10 anys de correfocs a Calldetenes

dilluns, 22 de juny del 2009


El passat dissabte 20 de juny es va celebrar a Calldetenes, el desè aniversari del Escamot dels diables, amb un correfoc on varen participar-hi quatre colles més d’ altres indrets de Catalunya. Aquesta noticia que s’ ha pogut llegir avui en els diferents mitjans de comunicació comarcals, no s’ ajusta totalment a l’ historia del grup i al inici dels correfocs al nostre poble, ja que la seva creació data d’ uns quants anys abans.

La fundació del Escamot de Calldetenes, en realitat va tenir lloc el 1.992, tal com va informar el desaparegut setmanari “L’ Osona” del 22 de novembre d' aquell mateix any, es a dir no fa deu anys sinó que aviat en farà disset.

Els verdaders fundadors que crec que es mereixen que s’ els reconegui la seva tasca, i que en la meva opinió hauria estat bé que també fossin protagonistes d’ aquesta celebració, varen ser en Josep Maria Bassas que en va ser el principal impulsor, juntament amb en Moisès Tarrés i la Marta Puigdesens que va ser la dissenyadora del vestuari. Ells tres varen ser els que engrescar a una dotzena de joves del poble, dels que no en dic el nom per no deixar-me a ningú, per tirar endavant el projecte.

Desprès d’ uns anys de funcionament , va haver-hi un parèntesi en l’ activitat del Escamot, fins que un nou grup de joves va decidir reprendre el projecte, comptant amb la col·laboració dels fundadors que a part de cedir-los el nom del grup, els varen cedir el material i el suport necessari.

Personalment crec que es de justícia, reconeixa l’ esforç i la dedicació dels que varen ser els verdaders iniciadors dels correfocs a Calldetenes i fundadors del Escamot, al mateix temps que es deixa constància de que al nostre poble aquesta tradició té alguns anys més.

P.D. La foto que ilustra aquest escrit, ha estat descarregada de la noticia de Osona.com,