Més reflexions sobre els serveis i els impostos a Calldetenes.

diumenge, 4 de gener del 2009


Una de las darreres aportacions al fòrum d’ Osona.com el dia 1.1.2009, la mateixa que criticava un dels punts de la “meva” interpretació del que va passar al ple del 29.12.2008, manifesta una clara discrepància amb l’ escrit del passat 14 de Novembre, on expressava la meva opinió sobre els serveis a Calldetenes en relació a altres pobles veins, escrit al que va haver-hi un comentari del portaveu de CiU, força coincident en els serveis que jo donava com a diferencials.

Centrant-nos en l’ escrit del fòrum i parlant del servei d’ autobusos, només dir que va ser aprovat i aplaudit per tots els grups municipals tot i el nou dèficit que suposava, i on l’ única critica que jo recordi, va ser la d’ un regidor de CiU que pa preguntar perquè es feia si no figurava en el programa de ERC (?), pregunta que per cert em va sorprendre. En cap moment es va plantejar cap alternativa com les proposades en aquest escrit, de seguir utilitzant el servei d’ autobusos existent, que per cert crec que es mes car pels usuaris, ni per suposat donar un servei similar amb un cotxe de cinc places que evidentment no podria competir amb un servei que fa 4 parades al poble (en un futur 5), que passa cada mitja hora de les 7 del mati fins a les 21 hores, et deixa en 6 o 7 set llocs diferents de Vic, i et permet enllaçar amb les altres línies. Que sigui una jugada mestre del alcalde de Vic o un acord dels dos alcaldes es opinable, però per mi només d’ interès a l’ hora de penjar-se les medalles. Estic convençut que en pocs anys mes municipis propers a Vic s’ afegiran a l’ iniciativa i també estic segur que qualsevol proposta per reduir el cost donant un servei de qualitat, serà degudament defensada per qualsevol dels grups municipals si s’ els fa arribar.

Si mirem el servei que dona i pot donar l’ auditori-teatre respecte al dels altres dos pobles, com el Saló Catalunya en el cas de Sant Julià o el el pavelló poliesportiu en el cas de Folgueroles, per mi resulta evident que parlem de serveis diferents, sense voler desmerèixer en cap cas el que fan els altres pobles. En aquest punt crec que estàvem d’ acord fins i tot amb el portaveu de CiU, i per tant poc puc afegir-hi, que no sigui fer un inventari dels actes fets en cada un dels llocs, i comparar en detall el servei rebut pels veïns.

El tema del SES ja son figues d’ un altre paner. Quan jo vaig fer l’ escrit el vaig posar-lo com a diferencial, pel fet de que estava previst que fos institut. En el darrer ple es va anunciar que això s’ havia tirat endarrere per part de la Generalitat per motius financers. Tot i així quan es parla de que Sant Julià disposa de dues llars d’ infants i dos centres d’ educació primària, a part de que només puc veure-hi inconvenients, suposo que l’ escrit es refereix a centres privats o d’ origen privat com pot ser El Roser, ja que en la web del ajuntament només hi figura la llar d’ infants “Patuleia” , i a Idescat amb dades del 2006 només i figura un centre d’ ESO precisament el privat. Si parlem de Folgueroles amb dades del 2006 al Idescat tampoc hi figura cap centre. Evidentment si no hi ha institut, la diferencia deixa de ser important respecte als municipis que ja tenen SES.

A la web del ajuntament de Folgueroles, tampoc hi he vist cap centre cultural i suposo que deu ser la mateixa Casa Verdaguer la que dona aquests serveis. Suposo que ningú te cap dubte, que l única ubicació possible de la casa Verdaguer es Folgueroles, i posar-la com a diferencial tot i que ho trobo perfectament raonable, seria com si a Calldetenes poséssim Sant Tomàs i els serveis que dona, amb tots els matisos que vulgueu. Si que probablement es cert, que el fet “Verdaguer” hagi generat que a Folgueroles s’ organitzin mes xerrades i actes de tipus cultural que a la resta de pobles que comparem, especialment actes relacionats amb Mossèn Cinto, mentre que Calldetenes els premis literaris son els actes culturals de mes ressò.

Desconec si l ‘actual centre “Armand Quintana” tenia que ser o no el “centre de joves”, i procuraré assabentar-me abans de parlar-ne. El que si se es que el servei que dona a la gent gran es de qualitat, i molt probablement fos mes necessari que altres serveis que han tingut d’ esperar. Si estic ben informat, en el mateix centre Armand Quintana funciona el “Punt jove”, que molt probablement cobreix bona part dels serveis que devien estar previstos per l’ anomenat “centre dels joves”, i encara que ho desconec suposo que funciona raonablement be. El tema de l’ ubicació de “l’ esplai equinocci” i d' altres entitats, es un tema pendent de resoldre i que desconec com el tenen resolt els pobles veïns, ja que tampoc figura res en la seva web municipal.

En referència al tema de les escombraries, igual que en altres temes la cosa deu “anar per barris”. Jo no crec que es puguin treure dades objectives de quin poble es realment el mes o menys net, però si que se que a Calldetenes es millorable. El mateix regidor responsable del tema va reconeixer en el darrer ple, que tenia constància de mancances en el funcionament de la màquina escombradora, especialment a l’ hora de recollir les fulles i que s’ estava intentat corregir. Crec que si hi han llocs que estan bruts cal dir-ho al ajuntament concretant quins llocs son, i si no ens fan cas denunciar-ho i no al revés. Afegir novament que crec que el preu que cal pagar per aquest servei en la taxa corresponent, te que cobrir el valor real del seu cost, i que el que cal es exigir un servei d’ acord amb el que es paga.

No se si l’ autor del escrit del fòrum dels pobles de osona.com i que ha signat com “objectivitat” es militant de CiU, pel contingut i detall dels seus escrits m’ imagino que si. Si efectivament es militant de CiU, li diria que no es pot posar a Santa Eugenia com exemple de municipi amb menys serveis remarcant que esta governat per ERC, i al mateix temps que CiU el tregui sovint com exemple de municipi amb impostos baixos. Per dir-ho d’ alguna manera, es com “fer-se trampes jugant al solitari”, i en certa manera certifica que els serveis van relacionats amb el que es paga d’ impostos.

També penso que no aporten res al debat, comentaris com que a mi no m’ importa que puguin els impostos, també els pago i us asseguro que m’ importa, ni altres comentaris per l’ estil que surten en el mateix escrit, a no ser que el que es persegueixi sigui l’ enfrontament personal i el “merder”, cosa que en ocasions em sembla que es el que es busca.

4 comentaris:

JPP ha dit...

Folgueroles inaugura aquest cap de setmana el centre cultural, amb una superfície de 870 metres quadrats i ubicat al antic ajuntament. Es tracta d’ un espai pensat per fer reunions, exposicions etc.
Per tant a partir d’ avui aquest espai es diferencial respecte a Calldetenes, que utilitza espais dels baixos del ajuntament o del auditori teatre, per fer aquest tipus d’ actes.

http://www.osona.com/index.php?seccio=noticies&accio=veure&id=11662

Anònim ha dit...

És una bona notícia que el seny i la prudència formi part de les decisions municipals com ha estat el cas de l'Ajuntament de Folgueroles.

Per l'enllaç que has posat veig que el govern anterior (PSC) va aprovar un centre polivalent per un import de 1,5 milions d'euros que hauria pogut arribar a 2,2 milions amb probables greus conseqüències per les infraestructures del poble.

L'equip de govern d'Independents per Folgueroles (IF) amb CiU han tirat enrere allò que jo anomeno "actuacions faraòniques" de l'anterior govern i han trobat una ubicació alternativa pel centre polivalent amb un cost que no hipoteca el poble per 10 anys.

Tant de bo el sentit de la prudència d'aquest estimat poble veí arribi a Calldetenes, be per una recapacitació de l'actual govern o be per un canvi de govern immediat que ens alliberi de l'atzucac econòmic on ens han situat.

JPP ha dit...

Sense voler entrar a debatre les decisions del ajuntament de Folgueroles, estic convençut que en la retirada del projecte de la nova sala polivalent i la seva reubicació al antic ajuntament, decisió que es va prendre el setembre del 2007, va tenir tantes o més components politiques que econòmiques,

Amb la decisió que es va prendre encertada o no, Folgueroles no tindrà el teatre que estava previst que tindrien dintre de la sala polivalent del projecte anterior, i per tant no disposarà en els propers anys d’ aquest servei, que segurament hauria estat ben rebut per molts dels veïns en especial els del grup de teatre, i amb qui potser es pot iniciar algun tipus de col•laboració, per fer alguns actes al Auditori-teatre de Calldetenes.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies, JPP, per la teva resposta.

Només afegir que entenc que Folgueroles simplement ha posposat la construcció del teatre tot esperant que la situació econòmica actual escampi. Per això jo emprava els mots "seny" i "prudència".

Puc entendre perfectament una possible frustració d'alguns folguerolencs però estic convençut que, donades les circumstàncies, la majoria ho entendran.

Salutacions,
Pere