Els avals de l’ urbanització del Torrental.

dimecres, 17 de juny del 2009


El dia 11 de juny va sortir a la premsa la noticia d' una mala gestió per part del ajuntament, de les garanties aportades per la dotzena de propietaris de l’ urbanització del Torrental. La primera noticia la vaig veure en el diari digital Elter, i en la mateixa l’ alcalde ja reconeixia aquesta mala gestió i es queixava del comportament de CiU de comunicar-ho abans a la premsa que al mateix ajuntament. Posteriorment Osona,com i el 9 Nou també es varen fer ressò de la noticia. (no he trobat l’ enllaç a la noticia del diari digital del 9 Nou).

Pel que es dedueix dels diferents articles, l’ aportació d’ avals per part dels propietaris arranca amb l’ aprovació del projecte l’ any 2006. No conec quines van ser les votacions dels regidors en aquell moment, i tampoc si va haver-hi algun comentari per part del secretari o d’ algun dels regidors presents, que fes referència a que un projecte iniciat des de l’ ajuntament, no requereix portar a terme els avals sol·licitats com seria aquest cas, mentre que si que es requereixen quan la iniciativa del projecte es privada. Evidentment aquí es va produir el primer error, probablement per desconeixement dels participants del funcionament d’ aquest tipus de projectes.

Un segon error es produeix en el moment en que un dels afectats, exposa que no es necessari aportar els avals i se li accepta, i posteriorment un tercer (en aquest cas l’ alcalde), sol·licita la devolució d’ una part del aval i també s’ accepta, amb l’ abstenció del vot del propi alcalde com persona afectada, segons la documentació aportada pel portaveu de CiU. En qualsevol d’ aquests moments es tenia que haver comunicat a la resta de propietaris, tal com s’ ha fet posteriorment a la denuncia presentada per CiU, i segons es pot llegir en el 9 Nou del dilluns dia 15 de Juny.

Esta clar que el grup de CiU desprès de deixar les dues regidories que tenia, esta fent una oposició molt dura, totalment legitima però dura, dedicant molts esforços a posar de manifest les errades del equip de govern, buscant entre els papers municipals qualsevol defecte per posant-ho en mans de la premsa, sense exposar al equip de govern les anomalies detectades, com proven els papers adjuntats al comunicat de CiU i les manifestacions de l’ alcalde en el article de Elter. Molt probablement sortiran mes incidències al llarg de la legislatura ja que el conflicte es permanent, i penso que l’ estratègia de CiU passa per posar de manifest totes aquestes deficiències, de la manera mes contundent i sorollosa possible. Que consti que no emeto cap judici sobre aquesta manera de fer que com he dit es totalment legitima, i sobre la que cada veí ja treura les seves conclusions.

La meva intenció era tractar en aquest bloc aquest tema dels avals, desprès del proper ple ordinari que si no vaig errat es te que celebrar aquest mes de juny, confiant que en el debat sobre aquest assumpte que segur que es produirà, s' aclaríssin alguns dels dubtes que exposava al començament i altres que no he comentat. Els comentaris provocadors dels que els molesta que a Calldetenes també hi hagin noticies positives, com el nou suport engegat per l’ ajuntament a empresaris i comerciants dintre del projecte de ciutats digitals, que en la seva manera de vetllar pel bé del poble les consideren només “cortines de fum”, i que volen que només es parli del que a ells els interessa, m’ han animat a anticipar la publicació d’ aquest escrit, on dono la meva visió d’ un fet, sobre el que segur que en seguirem parlant.

P.D.: La foto que il·lustra el post, es agafada de la noticia de Elter.

2 comentaris:

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Benvolgut Joan,

Et penses que a nosaltres ens agrada que passin aquestes coses al nostre poble? Nosaltres el què voldríem, pel bé de Calldetenes, és haver de felicitar més sovint a l'equip de govern per les seves actuacions, però estem una mica lluny d’aquesta situació.

La responsabilitat de l’oposició és marcar l’equip de govern per tal que es facin les coses de manera correcte i seguint la llei. És el que nosaltres volem aconseguir. És per això que és molt més que una responsabilitat denunciar fets com aquest dels avals (legítim tu en dius molt correctament). Estem obligats a fer-ho pel bé del poble i de la democràcia. Estem obligats a fer-ho perquè no es tornin a repetir. El paper dels regidors de l’oposició en els governs democràtics és proposar, però també denunciar com s’ha fet si no es fan les coses bé. No pretenem altra cosa que es compleixi la llei i que no es repeteixin actituds d’aquest tipus que beneficien unes persones per sobre d’unes altres.

També parles de “buscant entre els papers municipals qualsevol defecte per...”. El què hem denunciat és “tràfic d’influències” i no és precisament “qualsevol defecte”. Ens hem assessorat correctament per dir les coses pel seu nom i si convé en podem aportar proves. En política municipal hi hagut alcaldes i regidors que han hagut de presentar la dimissió precisament per “tràfic d’influències” i en el cas que estem parlant és evident que no totes les persones han tingut el mateix tracte. Prova d’aquest fet és que ara s’estan retornant els avals als altres propietaris afectats. Creieu que això s’hauria fet si no hi hagués hagut la denúncia del nostre grup municipal? No trobeu que només amb això ja se'ns dóna la raó?


Salutacions ben cordials,


Portaveu CiU Calldetenes

JPP ha dit...

Benvolgut Marc,

Intentaré donar resposta a cada una de les teves argumentacions

Felicitar al contrincant no es fàcil, alguns fins i tot pensen que el que cal per sobre de tot es derrotar-lo sigui com sigui. Personalment penso que heu deixat passar algunes ocasions de felicitar al equip de govern. En aquest moment no recordo cap felicitació en el vostre butlletí, ni n’ he trobat cap en la vostre web ni en el vostra fòrum, cosa comprensible ja que com dic no es fàcil. Per postres si algú s’ atreveix a opinar que reunir 40 empresaris i comerciants del poble en una reunió informativa es una bona noticia, els del vostre grup correu a classificar-ho de cortina de fum per amagar coses.

Totalment d’ acord en la filosofia de quina es la tasca de l’ oposició, i saps que es així, però discrepo en les formes. El soroll permanent a la premsa i als plens (encara recordo alguna aixecada de pancartes i altres exemples) no crec que sigui la solució. En base a aquestes actuacions, personalment crec tenir clar qui marca les pautes que es segueixen en el vostre grup municipal.

També penso que sovint oblideu la part de fer propostes, no pretenc criticar-vos i si vols em pots dir que no mi fiqui, però ara que heu treballat la documentació existent a l’ ajuntament, la prova es la publicació que feu de les actes de les reunions del equip de govern, i que vàreu treballar a fons el pressupost del 2009, fent una forta critica del mateix, que va ser mereixedora del reconeixement del grup de PeM, que et semblaria que en la discussió del proper pressupost del 2010, CiU presentés el seu pressupost alternatiu ?, i que PeM presentes el seu ? o que el presentéssiu conjuntament ?, no seria això un inici cap a un pressupost participatiu ?. Podríeu dir clarament si penseu apujar o abaixar els impostos, i com penseu millorar la situació financera del ajuntament. No seria aquesta una bona proposta per Calldetenes?, no creus que podria despertar mes les consciencies dels calldetenencs que el continuades crides a la revolta apel•lant als nostres avantpassats ?.

Es clar que en aquest cas dels avals les coses no s’ han fet bé, però no seré jo qui ho classifiqui de tràfic d’ influencies. Si els vostres assessors, probablement membres de CIU que fan una valoració política d’ aquest assumpte, creuen que aquest es al camí tampoc seré jo qui els contradigui encara que no ho comparteixi, segur que ells i vosaltres sabeu el que es el mes convenient fer en aquestes situacions.

Com sempre es un plaer contrastar opinions amb tu.

Salutacions cordials