L’ ús d’ Internet a Osona i a Catalunya

dimarts, 14 de juliol del 2009


Acabo de llegir la noticia publicada al diari digital el Ter, on es fan ressò de que Osona es la comarca de Catalunya que fa un major ús d' Internet, segons l’ enquesta “TICS Llars 2008” de la Fundació observatori per la societat de l’ informació de Catalunya i de l’ Institut d’ estadística de Catalunya. Entre moltes altres dades, aquesta enquesta indica que l’ ús d’ Internet a Osona, arriba fins el 74,2 de les llars de la comarca, amb un increment de 15 punts respecte al 2007.

Al mateix temps i en pocs dies a Calldetenes, el Punt Jove ha posat en marxa una nova web i un bloc participatiu amb el titol de "diclameva", l’ ajuntament s’ ha adherit al projecte de “Ciutats digitals”, posant en marxa un seguit de cursos per els veïns i de serveis per les empreses, al mateix temps que ha anunciat la posada en marxa de la nova web municipal. Es tracta en definitiva d’ un conjunt de fets, que posen de manifest l’ increment del ús de les noves tecnologies.

Tant a nivell de país, com a nivell de comarca i de municipi, els darrers dos anys hi ha hagut un canvi molt important en el ús de Internet i en la valoració general de l’ utilitat de la xarxa, fet en el que probablement hi ha tingut un pes important, l’ èxit de les xarxes socials tipus Facebook. Son molts els veïns de totes les edats que utilitzen el correu electrònic, busquen informació a Internet, o es connecten de manera habitual a alguna de les anomenades xarxes socials, convertint-se en usuaris habituals de les noves tecnologies.

Si el 74,2 dels osonencs ens connectem freqüentment a Internet, seria lògic pensar que organitzacions locals com ajuntaments o grups politics, fessin el mateix esforç que han fet institucions com la Generalitat, ajuntaments de ciutats més grans, la majoria d’ empreses, o la totalitat de diaris que comprem habitualment, i potenciessin l’ ús aquest canal per donar-nos tota l’ informació, i posar a la nostre disposició tots els serveis que puguin ser del nostre interès. Un cop assolit aquesta primer repte, caldria esperar s’ animessin a posar al nostre abast, eines que estimulin la participació en el dia a dia del municipi. Com he comentat en altres ocasions en alguns escrits del bloc, la tecnologia i les eines actuals ho permeten i per tant es tracta bàsicament d’ una qüestió de voluntat.

1 comentaris:

JPP ha dit...

Adjunto també l’ enllaç a la pàgina de la web de la Generalitat amb detalls del estudi.

http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=ac8ac7bc37872210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD