El ple ordinari del 9 de Gener de 2012.

dimarts, 10 de gener del 2012

Aquest primer ple del any 2012 havia despertat força interès, com ho demostra el fet que vint-i-tres persones hi assistissin de forma presencial. Lamentablement tot i aquest interès i el debat que es va generar en el apartat de precs i preguntes, el ple no es gravar en vídeo. Els punts del ordre del dia es varen anar provant com darrerament es habitual sense massa debat, i dels mateixos caldria remarcar el que feia referència al futur cobrament del 50% de la quota del bus als majors de 70 anys.

En el tema del bus el regidor de hisenda va explicar que aquesta apujada era per l' anys 2013, però que calia aprovar-la aviat perquè els abonaments es comencen a vendre el mes d' octubre. També va posar de manifest que a part d' alguns deutes a l' empresa que fa el transports, es deuen 96.000 euros al ajuntament de Vic per la gestió dels darrers 3 anys (32.000€/any).  PeM va explicar que el cost de cada viatge dels majors de 70 anys, es superior al d' un viatge de la targeta d' abonament T-10, també que considerava excessiu  un cost de 32.000 €/any per la gestió i va proposar una revisió del conveni, una opinió que comparteixo totalment.  El punt es va aprovar amb l' abstenció del grup municipal de ERC, tot i que l' alcalde va matisar que l' aprovació definitiva no es faria efectiva, fins que s' articules tot el procediment per subvencionar la quota resultant als majors que no puguin fer-hi  front.

En el torn de precs i preguntes el regidor de hisenda va preguntar  perquè l' Espardenya Teatre no havia entrat la sol·licitud per l' ús del teatre per les representacions de "Els Pastorets", i perquè no havia fet efectives les taxes corresponents per les dues representacions. Això va portar a un debat sobre el control del ús de les instal·lacions i sobre com calia  aplicar  les taxes a les entitats, un debat que a Calldetenes patim sovint perquè el procediment mai ha estat escrit de manera detallada i clara. L' alcalde va tancar el debat  proposant que es treballi en comissió i un cop estigui consensuat es passi per ple.

El grup municipal de ERC va interrogar a la regidora de cultura sobre els tallers que s' estan fent,  i si els promotors eren o no de Calldetenes tal com havia assegurat en el anterior ple. Tot això va generar un debat sobre diferents aspectes del seu funcionament, que es pensen resoldre quan s' analitzin els resultats dels  tallers celebrats. Penso que el funcionament dels tallers es tenia que haver definit clarament abans de començar-los i fer-lo public, i no fer-ho quan ja porten tres mesos funcionant, i per això el passat dia 23 de desembre vaig entrar al ajuntament un escrit  amb una bateria de preguntes sobre aquest tema, que de moment no ha estat contestat.

El Grup municipal de ERC també va preguntar per  l' embolic generat per la carta del regidor de hisenda anunciant l' aplicació  de les taxes al FC Calldetenes, la impugnació de la mateixes, i la posterior retirada de la impugnació un cop l' alcalde va deixar sense efecte la carta del regidor, segons va dir l' alcalde degut a  que l' equip de govern esta negociant amb el club per trobar una solució a un conflicte que durà des del inici de la legislatura.

En el torn de preguntes del públic, el president de la secció local de ERC  va interrogar al regidor de serveis, sobre un escrit publicat en la web de CiU, on afirmava:  "de sorpreses n´aparaixeren mes, es per aixo que em sembla que la secció local d´erc nomes busca desmarcarse de l´actual representant sense voler aclarar les irregularitats, l´exemple es clar, nomes busquen l´evidencia del mercat dominical, i obliden moltes coses com l´urbanització del torrental, les dietes del seu exalcalde, la deixelleria, la contractació de persones amb grau de consanguinitat fins al terçer o d´afinitat fins a segon, tal com esmenta un post plaques solars, per no parlar del camp de futbol,". El regidor va manifestar que no podia donar detalls del tema de les dietes fins estar-ne totalment segur i haver-ho parlat amb l' equip de govern. El representant de la secció local de ERC va voler deixar molt clar,  que en un ple anterior ja havien demanat l' aclariment de tot el que estigues sota sospita, i que corresponia al actual govern fer-ho tal com s' havien compromès. 

El punt anterior va portar a un debat sobre les dietes del anterior equip de govern, en especial del anterior alcalde.  El regidor de hisenda va assegurar que la comptabilització de les dietes s' havia fet de forma totalment legal, i que en tot cas quedava l' anàlisi subjectiu de si algunes  eren o no massa elevades, una apreciació que clarament no es la que donava a entendre el regidor de serveis en el escrit que va publicar.

El cap de llista de SI va demanar sobre si es portaria una comptabilitat per centres de cost, tal i com el seu partit havia proposat en el seu programa electoral, i que el regidor d' hisenda havia assumit com un objectiu propi, fins i tot en algun fòrum públic, a inicis de legislatura. El regidor va explicar que la comptabilitat actual no ho permetia i que requeriria molts recursos per fer-ho, el representant de SI va manifestar que fer-ho no es un tema de dificultat ja que la informàtica fa que sigui molt senzill, i per tant només es una qüestió de voluntat política. El meu anterior post "remar tots en la mateixa direcció", anava en el mateix sentit del que va exposar el representant de SI,  i per tant comparteixo totalment aquesta opinió. Com ell va dir,  no fer-ho farà que es continuí estenent pel poble, el convenciment de que tenim un govern "opac".

11 comentaris:

Santi ha dit...

Després del ple d'ahir, tant sols hem quedo amb:

Un El tema de Tallers, la regidora de cultura (degut a que no cobra res de sou i l'anterior regidor de cultuta cobraba) no pot gestionar la seva feina. Malament, senyal que potser si ha posat per interessos i no pel bé del poble. A banda de que ara resulta que després de que en l'anterior ple del desembre va assegurar tres vegades que eran gent de Calldetenes, ara resulta que són gent que paga els seus impostos a Vic, i que els deixem els locals gratuits.
Respecte a la transperència de l'Ajuntament, jo crec que després de la campanya electoral feta i tal com va dir el Sr. Pere Vinyeta després de sis mesos estem sense saber res. De moment tenim un govern opac, agradi o no escoltar-ho o llegir-ho.
En quant al regidor d'hisenda, em sembla perfecte que tot es faci per solicituds a l'Ajuntament, però li recordo que encara estic esperant per escrit la resposta a la meva solicitud de cursets de Sardanes totalemnt grautit que s'ha celebrat.
A veure si d'una vegada comencem a treballar sense buscar feina innecessària i solucionar els temes de manera més transparent. Jo per si voleu saber-ho no aniré a sopar a Can Jubany aquest mes, felicitats els que ho poden gaudir i bon profit.
Per altra banda, hem sap molt de greu que un ple com el d'ahir que va ser força interessant, no fos filmat, quant s'ha ofert el fer-ho sense cost. Poca transparència es respira, no?

Gràcies per deixar-nos aquest blog per deixar les nostres opinions.

Joan Pi Puig ha dit...

Hola Santi,

Es difícil posar en un escrit tots els matisos d' un ple com el d' ahir, sense que el resultat sigui un rotllo inacabable, i per això t' agraeixo que afegeixis informació al post.

He comentat en diferents ocasions, que el no cobrar o lo malament que ho fes el govern anterior, no son raons per justificar les coses que l' actual govern no fa bé. Fer servir aquest argument, es "remar en la direcció equivocada". També es cert que se suposa que la gent que entra al ajuntament ho fa amb voluntat de servei i conscients del que va a fer. Si per motius de feina no es disposava de prou temps per prestar aquest servei de manera adequada , el que pertocava era no presentar-se o en tot cas ara dimitir i donar pas a algú que en disposi.

Estic d' acord en que desprès de sis mesos del nou govern estem igual que abans en quan a la transparència de la seva gestió. Es varen prorrogar els pressupostos per preparar els nous, i ara resulta que el regidor d' hisenda ens anuncia que no els tindrem fins el proper mes d' abril. Es veu que això de l' auditoria tot i estar acabada des de fa un més i que el regidor de hisenda ens anuncia que la podria presentar en "cinc minuts", es un pou sense fons que impedeix encarar el futur. Tal com ho vaig veure ahir, crec que d' aquí un any encara no disposarem de la informació que semblava que ens donarien en pocs mesos, i el desencís i la sensació d' opacitat continuarà creixent.

Puc discrepar en les formes, però trobo bé la pretensió del regidor de hisenda de regularitzar la relació del ajuntament amb les entitats. Crec que val la pena donar un vot de confiança a la proposta que ahir va fer en Marc per tancar el debat, d`estudiar el tema en comissió.

En quan a les respostes que te que donar l' ajuntament als escrits que se li presenten, es evident quer estan molt lluny del que va prometre l' alcalde, i es nota que en aquest tema cada regidor va a la seva, transmetent una preocupant sensació de desgavell.
En referència al comentari del sopar del regidor ( o el teu) , esta clar a mi tampoc m' importa que fa cada ú amb els seus diners, i celebro que amb el seus diners es puguin permetre aquesta mena de celebracions i tota mena de viatges, vacances i altres luxes. Penso però que seva intervenció sense que s' el preguntes res al respecte va estar fora de lloc, i més quan pel que va dir el motiu de la seva exposició va ser un comentari aparegut en algun fòrum. D aquest tema el que realment em sorprèn i així ho vaig fer saber fa uns dies al alcalde, es que en el moment greu que estem passant, els sis regidors del equip de govern es posin d' acord per anar a sopar a la taula més "exclusiva" d' un restaurant de luxe, tot i que clarament amb el seus diner hi tenen tot el dret.

Del tema de les filmacions dels plens, crec haver dit amb escreix tot el que penso.

En el escrit tampoc he parlat del seguiment trimestral dels pressupostos, tot i el gest de posar un parell de fotocopies a disposició delsassistent al ple. La proximitat de la presentació de l' auditoria, i el fet que en el anterior ple el mateix regidor de hisenda restes importància a aquesta mena de seguiments en son el motiu.

Gràcies per participar i deixar la teva opinió.

P.D. Veig que quasi m' ha sortit un altre post, et demano disculpes. :-)

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Benvolgut Joan,

deixa'm felicitar-te, una vegada més, per la teva crònica. Tan exhaustiva com sempre. Dir-te que crec haver deixat clar que la Secció Local d'Esquerra, en tan que ostenta la representació orgànica local del partit està per l'esclariment d'absolutament tot allò inherent a la gestió pública. Sigui quin sigui el color polític que l'hagi portada a terme.

Ens sembla innacceptable, per altra banda, que l'actual Govern instrumentalitzi les sospites per tal d'anar-se perpetuant i aconseguir el seu titular de diari cada quinze dies i així no tenir mai oposició per tenir-la segrestada.

Allò que diuen en castellà de: "una de cal y una de arena" i una certa "gota malaya" que va sagnant a poc a poc en comptes de fer un esclariment total i transparent posant-ho tot a sobre de la taula d'una vegada. Creiem que vessar sospites en comptagotes per tal d'anar-les utilitzant amb el temps controlat és tan dolent o pitjor que la mala gestió que es pretén denunciar. Fa mal al poble i a la imatge de la política local de Calldetenes i, també, a les finances de l'Ajuntament.

ps: a títol personal afegiré que no acabo d'entendre com pot ser que es reclamin 34000 euros (per posar un exemple) de la gestió del mercat d'anys passats, la resposta sigui que no es retornen (o bé el silenci, directament) i que el Govern en comptes d'actuar d'una forma resolutiva apugi el bitllet d'autobús a la gent gran. Tot plegat em sembla surrealista.
pps: em pregunto què es pot esperar d'un equip de Govern que el seu regidor de finances no dubta en proclamar als quatre vents que, en època de crisi, Ell es pot permetre el luxe d'anar a dinar i sopar d'estrelles Michellin. Un gest lleig, desagradable, soberbi i arrogant (o pitjor) com els que es critiquen de l'anterior alcalde.

Joan Pi Puig ha dit...

Hola Sergi,

Comparteixo al 100% la teva exposició clara i contundent.

Dir-te que en quant a la posició de la secció local de ERC que presideixes, de "exigir l'esclariment d' absolutament tot allò inherent a la gestió pública. Sigui quin sigui el color polític que l'hagi portada a terme" , m' hi sento totalment identificat.

De la instrumentalització de la mala situació dels comptes del ajuntament amb interessos partidistes, i de la necessitat de posar punt i final també n' he parlat algunes vegades, explicant que sis mesos exercitant el govern es per mi temps més que suficient per esbrinar tot el que s' hagi d' esbrinar, posar-ho sobre la taula i actuar en conseqüència exercint les responsabilitats assumides, aquest era "oficialment" l' objectiu del pacte de govern que va portar a CiU a l' alcaldia.

Crec que la situació no es pot allargar més enllà de la presentació de l' auditoria repetidament anunciada, i les possibles irregularitats i/o errors en la gestió del mercat, de la deixalleria, de les plaques solars, del les dietes, de les obres, etc.., cal que s' exposin d' una manera clara i definitiva. Jo també crec no fer-ho deteriora la imatge de Calldetenes, però també la imatge de la política en general, i aquest deteriorament ni el poble ni el país s' el poden continuar permetent.

En quan al que dius sobre l' actitud del regidor de hisenda també hi estic totalment d' acord, es pot dir més alt però no més clar, només afegiré que aquest "gest desagradable, soberbi i arrogant" , per mi es més una actitud que un gest aillat, ja que s' en han repetit de similars en altres plens, i em consta que son forces els veïns del poble i algunes les entitats que l' han sofert.

Moltes gràcies per aportar la teva opinió.

Marc Verdaguer ha dit...

Benvolgut Sergi,

Fa un any o dos endarrera, quan nosaltres des de l'oposició denunciàvem el fort endeutament de l'ajuntament, tu on eres? Vas fer res des de ERC per saber si era veritat? Ara que es comencen a saber alguns números és molt fàcil desentendre-se'n i dir que no en vols saber res de l'anterior gestió. Si us plau, assumiu la vostra part de responsabilitat que ens ha portat en aquesta difícil situació.

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Hola Marc,

deixam dir-te que la teva resposta m'inquieta una mica, sobretot venint de l'alcalde. Dic que m'inquieta perquè penso que l'escenari o bé no l'he explicat prou be o be no se m'ha entès. I, en conseqüència, difícilment podem començar a construïr res.

1- Jo, fa un any, ni tan sols era president de la Secció Local d'ERC i, ni molt menys, era a l'Ajuntament. Que jo sàpiga, els que han d'assumir la responsabilitat són els que ostentaven els càrrecs de gestió pública i els que els han succeït ja que eren els que hi podien/poden fer-hi alguna cosa.

2- Jo, i d'altres, ja havíem fet repetides preguntes per indagar en la situació econòmica (al marge del que vosaltres preteníeu denunciar)als exresponsables però MAI hi havia hagut xifres "oficials" tan escandaloses com les que, sembla ser, que la diputació posa sobre la taula.

3- Els "calaixos" els heu obert vosaltres. Jo no tenia ni mitja idea de la majoria de les coses que heu trobat (i el poble crec que tampoc) i que s'esmenten al post.

4- He extès la mà reiteradament per posar-me al costat de qui sigui que vulgui esclarir-ho tot i depurar-ho. Quin millor exercici de responsabilitat que aquest?? fer el contrari seria, clarament, una irresponsabilitat i més veient com està el panorama.

5- No és de rebut que, mentre hi hagi presumptes irregularitats/il.legalitats per esclarir i diners que s'han de localitzar hi hagi la sensació que aquí hi ha una certa "pax" o "statu quo" i pacte de cavallers per oblidar-ho i, a la vegada, s'hagin d'apujar taxes. En primer lloc s'ha d'esclarir què se n'ha fet dels diners del Poble de Calldetenes i fer tot el possible per recuperar-los. A "sang i foc" si fa falta. Sinó tot plegat té un nom que m'estalviaré de dir aquí.

Sento que m'hagi allargat tan però crec que era necessari apuntar aquests temes.

Anònim ha dit...

Estimat senyor Alcalde,

m'agradaria informar-lo que fa un any els seus socis de govern deien que el deute era de 300000€.
Pari ja d'una vegada d'ajupir el cap i faci el que va dir en campanya electoral.

Joan Pi Puig ha dit...

Que jo recordi, fa un any els socis de govern de CiU es a dir PeM, quan eren socis a l' oposició sempre varen parlar d' uns 7 milions de deute, mentre que CiU parlava de 9 milions.

Per altre banda, escriure des de l' anonimat on si val tot, no crec que sigui el que ens convé a l' hora de fer un debat constructiu, i menys en moments complicats com aquest. Per aquesta raó he decidit desactivar aquesta opció del bloc "UnXicdeTot".

Permetre o no els comentaris anònims en el bloc, es un dubte que he tingut sempre. En aquest moment desactivar-ho, crec que de manera definitiva, penso que serà beneficios per tots.

Moltes gràcies a en Marc i en Sergi per participar.

Santi ha dit...

Joan, crec que una persona que s'amaga darrera un anonimat, no te cap dret a donar opinió.
I menys quant es vol atacar, molt correcte per part teva, si no acceptes anonimats.

Pere ha dit...

Benvolgut Sergi,

L'alcalde t'ha fet unes consideracions que jo, com a cap de llista d'una formació extra-municipal, considero totalment correctes.

Jo, en llegir la teva resposta a en Marc Verdaguer, no he pogut evitar pensar que la dosi de cinisme que hi has abocat és absolutament detestable.

Els membres de ERC, durant el llarg mandat d'aquesta formació a Calldetenes, ha interposat una cortina de fum a les arbitràries actuacions d'aquell l'executiu.

La connivència amb actuacions que fàcilment es detectaven com a irregulars mai no van ser ventilades pels coreligionaris d'ERC.

La teva resposta a l'escrit d'en Marc només el supera amb una cosa; en longitud. La honestedat suposo que l'has deixat per millor ocasió.

Pere Vinyeta i Obiols
Cap de SI, Calldetenes

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Benvolgut patriota,

amb el respecte que et tinc per la teva profunda convicció nacional i el treball que varem desenvolupar colze a colze durant la consulta del 13D et diré que m'ha sabut greu que m'hagis acusat de deshonest. La meva postura respecte temes municipals és coneguda per molta gent i des de fa molt de temps. Per altra banda no recordo haver parlat amb tu d'aquesta temàtica mai o pràcticament mai.

Pere, crec que la línia a seguir de col.laborar per tirar endavant el poble en la situació tan complicada en la que es troba no vindrà per acusar-nos de deshonestos i menys entre els que ni tan sols som a l'Ajuntament.

Per cert, dir-te que m'alegro de tornar-te a veure en actiu públicament ja que havies desaparegut sense cap motiu aparent i em sabia greu! Espero que les nostres respectives conviccions de voler una gestió pública i transparent pot ser un bon punt de partida per aquesta col.laboració.

ps: m'agradaria dir, de pas, que em sembla una bona idea de base el plantejament de portar la comptabilitat municipal a partir dels centres de costos. Crec que és una via a estudiar.