El ple extraordinari del 16.11.2009

dimecres, 18 de novembre del 2009


El passat dilluns dia 16 de Novembre a les 20:00, es va celebrar un ple extraordinari amb deu punts a l’ ordre del dia. Desprès de la aprovació de dels decrets de l’ alcaldia i d’ algunes factures, punts que podríem considerar de tràmit, es va debatre sobre les ordenances fiscals del 2010 i sobre la situació de les obres del carrers Santa Eugènia i Països Catalans.

En referència a obres del carrers Santa Eugènia i Països Catalans, es va aprovar el text refós en el que s’ incorporaven els canvis introduïts en les obres d’ aquest carrers respecte al projecte inicial que datava del any 2005. Es va debatre sobre els perquè d’ aquestes modificacions i finalment es varen aprovar amb el vot a favor del equip de govern i el vot en contra de la resta de regidors.

Pel que fa a les ordenances fiscals pel 2010, l’ equip de govern va proposar una pujada del IBI del 4,1 % respecte al any anterior, també va proposar un lleuger augment de la taxa d’ escombraries i la recuperació de la taxa de “clavegueram”, per poder cobrir les despeses generades pel manteniment de aquesta infraestructura, i que segons es va comentar s’ havia eliminat fa uns anys.

L’ alcalde va explicar que la pujada d’ impostos era globalment d’ un 1,9%. Els grups de l’ oposició varen votar en contra, argumentant que no es el moment més adequat per apujar impostos, i comentant que hi ha diversos ajuntaments que els havien “congelat”. L’ alcalde va defensar la pujada del IBI (la més significativa), explicant que amb aquesta puja encara no s’ arriba al que proposava el pla de sanejament de la diputació del 2008, i per tant la considerava raonable. També va argumentar que son molts els ajuntaments que si que apugen impostos per poder mantenir el màxim de serveis.

En definitiva les mateixes postures que fa un any, l’ equip de govern defensant una pujada d’ impostos força continguda, i l’ oposició demanant una congelació dels mateixos, amb l’ argument de que no es un bon moment per fer-ho a causa de la crisi.

En el mateix ple també es varen aprovar el compte general del 2008, el calendari fiscal del 2010, i el calendari de festes locals del 2010.

4 comentaris:

Pere Vinyeta ha dit...

No vaig poder assistir a aquest ple i tot el que en sé és aquest extracte que n'has publicat i que agraeixo.

He trobat realment sorprenent que l'alcalde justifiqués la pujada de l'IBI recolzant-se en el pla de sanejament de la diputació del 2008 que no ha complert i que ens ha dut a un romanent de dos milions d'euros negatius en comptes dels dos-cent mil positius pressupostats.

No sé si aquesta resposta ha estat deguda a un malentès per part de l'alcalde o simplement ha estat un acte de cinisme.

JPP ha dit...

Personalment penso que el que va dir l’ alcalde sobre l’ apujada del IBI, es només una constatació de la realitat. En el dos darrers anys el IBI ha pujat per sota del que recomana el pla de sanejament.

El que si pot semblar un acte de cinisme, es demanar que no s’ incrementi el IBI, i el mateix temps demanar que compleixi fil per randa el pla de sanejament,un pla que proposa un increment més alt del que s’ esta fent.

Portem dos pressupostos amb aquesta cançó, i si el que es vol que es faci es que es retallin serveis i despeses (l ‘ altre pota del pla de sanejament) , ja seria hora que es digui quins serveis i quines despeses, com ja he demanat en altres ocasions.

Pere Vinyeta ha dit...

L'alcalde es va comprometre a complir el Pla de Sanejament de la Diputació tot emfatitzant "si no, no l'hauríem dut al ple" com podràs comprovar a la corresponent Acta.

Els fets demostren que realment no volia complir-lo -i ara seré políticament incorrecte- i per això no va dubtar en fer fora la secretària Lupón després que ella hagués denunciat l'existència de factures no comptabilitzades (ple de 29 de desembre de 2008). Fou el darrer ple de la senyora Lupón.

Posteriorment es va saber que la pròpia secretària Lupón havia qualificat negativament els pressupostos del 2008 pel fet de no complir el Pla de Sanejament de la Diputació. L'alcalde va "resoldre" el problema aconseguint que el secretari interí Jordi Berenguer qualifiqués positivament els mateixos pressupostos sense cap modificació. L'alcalde i el secretari interí -amb la connivència dels regidors de govern- varen mentir en sessió plenària tot assegurant desconèixer l'informe de la senyora Lupón. Tot això està documentat.

És evident que aquest govern municipal actua de mala fe (no son paraules meves sinó del TSJC) i amb resultats contraris a l'interès públic arribant fins i tot a negar documentació comptable al regidors d'oposició (aquest assumpte està en mans del Síndic de Greuges).

I evidentment que té sentit demanar que no s'incrementi l'IBI... El Pla de Sanejament era per complir-lo fil per randa i no només allò que interessi a aquest govern. Aquest govern, al meu entendre i donats els resultats, està deslegitimat per prendre aquestes decisions; està deixant l'ajuntament en situació de fallida.

No sé si el teu paràgraf final és una pregunta retòrica o no... la resposta a la teva pregunta és al propi Pla de Sanejament de la Diputació. Simular que no s'ha acomplert degut a una manca de resposta és actuar amb picaresca.

Per acabar i com a president de la Plataforma El Torrental, entenc que els recursos municipals s'estan emprant per mantenir els treballs que estan dinamitant una part de la orografia calldetenenca. Els gairebé sis milions d'euros per la urbanització El Torrental que havien de ser neutres (cobrat dels propietaris i pagat a la cosntructora) hauran de ser finançats en bona part per tots nosaltres; els calldetenencs que en patim les conseqüències. I l'endeutament l'hauran de pagar els nostres fills i nets.

És el problema de Catalunya quan els alcaldes, en comptes de fer la seva funció, actuen com a promotors d'obra privada emmascarada d'obra pública. Masses exemples -malauradament- ja en tenim.

JPP ha dit...

Gràcies per la teva extensa opinió , però segueixo pensant que es contradictori demanar que no s’ apugi l’ IBI, i al mateix temps demanar que es compleixi “fil per randa” el pla de sanejament que demana una pujada més alta d’ aquest impost. Tampoc em queda gens clar quins son serveis els que s’ haurien de retallar, ni que fer per reduir la despesa.

La resta de punts que comentes, alguns d’ ells basats en suposicions, poc tenen a veure amb el ple del dia 16 de Novembre, que es del que parlava el meu escrit.