El butlletí de la secció local de ERC de Calldetenes “el ressó”

divendres, 28 de novembre del 2008


Celebro haver rebut el nº dos del butlletí de la secció local de ERC de Calldetenes “el ressò”. Fa temps que defenso la necessitat de que els grups que ens representen al ajuntament donin les seves opinions sobre els temes que ens preocupen, i els butlletins es una bona manera de fer-ho ja que es reparteix a totes les cases, tot i que es tracta d’ un mitja que en absolut estimula un debat àgil, ja que passen mesos entre un butlletí i l’ altre i rarament tenen una periodicitat suficientment regular com per estar-ne pendent i els temes no perdin vigencia.

Els articles publicats en el darrer “ el ressò” , son susceptibles de dur a terme extensos debats alguns de caire totalment polític. La renovació de ERC, quin es el millor camí cap a l’ independència, la problemàtica dels metges del Hospital General de Vic i de l’ assistència mèdica en general, les píndoles del “plantem cara a la crisi”, o les diferents interpretacions del que es i com s’ interpreta la democràcia, concepte freqüentment utilitzat per presumir de ser-ho mes que “els altres”, son temes sobre els que es pot debatre molt de temps, però que fugen una mica del dia a dia de Calldetenes, encara que ens afectin de ple. Jo em voldria centrar en els dos dels escrits que tenen una relació directe amb Calldetenes, el de l’ escolarització i el repàs a las finances.

Acceptant com a certes les dades de la situació del CEIP i del SES, dades que no estic en disposició de contrastar d’ una manera immediata, però segurament si que poden fer-ho els directament implicats, sembla que els dos estan degudament encarrilats, ja que pel que fa referència al CEIP ja s’ esta estudiant el tema de la remodelació amb el departament d’ educació, i en referència al SES només falten els darrers tràmits (el permís d’ obres i probablement els diners ), per tal de que es pugui començar l’ execució.

El de les finances municipals serà un tema de debat els propers mesos, i segur que serem molts els que opinarem mes d’ una vegada sobre el mateix, encara que sigui al bar. Per no allargar-me excessivament, en aquest escrit només faré unes consideracions generals, tot i que algunes ja les he comentat en altres escrits:

1.- Celebro que es donin dades de quin era l’ endeutament i la situació dels serveis fa uns anys. Per una banda i segurament amb raó, es reclamava en aquest bloc la conveniència de “treure la pols a l’ historia”, crec que l’ escrit fa un primer pas en aquest sentit, al donar dades de quina era la situació econòmica de fa uns anys, i quin era el nivell dels serveis dels calldetenencs. Disposar de dades es l’ única manera de que el debat pugui ser útil.

2.- Estava i estic convençut que la situació de fa uns anys, ja no era un tema de debat pels que han viscut l’ historia de Calldetenes dels darrers 20 anys, i que el que calia era mirar endavant, encara que entenc que els mes joves i els que porten poc temps el poble i no ho han viscut, tinguin necessitat de coneix-ho. El poble ha canviat molt des de el temps on la majoria de carrers estaven per asfaltar, amb un enllumenat totalment deficitari i l’ escola nova era una promesa que no arribava mai, ja que desprès d’ anys de promeses, ni tant sols havia entrat cap projecte a la Generalitat.

3.- Personalment no tinc cap dubte, de que les subvencions aconseguides al llarg d’ aquets anys per posar en marxa tots els serveis que disposem actualment, han estat com a mínim meritòries. Jo personalment tampoc faria cap critica en aquest sentit.

4.- Esta clar que no es bona la situació deficitària del ajuntament, i que ara el que cal es corregir-ho. Si haguéssim gestionat l’ ajuntament com una empresa privada com en ocasions s’ ha defensat, amb la voluntat de no assumir cap dèficit i en tot cas obtenir beneficis, sense cap mena de dubte disposaríem de molts menys serveis dels que disposem actualment. Comparteixo l’ opinió de que cal defensar-los i mantenir-los, perquè considero que son bons per Calldetenes, i si això significa situar-nos a la banda alta en comparació als municipis similars pel que fa a la pressió fiscal, jo hi estic d’ acord ja que com diu el butlletí ”ningú regala res”.

5.- Reclamaria a ERC, que quan doni percentatges i dades en el seu butlletí, ho argumenti amb dades concretes. Suposo que no hi ha d’ haver cap problema en que es pugui coneixa d’ on surt i que avala que l’ endeutament era del 14,47, ni l’ import dels 19 préstecs que estaven pendents, o qualsevol altre condicionant que ERC es va trobar desprès d’ accedir al govern municipal, com per exemple plans parcials aprovats que potser avui encara incideixen en determinades actuacions.

Finalment demanar un cop mes al equip de govern, que faciliti aquest tipus de debat públic i ordenat en la nova web. Com deia al començament, els butlletins son un mitja que arriba a totes les cases, però que en absolut faciliten el debat, ja que l’ informació circula només en una direcció i sobre els temes que interessen a qui el publica. Mentre no arriba aquesta nova web, ofereixo novament als tres partits i a qui vulgui dir alguna cosa sobre els afers municipals, la possibilitat de fer-ho en el bloc “UnXicdeTot”. Cal dir que fins ara CiU ha decidit participar d’ una manera tímida responent amb comentaris a alguns escrits, al mateix temps que creava el seu fòrum , PeM per raons per mi poc comprensibles, ha decidit que de moment no participaria, i ERC de moment no ha donat resposta.

Deia en Victor Pàmies en una recent aportació en aquest bloc "Es difícil que la blogoesfera política accepti moure’s en espais que no li son afins". Molt probablement te tota la raó, i que el que menys els importa es el debat i la participació, encara que en parlin molt.

1 comentaris:

JPP ha dit...

En resposta al comentari al fòrum dels pobles del 28.11.2008 a les 21:15 de qui s’ identifica com “objectivitat” (evidentment simpatitzant de CiU), li diria que:
1- En cap cas soc ni em sento portaveu del ajuntament. Si es repassa alguns dels mes de 90 escrits del bloc, en veurà un bon grapat on discrepo de la postura del ajuntament.
2- Crec que queda clara en la majoria d’ escrits la meva posició de mirar endavant, i de debatre els temes que afecten al municipi amb d’ una manera objectiva i amb propostes i dades concretes, i no amb opinions poc argumentades o amb la tàctica del ventilador, a la que solen ser mes aficionats alguns militants de grups politics, en especial quan es senten criticats i es posen a la defensiva.
3- Voldria suposar que si del tot el meu escrit, l’ únic que el molesta es coincideixi amb la foto que fa ERC en el seu butlletí del Calldetenes de fa 20 anys, deu ser perquè probablement en la resta de opinions deu estar-hi d’ acord (situació del CEIP i del SES, subvencions aconseguides, necessitat d’ actuar per corregir el dèficit, petició a ERC de que a part de donar informació de percentatges n’ argumenti la font , necessitat de debat participatiu ordenat etc..)
4- Estic d’ acord en que l’ evolució d’ Espanya i de Catalunya a permès una millora similar (que no igual) en la majoria de pobles, i que d’ haver tingut un altre alcalde podríem haver arribat al mateix nivell de serveis, i també podrien estar millors o pitjors,o tenir el mateix dèficit, o mes o menys, per tant en la meva opinió aquest es un debat estèril. El que crec que cal es corregir la situació, i deixar que les properes eleccions posin les coses al seu lloc per l’ actuació d’ aquest 4 anys, dels que per cert ja n’ ha passat un i mig.