La il•luminació LED i l’ estalvi energètic.

dimecres, 30 de desembre del 2009


Un dels punts principals del darrer ple del passat 28 de desembre, va ser l’ aprovació dels projectes del FEIL Els dos projectes aprovats, proposen una millora de l’ eficiència energètica municipal, tal com explica la web del ajuntament.

En el escrit del 24 de juliol del 2007, vaig parlar per primera vegada d’ aquest tema i vaig tornar-hi en el del 4 d’ abril d’ aquest 2009 quan l’ ajuntament va iniciar les proves amb diferents models de làmpades LED, a part de alguns comentaris que hagi pogut anar fent en diferents escrits referents a aquesta qüestió.

Celebro que en aquest temps aquesta tecnologia s’ hagi consolidat suficientment, i ja tinguem alguns carrers fent-la servir, i també que definitivament sigui la línia d’ enllumenat públic escollida per tots els grups municipals. Encara que en el ple hi hagués discrepància en les votacions, aquestes no varen ser perquè no estiguessin d' acord en la bondat de les proposades.


Si fem un petit supòsit, veurem que si en lloc de 160 vats que consumeixen les làmpades actuals, es consumissin els 60 vats que gasten les de tecnologia LED, i suposant que hi han 500 punts de llum que funcionen una mitjana de deu hores al dia al llarg del any, la veritat es que no tinc ni idea de quants ni han, veurem 0,1Kw x 10 hores x 500 punts de llum x 365 dies x 0,14€ el KW, ens dona un estalvi de mes de 25.000 € al any. Naturalment caldria ajustar a la realitat els nº del supòsit, però no hi ha dubte que a part dels avantatges pel medi ambient l’ estalvi es prou important.

Penso que els nostres representants municipals, tindrien que aprofitar els múltiples butlletins, i si cal organitzar més sessions informatives, per posar al abast dels veïns i de les empreses i comerços del poble, totes les novetats tecnològiques i de subvencions que s’ estan produint, i que de ben segur es produiran els propers anys, en el àmbit de les energies renovables.

Sense anar més lluny, ahir el govern espanyol va aprovar la concessió de 20.000 milions e € en crèdits subvencionats per projectes d’ economia sostenible, que per primera vegada també van dirigits a particulars. La Generalitat també ha posat en marxa el pla “renova t 2010”, al que es poden acollir tant les empreses, com els comerços i els particulars, presentant les seves sol•licituds entre el 11 de gener del 2010 i el 11 d’ abril del 2010, tal com els pot llegir a la "web del pla renova ‘t 2010", on hi figura tota la documentació.

1 comentaris:

JPP ha dit...

S’ em fa una mica estrany afegir un comentari a un escrit meu,sense que ningú hagi escrit res, però em sembla la millor manera de comentar una noticia que ha sortit avui al 9 Nou, i que te relació amb el que jo comentava en aquest mateix escrit.

En la noticia del 9 Nou, es diu que els estalvis anuals resultants de les instal•lacions de punts de llum amb tecnologia LED fetes fins ara a Calldetenes, serà de més de 4000 € anuals.

En els carrers que es comenten s’ han instal•lat un total de 21 punts de llum, 10 al carrer Jaume Balmes, 6 al carrer Bellmunt i 5 al carrer Sant Sebastià. Si apliquem la formula que explico en el post i que a mi em sembla força correcte, si algú hi troba algun error li agrairé que em rectifiqui, resulta que l’ estalvi obtingut amb 21 punts de llum es d’ uns 1.100€, un estalvi molt important però que queda lluny dels 4.000€ que es comenta.

Existeix la possibilitat, de que ja es comptin els punts que hi ha previst instal•lar als carrers Sta. Eugenia i Països Catalans, però tot i així faria falta instal•lar uns 60 punts addicionals per aconseguir 4.000 € d’ estalvi. Potser que la formula sigui incorrecta, que l’ estalvi vingui per algun altre factor com la durada de les làmpades o el manteniment, o que l’ ajuntament pagui l’electricitat molt més cara, però en qualsevol cas no veig possible arribar a l'estalvi que es comenta.