Eines Web 2.0 - El Twitter.

dimarts, 13 d’abril del 2010


El Twitter es una de les eines 2.0 amb més creixement, pel que fa al número d' usuaris que darrerament es decideixen a utilitzar-la. Es tracta d' una eina que permet enviar missatges curts ( d' un màxim de 140 caràcters), a grups de persones que s' han donat s' alta en el servei, y que estan relacionades d' una manera similar a la resta de xarxes social com per exemple el Facebook.

En definitiva el Twitter no deixa de ser una xarxa social, on cada usuari pot ser decidir de quins altres usuaris es fa "seguidor", de manera que quan algun d' aquest envia un missatge, els usuaris que el segueixen se n'assabenten de manera immediata. D'aquesta manera tant simple es pot establir comunicació amb la gent que ens interessi.

La limitació de que els missatges puguin ser de com a màxim de 140 caràcters, obliga a una certa concreció en qui crea el missatge, i el fa ideal per enviar informacions de manera molt concreta, encara que per suposat el missatge pot contenir enllaços a altres informacions, on es pot entrar al detall del que es vol explicar. El nom del servei significa "piulada", precisament perquè el que es vulgui comunicar, té que ser tant curt com la "piulada" d' un ocell.

No resulta fàcil trobar una utilitat a aquest servei, sobretot al començament, però el fet de que des d' un telèfon mòbil, existeixen moltes eines perquè això sigui possible, es pugui comunicar alguna cosa, a tot un conjunt de persones d' una manera tant immediata i concreta, no deixa de tenir el seu interès.

Un exemple molt pràctic del que es pot aconseguir amb el Twitter, es el que han construit alguns usuaris dels trens de rodalies, i que recentment ha estat comentat en molts mitjans de comunicació. Es tracta en concret de la pagina web Rodalies.info, una pàgina en la que els usuaris informen en temps real, de totes les incidències que es troben a la xarxa de trens. Tal com comenta avui la Vanguardia el sistema es tant efectiu, que supera àmpliament els sistemes de comunicació oficial, ja que la font que dona l' informació es el mateix usuari a peu de via.

Hi ha mitjans de comunicació, que utilitzen el Twitter per informar en temps real del plens municipal o altres esdeveniments, consellers de la Generalitat que informen del desenvolupament dels plens, i esportistes i altres personatges públics, que informen de les seves activitats en temps reaL

En definitiva es tracta d' un mitja de comunicació més, que no te perquè substituir res, i que ve a oferir un nou ventall de possibilitats, un ventall molt ben aprofitat segons diuen, pel sr. Obama en les darreres eleccions americanes.