Remar tots en la mateixa direcció.

dijous, 29 de desembre del 2011

He llegit amb molta atenció el segon butlletí municipal d' aquesta legislatura, i el que a mi m' ha cridat més l' atenció es la falta de "números" dels que jo crec que de veritat interessen als veïns. No em refereixo a l' auditoria que òbviament es el que ara més interessa, aquesta ja serà exposada públicament en pocs dies, i també serà penjada a la web segons es va dir en un ple, em refereixo als números que afecten a la gestió del actual govern.


Jo crec que els veïns hem de disposar de números molt concrets de la gestió pública, que s' entenguin i que s' ens presentin sovint, i no en un gran balanç contable a finals d' any que difícilment podrem digerir encara que estigui penjat a la web, o en seguiments trimestrals del pressupost que el mateix regidor de hisenda ja reconeixia en un ple que serveixen de ben poc informativament parlant.

Si mirem els "números" que surten al butlletí, només hi trobem els que dona el regidor de serveis referents a la deixalleria i al mercat. Dels que surten a la web no cal ni que en parlem. En el cas de la deixalleria li serveixen al regidor per anunciar el possible tancament de mateixa degut al fort dèficit, i en el cas del mercat per anunciar que en aquest segon semestre s' han incrementat els ingressos respecte al mateix semestre de 2010, una informació que celebro i que al fer-se la comparació entre els dos exercicis dona entendre, que els números del mercat del 2010 ja deuen començar a estar clars. També parla de la possible recuperació de part dels diners no cobrats del "Ecoembes", una gestió que també cal celebrar, i per la que ja felicito ja ara al regidor en cas de que ho aconsegueixi.

Per posar alguns exemples dels números que jo trobo a faltar, parlaria d' un balanç detallat de resultat de la Festa Major, de la que per cert no s' en parla gens en el butlletí. Parlaria també d' un balança detallat del resultat de les representacions del Auditori-Teatre, de les despeses de les retransmissions dels plens, o dels estalvis aconseguits amb el canvi de companyia de telefonia mòbil. Tot això son números que així aïllats tots els veïns podem entendre i valorar, i que compliria el que molts varem entendre que s' ens oferia abans de les eleccions.

Es podrien exposar també detalladament les despeses corrents més significatives, com poden ser la compra de maquinaria i/o altres equipaments, o les despeses en cartells anunciadors, tríptics i butlletins. També seria bo fer públiques les dietes cobrades pels regidors per qualsevol concepte si es que n' hi han hagut, o ja que estem en els dies de Nadal, un resum de totes les despeses en motiu de les festes nadalenques. Etc. etc.

Entenc que ara encara s' esta molt enfeinat en acabar el tema de l' auditoria, però estaria bé que en el proper butlletí que trobaria encertat que sortís als voltants de Setmana Santa, ja hi comences a sortir algun "número" que convences als veïns de que això de la transparència va de veritat, que anem en la direcció correcte i que val la pena que tots hi remem tal com demana el nostre alcalde.

Amb "lloances" i "crits d' ànim" no n' hi ha prou, i no donar informació suficient que et faci sentir que es participa en el projecte, es justificació suficient perquè molts veïns decideixin "no remar", ja que poden pensar que "es més del mateix" i que "estem remant", o si voleu "continuem remant", directe a la cascada i que per tant l' esforç que s' ens demana no cal la pena.

3 comentaris:

Santi ha dit...

Joan, jo diria que encara et deixes coses. Un govern que esta en crisis econòmica, i s'enten, però et deixes els calendaris de sobre taula, que la meitat d'aquests diners acaben sobre les busties molls o llençats a la paparera, beques, mestres extres. Quant parles de màquinaria, no especifiques i els rumors de poble jo hi posaria el cotxe, que potser toca, però la suma de tot si estem en crisi no l'entenc. Tallers completament privats a empreses de fora ( segons he pogut llegir a l'Espiga) sense cap entrada de diners al poble. Si és un poble actiu amb tallers però i diners?
La Festa Major que parles, si mires bé veuràs que La Per i Poble en Marxa, ja et diuen que ha set un èxit mai vist al igual que totes les festes que han organitzat, fins i tot han fet un sopar al camp de futbol.
Tot això segur que vol dir que la part econòmica de les Festes esta sortint positiva, així ho entenc jo vaja. Haurem doncs de felicitar la regidoria de juventud i cultura si és que els números i l'èxit són tant positius.

Bé de moment encara no tenim ni transperent ni l'àntic govern ni el nou, haurem d'esperar l'any nou, a veure que ens expliquen.

Gràcies per deixar-nos comentar coses al xic de tot.

Joan Pi Puig ha dit...

Santi,

En el meu escrit no pretenia fer una llista detallada de les coses que em sembla que no funcionen, ni dels rumors que corren pel poble, sinó explicar de manera genèrica una de les causes que per a mi fan que sigui difícil donar el suport incondicional que contínuament s' ens demana als veïns.

Si parlo dels "números" del nou govern es perquè com he dit altres vegades, crec l' auditoria hauria de posar punt i final a la mala gestió que hagi fet l' antic govern, assumint cada ú les seves responsabilitats, i començar a encarar el futur amb la transparència que ens varen prometre. Amb més de mig any al govern, temps per preparar-se n' han tingut més que suficient.

Moltes gràcies per deixar d' una manera tant concreta la teva opinió.

Marc Verdaguer ha dit...

Benvolgut Santi,

Estic segur que tenim moltes coses per millorar, i que hi haurem de posar molt esforç i que costarà molt. Amb el vent a favor i quan "totes ponen" es poden fer moltes coses, però quan la situació és exactament al revés, les coses no són tan fàcils.

Només per posar alguns exemples: 1) hem aconseguit recuperar 33.000 € del canon de retorn de les escombraries. Diners que ni tan sols veurem entrar a l'ajuntament ja que serviran directament per eixugar deutes i endarreriments.
2) hem fet possible que l'empresa constructura del Torrental ens hagi suspès temporalment el contenciós que ens havia interposat. 3) hem aconseguit que l'empresa que va fer part del pavelló ens hagi tret la factura d'interessos de demora.

És clar que totes aquestes coses, i d'altres, no tenen cap importància quan hom només es vol mirar la realitat només des del prisme del què fem malament.

Salutacions.