El creixent ús de les xarxes socials.

divendres, 14 d’agost de 2009


La noticia de que Facebook ha comprar per un grapat de milions la xarxa social Friendfeed, i el ressò que ha tingut a la premsa en les diferents apartats que dediquen a la tecnologia, posen de manifest la molta importància que van adquirint les anomenades xarxes socials, potser encara més accentuada des de que s’ els va atribuir en part, la victòria de Obama en les darreres eleccions dels EEUU.

Si ens fixem en el Facebook que probablement es la xarxa mes utilitzada, a part de la component lúdica i de relació que sense cap mena de dubte ens aporta, també en podem destacar molts altres aspectes. Podem trobar multitud de grups promocionant causes, a les que la gent es pot adherir o manifestar la seva simpatia i reconeixement. Si centrem l’ atenció en el terreny polític, trobem multitud de grups que representen a partits i agrupacions politiques, grups posen de manifest la voluntat de defensar el català, o de demanar l’ independència de Catalunya, entre moltes altres causes. En el àmbit social, son milers les persones que reivindiquen l’ abolició de les “curses de braus”, que avalen causes solidaries o que posen de manifest les seves simpaties per determinats artistes, esportistes, organitzacions humanitàries i col•lectius de tot tipus.

Per posar alguns exemples a nivell de municipis d’ utilització del Facebook, ajuntaments propers com el de Ripoll o el de Llançà entre molts altres, fan servir el Facebook per promocionar turísticament el seu poble i mirar d’ atreure visitants, al igual que ja fan moltes empreses. Fa unes setmanes vaig comentar aquesta circumstancia a l’ oficina de turisme de Llança, i em va semblar que ho tenien molt clar, ja que la seva resposta al meu comentari va ser “renovar-se o morir”.

Calldetenes també es present al Facebook d’ una manera força significativa. A part del grup generalista que te per nom “Calldetenes” obert a qualsevol persona que es senti identificat amb el poble, s’ han creat altres grups més específics com el del Punt Jove, el dels Joves Alternatius, el del esplai Equinocci, el de la secció local de ERC, el referent al concursa de còmics, el del Auditori Teatre i segurament m’ en deixo d’ altres. Tots aquests grups faciliten la relació i la participació, i posant al nostre abast la possibilitat d’ aportar idees i opinions, un aspecte de moment molt poc utilitzat si exceptuem els fòrums anònims, i que probablement es potenciarà els propers anys a mesura que la gent anem agafant la costum de fer-ho.

0 comentaris: