrit al bloc “UnXicdeTot”. Al llarg d’ aquest any el bloc m’ ha donat personalment algunes satisfaccions, com arribar a 58 visites de 52 usuaris diferents en un sol dia, i sobretot l’ aparició de nous blocs (ciència, art i artistes, literatura, còmics ..), gracies a l’ implicació de gent de Calldetenes que han decidit que valia la pena posar-ho en marxa. També he tingut alguna petita frustració, com per exemple que algun dels blocs que s’ han projectat de moment no s’ hagin pogut engegar.

He rellegit l’ escrit del passat 1 de setembre on parlava del perquè d’ aquest bloc, i passat aquest any crec que l’ objectiu continua vigent. Un lloc on la gent de Calldetenes puguem fer aportacions i debatre sobre qualsevol tema, fent el possible per aportar dades contrastades a les opinions. En definitiva participant en els afers que afecten al poble, lliurament des de casa i en el moment que ens vagi be.

Amb aquest escrit torno a convidar a qui vulgui fer aportacions a nivell individual o a nivell d’ entitat a fer-ho, en especial a qui no disposa de web i li fa mandra posar-se en temes tècnics. La part tecnològica que en ocasions pot ser un fre, ja esta resolta i només cal deixar un correu amb les dades per tal de que li fem arribar la corresponent invitació per participar. Naturalment també es pot participar de forma anònima deixant comentaris als post.

Amb el convenciment de que l’ anomenada Web 2.0, que es com s’ anomenen ara a les noves tecnologies d’ internet , esta canviant i canviarà encara mes en els propers anys la manera de relacionar-nos, de compartir les nostres aficions en general i de fer politica i participar en la gestió dels ajuntaments en particular, crec que seria bo que els grups politics que ens representen al ajuntament de Calldetenes, s’ animessin a contrastar les seves opinions fent servir aquestes tecnologies, permetent i escoltant les opinions dels veïns que no estan al ajuntament, argumentant de primera mà el perquè d’ algunes decisions, completant i ampliant l’ informació que a vegades no surt en els butlletins o a les actes dels plens, per falta de espai o per no haver-hi caigut.

Per aquesta raó, quan acabi de publicar aquest post, faré arribar a l’ adreça de correu dels tres grups politics del ajuntament de Calldetenes, una invitació a participar en aquest bloc de manera activa, confiant en que s’ animaran a fer-ho, i de passada donaran un nou impuls a la participació dels veïns, aprofitant les noves tecnologies.

Penso que fer-ho ara a tres anys vista de les properes eleccions, ens tindria que permetre arribar a les mateixes amb un bagatge d’ informació prou important, que facilitaria la confecció dels programes electorals, i de passada estalviar-nos el pilot d’ informacions equivocades i poc contrastades, que per la falta d’ informació es diuen durant les campanyes.

1 comentaris:

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Els purins al municipi de Calldetenes

Coincidim en molts dels punts que expresses en aquest article, encara que ho veiem des d’una perspectiva menys pessimista. La problemàtica de la mala gestió dels purins, ocasionant contaminació dels aqüífers, pudors, problemes ambientals, etc ha anat millorant en els darrers anys. Ha anat millorant però no amb la rapidesa que tots voldríem. Alguns exemples d’aquest fet són els següents:

- Control informatitzat del nivell de basses de purins, per tal de buidar les que
estan més plenes.

- Major coordinació entre ramader i agricultor. Actualment no es permet obrir una granja o ampliar el número de caps de bestiar si no es justifica uns m2 de terreny agrícola per abocar els purins.

- Major estanqueïtat en cubes de transport. De ben segur recordareu episodis d’anys endarrera en el tractor que transportava purins amb una cuba vella quan arribava al camp ja gairebé no li quedaven purins per adobar la terra. Ara els mossos controlen amb més regularitat l’estanqueïtat de les cubes o cisternes.

- Aplicació de les Millors Tècniques Disponibles (MTD), com poden ser llaurar i girar la terra immediatament després d’haver tirat els purins, no aplicar els purins en forma de ventall perquè l’atmosfera se’n ressentia més i la pudor era més considerable, etc.

El fet de que la problemàtica dels excedents de purins no es solucioni més ràpid, i tal i com passa amb molts altres temes de la vida diària, és que és un problema que afecta a moltes competències i a vegades és difícil delimitar on comença una i on acaba l’altra. Els ajuntaments podem fer una tasca de prevenció i difusió de la informació molt important: recordar les ordenances i les bones pràctiques per adobar la terra. Ara bé, en casos d’abocaments incontrolats la competència passa a ser dels Mossos d’Esquadra, que poden perseguir i penar el delicte.

És important destacar per les persones que desconeixen el tema que els purins no són un problema per ells mateixos: han estat i continuen sent un dels millors adobs pels camps de conreu sempre que s’utilitzin en les proporcions adequades. La problemàtica estar en l’excés de purins que fa que es sobreadobi la terra, contaminant els aqüífers, o bé s’aboquin en llocs inadequats, boscos i rieres. O sigui que per ser estrictament correctes hem de parlar de la problemàtica de l’excés de purins, i no pas de la problemàtica dels purins. És per aquest motiu que no estem d’acord en la comparació amb els orinals de l’edat mitja.

En relació a la possible planta de tractament de purins que es va parlar uns mesos endarrere i de la qual varem parlar en el Parlem-ne núm. 8, afegim els següents comentaris. No estem en contra la idea de tenir una planta de tractament de purins al municipi de Calldetenes, però d’acord a la nostra manera de veure Calldetenes pensem que hi ha alternatives que s’adeqüen més al nostre municipi.

La tercera planta de tractament de purins de Catalunya, actualment n’hi ha 5, va ser la de Juneda a l’any 2002. Per tal de que ens fem una idea de les dimensions d’una planta d’aquest tipus, la instal•lació ocupa una superfície de 16.000 m2 i va costar 17,07 milions d’euros (2.840 milions de les antigues pessetes). Havia de tractar unes 100.000 tones a l’any de purins i generar prou energia com per vendre a la electricitat a la xarxa. Actualment la planta tracta una mica més de la meitat dels purins i l’energia que genera s’utilitza per autosubministrar la pròpia instal•lació.

Us imagineu a Calldetenes una macroinstal•lació d’unes dimensions properes a 16.000 m2? Recordem que el municipi de Calldetenes és el segon més petit de la comarca d’Osona, amb una superfície de 5,8 km2. Ja tenim un eix transversal que ens travessa, una planta de tractament de runes, una variant, etc. Hem de preservar les superfícies agrícoles que ens queden. Més en consonància amb la realitat que tenim a Calldetenes són les petites instal•lacions de compostatge aeròbic que poden anar instal•lades al costat de les granges. Són d’unes dimensions de 30 metres de llargada per 8 d’amplada, permeten tractar uns 1.300 – 1.400 m3 a l’any i costen aproximadament uns 100.000 €. D’aquesta manera no fomentaríem un augment de la producció d’excés de purins, ajudaríem a la ramaderia local, faríem les granges més autosuficients i es generaria un adob de qualitat amb un manteniment molt reduït.

Aquesta és la nostra opinió, creiem que més humil i adequada d’acord a la realitat de Calldetenes. També volem afegir que si no ets equip de govern pots fer ben poques accions per a poder-ho tirar endavant. En primer lloc per falta de consens, si no hi ha un recolzament per una majoria del poble que vindria donada per les demés forces polítiques, i en segon lloc per falta de recursos econòmics.