El ple ordinari del dia 3 de Desembre de 2012.

dimarts, 4 de desembre del 2012


Una vintena de persones varen assistir a aquest ple, un ple que va ser gravat en vídeo i que ja s' ha penjat a internet. Segons l' alcalde, el fet que es debatessin el pressupostos justificava aquesta gravació (part-1 - part-2).  El ple va tenir una durada de tres hores.

Als setze punts del ordre del dia, se n' hi varen afegir tres més per motius d' urgència, el primer va permetre aprovar la documentació per reiniciar les obres del nou Institut que s' espera que estigui acabat el proper estiu, el segon informava del canvi de portaveu al grup municipal de ERC, que passa a ser en Joan Arumí en substitució d' en Jaume Parramon, i el tercer va servir perquè es confecciones el calendari de plens ordinaris del 2013.

Un punt que crec que es d' interès general pel que representa, va ser que s' informes de la renuncia oficial d' en Jaume Mas a l' acta de regidor. Es va informar també que el seu substitut serà en Xanti Domènech. L' alcalde i els portaveus dels altres grups varen agrair a en Jaume els anys de servei al poble, un agraïment al que per suposat m' adhereixo. En el seu parlament de comiat d' en Jaume (minut 4:50 de la part-1 del vídeo) l' alcalde va fer referència a alguns dels encerts i errors del anterior alcalde. 

El pressupost del 2013 que es de 6.451.636€, dels que 3.750.000 corresponen a inversions i la resta a despesa, es va aprovar pràcticament sense debat i ara entra en la fase d' exposició publica per presentar al·legacions (minut 34:10 de la part-1 del  vídeo).  Bona part de l' exposició del pressupost per part del regidor de hisenda, va ser per tornar a retreure al grup de ERC la forta càrrega financera que patim, degut als préstecs demanats per governs anteriors. En la seva intervenció en Benet illa va fer algunes insinuacions en forma de preguntes als regidors de ERC, unes insinuacions que posaven en dubte l' ús que s' havia fet dels diners. Aquestes insinuacions varen provocar que en el torn de intervencions del públic, el proper nou regidor de ERC Xanti Domènech exigís al regidor que deixes de "engegar el ventilador" contra ERC, al mateix temps que li va dir que si havien detectat alguna il·legalitat la denuncies al jutjat, i que si es tractava de irregularitats que s' en parles, s' estudiessin i s' arreglessin.  En la resposta el regidor de hisenda va dir: "El dia que tu siguis regidor allà davant, no pateixis que també en tenim de guardades per tu",(En Xanti ja havia estat regidor fa uns anys), una resposta que fa pensar que l' estratègia dels regidors de CIU, consisteix continuar removent el passat, i que ja tenen preparat com fer-ho. (minut 1:10:00 de la part-2 del video).

Fa uns dies es va fer la reunió entre els grups municipals, el Riudeperes i el F.C. Calldetenes que s' havia acordat en el ple anterior. El resultat de la reunió no va ser gaire satisfactori i això va portar al equip de govern, a modificar, presentar i aprovar la moció del camp de futbol que havia quedat pendent en el ple anterior. La moció modifica les normes que regeixen el funcionament de les instal·lacions esportives, de manera que si un equip no fa front al pagament dels 170€/equip que figura en les normes, pugui ser obligat a deixar d' utilitzar les instal·lacions, al mateix temps que també defineix les condicions per les  que el bar que actualment gestiona el FC Calldetenes, podria ser clausurat i la seva explotació posada a concurs.

En el apartat de precs i preguntes, l' alcalde va informar que el 2013 el servei d' autobús amb Vic, passaria cada hora en lloc de passar cada mitja hora com fins ara i que això reduiria el cost del servei per l' ajuntament en un 40%. El regidor de serveis va parlar de la concessió de les piscines, va fer un repàs històric dels diferents traspassos que s' han produït entre els tres propietaris que hi han hagut, fent especial incidència en els errors que segons ell havien comés els anteriors governs, i remarcant que en dos anys que fa que ho gestiona l' actual govern  havia recaptat el mateix que l' anterior govern en quatre anys. Des del públic, en el apartat de precs i preguntes, se li va recordar que aquest estiu hi ha hagut moltes queixes per la falta de higiene als vestidors i dutxes, i s' el va informar que molts veïns ja han decidit aquest estiu utilitzar les piscines d' altres pobles, per la falta de higiene de les de Calldetenes.

També en les intervencions del públic, dues mares de nens que juguen al F.C. Calldetenes es varen queixar de la falta de higiene dels vestidors, i del elevat risc de que els jugadors puguin agafar fongs. Varen remarcar que en els anys que fa que hi porten els seus fills això no havia passat mai, i en varen  responsabilitzar a la falta d' entesa que hi ha actualment entre el FC Calldetenes, el Riudeperes i l' ajuntament. Un jugador i entrenador del FC Calldetenes i un representant del Riudeperes, varen confirmar aquesta manca de higiene i un augment considerable de la brutícia en les instal·lacions.

En la meva opinió, en un ple on el tema a debatre tenia que ser els pressupostos, es va tornar a parlar sobretot de la mala gestió dels governs anteriors. Ja he dit en alguna altre ocasió, que penso que amb la auditoria que es va fer ja tenia que haver sigut suficient per posat fi a parlar del passat i dedicar tots els esforços a encarar el futur. Ahir va quedar clar que aquest no es el camí que pensen seguir els regidors de CiU, la  resposta de que ja tenen "coses" preparades per retreure a un regidor que encara ha de prendre possessió, i que com a mínim fa sis anys que no es al ajuntament, confirmen que seguiran buscant l' enfrontament amb els regidors de ERC amb el vistiplau  del alcalde. També varen donar a entendre que no es resposabilitat seva acudit al jutjat per cap dels fets que tant sovint retreuen, cosa que em fa pensar en que o  no hi han il·legalitats,o si n' hi han i en tenen constància, no volen de complir amb la seva obligació de defensar fins el final els interessos dels calldetenencs. 

També em va cridar l' atenció, que davant les queixes de falta de higiene dels vestidors de les piscines i del camp de futbol, el regidor de sanitat (Miquel Erra)  no intervingués. Tot i que la gestió d' aquestes instal·lacions no es de la seva regidoria, es evident que la salut dels usuaris si que ho es, i que el mínim que se li pot demanar, es una implicació  i una voluntat  de prendre les mesures necessàries per resoldre aquest problema, i crec que ahir li pertocava manifestar clarament aquesta voluntat.

Sortint del ple un jove del poble del poble que ha assistit als dos darrers, va penjar al Facebook el següent comentari: "Algun dia els polítics pensaran per el POBLE o nomes pensaran amb el seu interès i a tirar-se merda entre ells?", Aquest es en bona part el sentiment que a mi també em va quedar davant la nova ofensiva dels regidors de CiU, una ofensiva que pel que es va veure pensen mantenir en lloc de dedicar-se a buscar l' entesa, suposo que això "dona força i cohesiona" l' actual equip de govern.

5 comentaris:

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Hola Joan,

com sempre gràcies per la teva crònica, tan complerta i detallada com ens tens acostumats.

Només volia fer un parell d'apunts com a President de la secció local d'ERC de Calldetenes si m'ho permets:

- En primer lloc donar la benvinguda com a portaveu a en Joan Arumí i desitjar-li molts encerts així com també a en Xanti Domènech que esperem que s'incorpori al proper ple.
- En segon lloc dir-te que el joc de retrets constants del Govern municipal cap al principal grup del consistori, ara a la oposició, el considero bastant lamentable i absurd, en especial venint d'un Govern que diu que vol entendre's amb tothom. Per altra banda i com bé algú apuntava ahir, tot allò que s'hagi de denunciar que es faci on toqui fer-ho i si és al jutjat que ho sigui. La gent d'ERC, com sempre hem dit, estarem perquè s'esclareixi el que calgui. El que és intolerable és que en el moment que estem es facin planar sospites només per denotar protagonisme personal d'algú, això sí que fa un flac favor a la política municipal.
- En últim lloc i parlant de protagonismes: Penso que tot el tema de la gestió de la zona esportiva i del FC Calldetenes no ha estat tractada amb objectivitat sinó més aviat al contrari, ple de retrets personals creuats INNECESSARIS i que li han tret moltes raons i, sobretot, la objectivitat a el Procés (especialment per part del regidor que se n'ha fet càrrec). ERC Calldetenes està perquè es compleixin les normes municipals establertes i qui les ha de fer complir és l'equip de Govern que per això governa. No ens hi varem oposar en cap moment (d'aquí l'abstenció) però penso que s'hauria d'haver "buidat" d'enfrontaments personals i haver tractat amb més fredor i objectivitat.

Espero, sincerament, que la tensió que encara es viu disminueixi pel bé de tots i ares d'una millor convivència a Calldetenes. El moment és greu i d'alguna o altra manera hem de fer pinya tots plegats per superar-lo.

Gràcies per la tribuna Joan!

salut!

Sergi Tarrés i Sales
President de la SL d'ERC Calldetenes

Joan Pi Puig ha dit...

Bona nit Sergi,

Gràcies per els teus comentaris sobre el meu post, i sobretot gràcies per donar la teva opinió sobre fets, al meu entendre prou importants, de la vida municipal. Com pots deduir del meu escrit, crec que comparteixo al cent per cent (o quasi) el que tu exposes.

No pot ser que desprès de un any i mig d' un nou govern que presumeix de voler entendre's amb tothom, la seva actuació sigui just la contraria i que dediquin tants esforços a fer insinuacions, no solament per l' acció de govern que es va dur a terme fa deu anys, sinó també per activitats que desenvolupen fora de la seva responsabilitat municipal, regidors que s' han incorporat aquesta mateixa legislatura.

Pere ha dit...

Contràriament a la opinió d'en Sergi i en Joan, jo agraeixo que es facin públiques les presumptes irregularitats del govern anterior. Si alguna cosa ens hauria d'avergonyir no és que el nostre govern expliciti aquests dubtes en seu parlamentària municipal sinó que el anterior màxim responsable durant 19 anys s'amagui per evitar explicacions i ningú de l'equip d'Esquerra en digui res. No entenc, Joan i Sergi, que retraieu un lapsus del regidor d'Hisenda però que calleu a la vergonyant manca d'explicacions d'allò que té l'aparença de "ma al calaix".

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Benvolgut Pere,

no tinc cap intenció a entrar en debat però per l'alusió que fas al meu comentari t'he de dir que en CAP CAS jo he dit que no s'hagi de denunciar res, ben al contrari. Estic i a ERC Calldetenes estem perquè s'esclareixi del TOT el que sigui necessari de la gestió municipal. Ara bé, el que tu dius "sembla de posar la mà al calaix" són unes acusacions MOLT greus que un regidor (ni ningú)no pot fer a la babalà i si té sospites fonamentades el que ha de fer és denunciar-ho al jutjat i no pas utilitzar el plenari municipal per "lluir-se" i carregant contra gent que ni tan sols hi era en les legislatures que feia referència (En Joan Arumí, en Nil). Em sembla que és una manera una mica estèril de fer política municipal i va justament en contra d'intentar-se entendre. Si es volen explicacions de com actuava l'anterior alcalde que li preguntin a Ell o actuin en consequència, hi ha eines per fer-ho. Sinó, el que s'ha de fer, és governar Calldetenes que prou difícil és ara mateix.

Sento haver-te de contestar així Pere, saps que et professo gran estima però el ple de dilluns em va semblar notablement desagradable.

cordialment,

Sergi Tarrés

Joan Pi Puig ha dit...

Bon dia Pere,

Es evident que fins ara no m' has entès, o més aviat no m' has volgut entendre. Jo, tinc com a mínim tant interès com tu si no més, en que s' esclareixen tots els afers municipals foscos i que es faci ràpid, de manera correcta i que si es detecta que pugui haver-hi delicte es porti al jutjat. També estic a favor de que es posin els controls i procediments necessaris, per impedir que cap veí del poble, sigui regidor o no, pugui beneficiar-se de favors municipals.

El que jo dic, es que divuit mesos desprès de que entrés el nou govern i amb una auditoria feta, ja es hora d' anar posant punt i final a tot aquest seguint de retrets i insinuacions, alguns dels quals fan referència fins i tot a regidors que han entrat aquest legislatura i per fets que no son estrictament municipals, parlo d' en Joan Arumí i de la seva relació amb el FC Calldetenes. Vulgues o no en això jo hi veig intencionalitat política.

Com deia en Xanti en el darrer ple, si hi han irregularitats s' en parla i s' arreglen, i si son il•legalitats es portant al jutjat. Ja es hora que comencem a dedicar tots els esforços a encarar el futur d' una altre manera. Si con tu apuntes hi han indicis de que en el l' anterior legislatura algú va posar la "ma al calaix", la manera de que declari es portar-ho al jutjat, o es que et penses que repetint a cada ple la mateixa cançó arribarà un dia que l' anterior alcalde correrà a donar les explicacions que es demanin ? . En definitiva a mi aquesta mena de plens allargats en el temps i administrats políticament de manera innecessària em desagraden, tu pel que sembla t' hi trobes molt més còmode, evidentment com en tantes coses tenim punts de vista diferents.

No em toca a mi parlar de les teves referències a ERC, però et diré que tant alguns dels seus regidors com els representants de la secció local presents entre el públic, han reivindicat aquest aclariment dels fets en diferents plens, i per tant penso que com a grup comparteixen la mateixa inquietud que tenim tu i jo. Si es gravessin tots els plens en vídeo i no només els que interessen al equip de govern, també t' en posaria els talls d' aquestes intervencions.

Gràcies per deixar la teva opinió.