Fa uns mesos vaig llegit un escrit de la Montse Batalla al Facebook, sobre l’ intercanvi de serveis entre veïns, utilitzant el temps com a moneda de canvi. Per mi es tractava d’ un concepte nou sobre el que no en tenia cap noticia, probablement per no haver-hi prestat mai atenció.
Des d’ aquell moment quan he vist una noticia relacionada amb aquest tipus de projectes, que en general es basen en el concepte de “bancs del temps”, he dedicat una estona del meu temps a seguir-los, intentant valorar-ne les possibilitats. La web del banc del temps de la ciutat de Barcelona, a part d’ explicar com funcionen i quins existeixen a la ciutat, explica que l’ origen d’ aquest sistema va ser a Itàlia, i que en la actualitat ja son mes de 300 bancs els que estan en funcionament.
A part del ajuntament de Barcelona, municipis com Castellar de Vallès, Cardedeu, Girona o Sant Celoni, han posat en marxa projectes similars i segur que ni ha d’ altres, en la majoria de casos promoguts per l’ ajuntament.
El que m’ ha portat a penjar aquest escrit, es que vaig llegit la noticia, de que ahir dimecres a Manlleu es feia una roda de premsa, per informar de la posada en marxa en aquest municipi del servei “Temps x Temps”, un servei que segueix aquest patró i que estarà obert a tots els veïns del municipi. Adjunto l’ enllaç a la noticia.
Em sembla recordar que la Montse deia en el seu escrit, que en temps de crisi es potser quan aquests projectes tenen mes sentit, i segurament es així. En un moment en que l' ajuntament no pot dedicar-se a fer noves inversions, probablement aquest sigui un projecte senzill de posar en marxa. Es podria obrir una llista per recollir idees sobre el seu possible funcionament, i sobretot si a Calldetenes hi ha gent disposada a rebre i oferir serveis sota aquest concepte. Si s’ apunten al projecte un mínim de persones i es poden oferir una certa quantitat de serveis, el projecte es podría tirar endavant i si no el temps que s’ haurà perdut serà mínim.
3 comentaris:
Hola Joan,
Molt bé per l'article. Estaria molt bé, com apuntes, que des de l'Ajuntament es fes un banc del temps. Jo vaig estar treballant a l'Oficina d'Habitatge de Ripoll, sé que posteriorment també se'n va engegar un.
En Xevi i jo ho vam aplicar i va ser molt xulo. En Joan Pratdesaba, veí nostre. li va demanar a en Xevi que li fes unes il·lustracions. Alhora de pagar, com que nosaltres necessitàvem un servei de paleta, li vam proposar que li semblava de fer un intercanvi. Necessitàvem ubicar una escultura que ens va regalar el meu tiet, en Domènec Batalla.Ell ens va suggerir de incorporar dins una paret una biga d'una masia antiga, que serviria de suport, i dit i fet, ens va venir a fer aquest servei, i la veritat és que va quedar genial!!
Així doncs, les dues parts vam sortir beneficiades amb una cosa que cadascun dels implicats sabia fer. La sensació és molt xula perquè valores el temps que t'ha dedicat aquesta persona que sap fer una cosa que tu no en tens ni idea.
Per cert, aquesta setmana vinent a TV3 fan un seguit de programació amb ajudes per sortir de la crisi. També vaig veure que al 3/24 que a Londres s'ha obert una botiga del tipus Free store, en la qual tothom pot agafar una cosa que necessiti, sense pagar, però deixant a canvi una cosa que aquesta persona no faci servir.
Per cert, si això es fa, fes-nos saber que hi col·laboraríem d'alguna manera o altra.
Signa el comentari anterior:
MONTSE BATALLA
Montse,
Gràcies per explicar la teva experiència,que enriqueix molt el que jo pretenia dir amb la meva aportació.
Salut
Publica un comentari a l'entrada