Viure a Calldetenes, és cada vegada mes car ? (Infopoble)

dimecres, 25 de febrer del 2009


Ahir vaig rebre l’ informatiu de PeM amb algunes imprecisions que m' agradaría comentar:

En el primer apartat que porta per títol “Viure a Calldetenes, és cada vegada mes car ?”, ens trobem amb la següent afirmació: “ Si visquéssim a Folgueroles els principals impostos serien un 30% mes barats”. Sense de moment qüestionar els números que presenten, ens trobem que diuen que a Calldetenes una família amb unes característiques determinades (no necessariament la mitjana), pagaria 758,08 € del que es consideren els “principals impostos”, mentre a que a Folgueroles pagarien 585.39€, per tant la diferencia es de 172,69€. Sense qüestionar la bondat de la seva estimació que ja tindrem temps en el futur, resulta que els 172,69€ que s’ estalviaria un calldetenenc que anés a viure a Folgueroles, representa un 22,7 % del que paga i no un 30% com s’ afirma. Per altra banda em sorprèn que un ajuntament com el de Santa Eugenia, sempre model d’ ajuntament barat, sigui el segon mes car i Sant Julia sempre similar a Calldetenes, segons aquesta estimació de PeM estigui per sota de Santa Eugenia, crec que hi ha alguns errors mes, però com deia ja tindrem temps d’ esbrinar-ho a mesura que les ordenances i els pressupostos es vagin publicant.

Si mirem l’ altre gràfica, i tampoc sense qüestionar les dades ja que com deia ja tindrem temps els propers mesos quan s’ actualitzi la web del cadastre, veurem que pràcticament tota la diferencia esta en el impost del IBI. Com deia en l’ escrit en aquest bloc bloc referent a aquest impost, es tracta d’ un imposts difícil de calcular, bàsicament perquè el valor cadastral dels habitatges, no esta unicament en mans del ajuntament, i pot potser molt diferent d’ uns municipis als altres en funció del any de revisió. Per aquesta raó en semblava mes raonable dividir el total recaptat per el nº de rebuts, si el que es vol comparar es com afecta al gruix dels veins, en lloc de limitar-se a aplicar sobre un mateix valor cadastral, els coeficients dels ajuntaments que imagino que es van inventar precisament per corregir aquestes deficiències del cadastre. Tot i que tindrem temps de anar-ne parlant, es mes possible que viure a Calldetenes el 2009 sigui mes car que viure a Folgueroles, segurament al voltant del 10% i amb tota seguretat molt lluny de 30% que expliquen els amics de PeM. Pel que fa a la pregunta de si val la pena pagar impostos a canvi d’ uns bons serveis, us remeto al escrit on comparava els serveis de Calldetenes i els dels pobles veïns on donava la meva opinió, ja que ens demanen que reflexionem nosaltres sense donar cap opinió.

Ja que hi soc posat, dir que en el escrit on parlava del ple del 16 de febrer, vaig comentar que PeM havia participat poc en el debat. Si miro l’ informació que donen del mateix en el butlletí, on eviten donar cap opinió sobre el recurs de CiU, que va ser el punt central de debat de tot el ple juntament amb el pressupost, i a més afirmen que un regidor de ERC es va abstenir en la votació del pressupost quan en realitat els sis varen votar a favor de la seva aprovació , tindria que rectificar i dir que mes que poc participatius el que varen estar es absents, tot i que en aquesta ocasió hi eren presents els tres regidors.

L’ explicació del pressupost també la trobo curiosa. Resulta que tot el debat municipal gira entorn del dèficit, i si la reducció de la despesa i l’ increment de la recaptació compleix o no el Pla de Sanejament, i PeM fa una descripció del pressupost, naturalment sense mullar-se i menys proposar res, i es limiten a demanar al ajuntament un esforç en favor de l’ economia familiar, molt lloable sense cap mena de dubte en aquest moment de crisi, però difícil d’ encaixar amb la millora i fins i tot manteniment dels serveis actuals, sobretot els deficitaris com l’ autobús a Vic que per cert varen aprobar amb felicitació inclosa.

Finalment comentar la foto de la Ruta del Molins del espai "Denuncia", mitja pàgina sense cap opinió, només una foto segurament amb l' anim de tocar la fibra, sembrar dubtes, inquietuds i malestar. Si es considera que el que s' ha fet a la Clavaria esta mal fet cal dir-ho, i si no ho esta també. Mentre es decideixen, jo prefereixo il·lustrar el post amb una foto d’ un altre tram de la mateixa ruta, que gràcies a les pluges i al esforç d’ alguns (que no soc jo) , que retiren les deixalles que es troben quan i van de passeig, llueix fantàsticament bé.