Les plantes de biogàs

divendres, 28 de novembre del 2008


El possible tancament de les plantes de tractament de purins de Guascor a Osona, que te repercussions a Calldetenes ja que afecta a algunes explotacions, ha provocat un cert moviment dels empresaris del sector, en la línia d’ estudiar noves alternatives que donin alguna sortida mes als excedents, i molt probablement amb l’ intenció de convertir en un benefici aquest subproducte que ara es un cost. La situació límit fa que es vegi la necessitat de prendre mesures.

Una de les accions iniciades, ha estat la visita per part d’ alguns empresaris i representants de les universitats de Vic i Girona, de la fira Eurotier que es celebra cada dos anys a Alemanya, per valorar possibles alternatives que racionalitzin la sortida dels excedents.

En situacions com l’ actual, penso que es necessari incrementar les inspeccions de les explotacions ramaderes, per garantir que es compleixen els requeriments necessaris de les instal·lacions, tant pel que fa referència als purins, com per els líquids que es desprenen dels ensitjats, altament contaminants dels aqüífers en cas de abocaments , tal com ho certifiquen multitud d’estudis. Com ja he comentat altres vegades, penso que en aquest camp l’ ajuntament hi te coses a fer.

La planta de biogàs de la que es va parlar fa uns mesos per part del equip de govern, no podrà tirar endavant ja que requereix d’ una inversió que l’ ajuntament no es pot permetre, però si que penso que cal fer un esforç de difusió de les possibles alternatives, campanyes i ajuts, i col·laborar en el cas de que algú es decideixi a posar en marxa algun projecte, aprofitant els coneixaments que s’ hagin pogut adquirir fins ara.

1 comentaris:

JPP ha dit...

Ampliant l’ informació d’ aquest post, adjunto un enllaç a u una pagina publicada ahir 28 de Novembre a la web de la generalitat, i que es titula “Avui els purins no son una amenaça sinó una oportunitat”, i on es comenta el pla de construir entre 20 i 30 plantes de biogàs, en el període 2008 – 2012, per tal r’ arribar a tractar 1.350.000 m3 de purins.