L’ adjudicació de l’ obra publica als ajuntaments.

dissabte, 20 de juny del 2009


L’ aparició d’ un escrit al fòrum d’ Osona m’ ha recordat que en una ocasió, com a conseqüència d’ un debat que va haver-hi sobre l' adjudicació d' obres en un ple del ajuntament de Calldetenes, vaig estar temptat de publicar un escrit donant la meva visió. aprofitaré avui per fer-ho.

Com molts dels assumptes que es tenen que decidir en un ajuntament, es tracta d’ un tema complex i amb una forta regulació per la llei, per evitar fins on sigui possible les irregularitats. Per evitar entrar en matisos de la llei, molt difícils d’ interpretar per mi, adjunto un enllaç a la Wikipendia on s’explica de manera força senzilla el funcionament de l’ adjudicació de l’ obra publica. Naturalment la Wikipendia no es la llei, però l’ explicació que dona em sembla força seriosa i raonada.

Desprès d’ explicar les diferent formes d’ adjudicació de les obres, en el darrer paràgraf del article de la Wikipendia es comenta que la llei mira d’ evitar sempre que sigui possible l’ adjudicació directe, per evitar precisament casos de corrupció, i en redueix aquesta possibilitat a casos molt concrets.

Sigui per concurs o per subhasta, les dues formes de contractació son publiques, i cal suposar que son obertes a tothom que compleixi els requeriments. En cas de que algun dels concursants tingues dubtes sobre el resultat del concurs, segur que la llei li dona tots els mecanismes per denunciar-ho. Fins ara no he sentit a dir que això hagi passat.

Tothom que compleixi el plec de condicions del concurs, es pot presentar i ens agradi o no ens agradi, les empreses de l’ Ester Koplowitz o el “Florentino” de torn, guanyen concursos de tota mena a Calldetenes, a moltíssim ajuntaments de Catalunya, a Barcelona i fins i tot a la Xina. En el cas concret de Calldetenes, tinc la sensació de que la majoria de les petites obres que es poden fer per assignació directe les fa la brigada, i em sembla que la majoria dels seus treballadors son veïns del poble, igual que la majoria d’ administratius que treballen al ajuntament.

L’ escrit al fòrum d’ aquest distingit membre del equip de CiU, fent ostentació de que posa a disposició de qui ho vulgui un document públic, com si això fos demostratiu d’ alguna il·legalitat, em sembla una crida a incomplir una llei que intenta evitar precisament el que ell demana, contradient els esforços que el seu cap de llista diu que fan , per tal de que en el nostre ajuntament es compleixi la llei, i una mostra mes de les ganes que hi ha de fer soroll.

2 comentaris:

Dani Domínguez ha dit...

la foto de la formigonera mòbil es veu borrosa. Jo hagués posat un martell, una escarpa, i un bitllet de cinc-cents euros.

JPP ha dit...

Hola Dani,

Tres comentaris sobre la teva aportació.

1er. Celebrar que t’ hagis animat a participar en el bloc. Des d’ un inici la participació es el principal objectiu i més si no es de manera anónima. Esta clar que salvat algun escrit, no podem pas dir que fins ara hagi estat un èxit.

2on.- Lamento que la formigonera es vegi borrosa. La veritat es que afegir imatges als post es la part que menys em preocupa.

3er.- Estic convençut que amb el teu comentari vols donar algun missatge, però poc puc opinar ja que lamentablement no l’ acabo d’ entendre. Espero que no sigui per l’ edat !!.

Salut