El conflicte de la Font d’ en Titus.

dilluns, 8 de febrer del 2010


Un dels temes que ha sortit sovint en els plens municipals, i també a la premsa de la comarca, es el conflicte que hi ha entre Calldetenes i Sant Julià per l’ Urbanització de la Font d’ en Titus, un conflicte que fa uns quinze anys que dura, amb sentencies freqüents dels jutjats catalans i espanyols a favor d’ un i d’ altre municipi.

Del que he anat sentint es dedueix, que podem dividir el conflicte en tres fases. Una primera fase que va des de el 1995 fins al any 2000, i sobre la que recentment el Tribunal Suprem espanyol ha emès un veredicte favorable a la posició del ajuntament de Calldetenes. Una segona que va del 2000 fins al 2006, període transcorregut des de el canvi de la llei que va permetre el nou afitament, que donava a Sant Julià el sector de la Font d’ en Titus, i l’ execució efectiva del mateix. El tercer període seria a partir del 2006, que si bé les coses semblen estar més clares, no se sap que pot passar al no haver-se tancat de moment cap acord.

Quan es va tractar d’ aquest conflicte en el darrer ple, l’ alcalde va explicar que el director general de l’ administració local de Catalunya, va intervenir fa un temps com a mediador, i que els dos municipis varen estar a punt d’ arribar a un acord, però que en el darrer moment Sant Julià es va fer endarrere. Davant els dubtes expressats pels regidors de CiU sobre les explicacions que va donar l’ alcalde, aquest es va comprometre a demanar al esmentat director general, que vingués a Calldetenes per tal d’ explicar les gestions que s’ havien fet.

En aquest mateix ple del dia 29 de gener, es va acordar convocar una reunió conjunta dels tres grups municipal amb els representants de Sant Julià, per mirar d’ aquesta manera trobar una sortida al conflicte i deixar d’ acudir als tribunals. Tot i les reticències inicials del regidors de CiU a fer cap mena de gestió, ja que consideraven que degut a la proximitat de les eleccions no era un bon moment perquè Sant Julià s’ hi avingués, al final la proposta va ser acceptada. Crec que es bo intentar una negociació de forma conjunta, mirant d’ evitar personalismes, que desprès de tants anys de conflicte segur que dificulten el trobar una sortida.

Seria bo pels dos municipis assolir un acord, sobretot desprès de la sentencia del Tribunal Suprem sobre el que es el període 1995-2000, favorable a les tesis del ajuntament de Calldetenes , i també desprès que el nostre alcalde reconegués en el darrer ple, que el 80% dels veïns d’ aquesta urbanització es senten veïns de Sant Julià. Si es fa efectiva aquesta darrera sentencia del Tribunal Suprem, l’ ajuntament de Calldetenes podrà disposar dels ingressos que l’ ajuntament de Sant Julià va recollir durant els anys 1996 – 2000, uns ingressos que en algun moment es va anunciar que es dipositarien en un compte, per si arribava el moment de tenir que fer front a aquesta despesa, i que potser amb la sentencia del Tribunal Suprem espanyol , es podria pensar que ha arribat.

3 comentaris:

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Sí, efectivament, l'alcalde es va comprometre a fer venir el director general a parlar del tema abans de 15 dies. Tenint en compte que el ple era el 29 de gener, aquesta reunió deurà ser aquesta setmana. Algú en sap la data?

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Com a informació només fer-vos saber que hem estat convidats a la reunió amb el Director General d'Administració Local, Sr. Carles Bassaganya, pel proper divendres 5 de març.

Salutacions cordials.

JPP ha dit...

Hola Marc,

Fa uns dies que la web del ajuntament informa de la reunió del dia 5 amb els senyors Carles Basseganya i Josep Martinez. De totes maneres molt agraït de que informis en aquest bloc.