"El Periòdic de Catalunya", endeutament dels ajuntaments

dimarts, 10 de febrer del 2009


El passat diumenge 8 de febrer llegia a “El Periòdic de Catalunya” , un article on es remarcava la pèssima situació econòmica dels organismes públics en especial dels ajuntaments, i de l’ incidència que això tenia sobre el futur d’ algunes empreses. El dia següent “El Periòdic” en tornava a parlar en la seva editorial, posant en evidencia que son molts els ajuntaments que tenen greus problemes per atendre els seus pagaments. No hi ha dubte que aquestes dificultats son converses habituals en els carrers dels municipis.

Sense que això signifiqui cap justificació de la situació financera del nostre ajuntament, ni que vulgui dir que a Calldetenes no passa res, o que la situació no sigui dolenta, esta clar que en general els ajuntaments estan en una situació complicada, i que son molts els que els darrers anys no han pogut fer front al seus deutes d’ una manera raonable, quan es valora d’ aquesta manera en les editorials dels diaris, al conjunt de les institucions municipals i autonómiques.

Fa uns dies sortia a Osona.com, la noticia que Sant Pere de Torelló ha reduït el seu deure històric a la meitat, passant de 5 milions de 2,5 en el període 2000 - 2008. Aquesta informació també surt publicada a la web del propi ajuntament. Fa unes setmanes llegia d’ algun municipi del Vallès, que també havien apujat els impostos molt per sobre del desitjable, crec recordar que per sobre del 40% , per fer front als seus deutes i que seguien també un pla de sanejament de la diputació, i segur que no son els únics.

En la meva opinió el camí per corregir la situació, a part de demanar millores en el finançament com reclama l’ editorial de “EL Periòdic” que comentava, es fer un pla rigorosos per equilibrar les finances amb la col·laboració de tots els grups municipals, i amb una ferma voluntat de seguir-lo controlant qualsevol desviació. Si es pugues seguir el model de Sant Pere cosa que segurament no es possible en anys de crisi, en uns 3 anys es podria equilibrar el dèficit actual, La critica als pressupostos que es puguin presentar si bé es legitima i necessària, caldría que anés acompanyada d’ alternatives que ajudin a millorar-los, i que siguin recollides i valorades per l’ equip de govern.