Eleccions municipals 2011 - i ara que fem ?

dilluns, 23 de maig del 2011

Tal com diu el tòpic cada vegada que es tanquen els col·legis electorals: "Calldetenes ha parlat",  i ho ha fet amb més participació que fa quatre anys (un 69,49% per un 68,87% el 2007), i al meu entendre a parlat donant dos mandats molt clars.

El primer mandat es que els veïns  estan cansats d' enfrontaments, i  que volen que "Les coses es facin d' una altre manera".  El segon, que volen que l' alcalde continuí sent en Jaume Mas, ja que un  41,43% dels vots emesos així  ho han manifestat, per un 27,96% que volen que sigui en Marc Verdaguer, i un 20,03% que volen que sigui en Miquel Erra, mentre que l' opció independentista d' en Pere Vinyeta ha quedat fora del nou consistori amb un 5,85% del vots, molt a prop del  4,73 %  de
vots en blanc, que per cert s' han multiplicat per 2,5 respecte al 2007.

Personalment penso que els dos mandats abans exposats, han de ser la base de la negociació que inevitablement s' ha de portar a terme. Cal que tots els partits busquin un programa comú de consens,  i que abans que res es posin d' acord en quin es l' endeutament de Calldetenes, si cal mitjançant la tant debatuda auditoria.

 Cal que es posin d' acord el més aviat possible, en que cal fer per reduir i controlar la despesa,  per incrementar els ingressos sense incrementar els impostos, per acordar un pressupost pel segon semestre del any, per acabar el pavelló, el nou institut,  la variant i la retirada de l' antiga línia elèctrica d' alta tensió.
Cal que es posin d' acord per resoldre el conflicte de la "Font d' en Titus" aprofitant  que a Sant Julià hi ha una nova majoria,  en com atendre ràpida i puntualment  qualsevol queixa de qualsevol veí, en eliminar qualsevol dubte que pugui haver-hi de falta de transparència, i també cal que es posin a treballar en la proposta de com ha de ser el carrer Gran i la avinguda Pau Casals un cop s' acabi la variant, i la conseqüent reorganització de la circulació de vehicles.

 Penso també que es necessari, deixar per la segona part de la legislatura, i si cal fins la propera, qualsevol nou projecte que directe o indirectament pugui incrementar no solament la inversió sinó sobretot  la despesa que s' en pugui derivar pel futur, amb l' objectiu assegurar el control de la situació econòmica, i de millorar o com a mínim mantenir els serveis actuals.
Si no s' aconsegueix el consens, difícilment sortirem de la situació d' enfrontament constant que hem viscut aquets darrers anys, un enfrontament que ha fet malbé qualsevol mena de diàleg durant tota la legislatura. i que ens ha portat a ser noticia als diaris amb més freqüència de la que els que ens estimem Calldetenes voldríem.

 Adjunto l' enllaç a Osona.com, on es poden veure els resultats d' aquest 22 de maig,  comparats amb els del 2007.

15 comentaris:

Pere Vinyeta i Obiols ha dit...

Si m'ho permets, Joan, crec que els mandats que esmentes "[que] les coses es facin d'una altre manera" i "[que l'] alcalde continuí sent en Jaume Mas" son excloents. Per tant, per fer les coses d'una altra manera s'ha de canviar d'alcalde. I això implícitament ho dius tu i no pas jo.

Per tant, si acceptem la teva primera premissa s'han de posar d'acord PeM-CUP amb ERC per mantenir l'alcaldia en mans d'en Jaume Mas i si acceptem la segona, qui s'han de posar d'acord son CiU amb PeM-CUP per formar un nou equip de govern amb Verdaguer al capdavant.

Considerar no excloents les premisses [ho anomenes "mandats"] que exposes al principi del teu article seria considerar que l'actual alcalde en funcions pot actuar de forma diferent de la que ho ha vingut fent d'ençà del 13 de novembre de 1992. Ho veig poc realista.

Els anàlisis del què vol dir el resultat electoral permeten mil interpretacions diferents i la teva n'és simplement una d'elles. Ara te'n proposo una d'altra; el 41,43% dels calldetenencs volen seguir amb Jaume Mas al front del Consistori mentre que el 53,84% no el volen.

La resposta que em donaràs -t'estalvio feina- és que, en tot cas, en Mas és a qui més percentatge de gent vol (41,43%), seguit d'en Verdaguer (27,96%) i, finalment, en Erra (20,03%). Però això seria vàlid a Estats Units (presidencials) però no a Catalunya.

La decisió ara està en mans dels regidors electes i son ells els únics legitimats per decidir qui ha de ser el nou govern municipal i, conseqüentment, l'alcalde d'aquesta legislatura 2011-2014. Nosaltres ja hem fet la nostra feina i ara els toca a ells; ens agradi o no.

Quant a la auditoria entenc que ja s'hi poden posar a treballar tot seguit. No pot ser que es parli de xifres tant oposades com 100.000 o 9.000.000 d'euros. La comptabilitat és molt precisa i no permet aquestes ambigüitats a no ser que es facin de forma interessada.

Coincideixo totalment amb tu i que no senti precedent :-) quant a que s'han evitar inversions durant aquesta legislatura que representin una despesa corrent. Coses com l'anunciat circuit BMX s'hauria d'estudiar detingudament ja que el manteniment pot ser un cost important.

I ara voldria parlar de l'equip perdedor que jo represento; Solidaritat Catalana per la Independència. Els resultats de 73 vots eren molt propers a un regidor. Què ens ha passat? Evidentment, o no hem fet les coses bé o ha primat el vot útil del canvi de govern. Vull dir, per molts, votar SI no assegurava el canvi mentre que fer-ho per CiU sí.

I em sap greu doncs cap partit ha dut per bandera de forma explícita com nosaltres la presentació periòdica de comptes a la web de l'Ajuntament; ni ERC que sistemàticament ho ha obviat, ni PeM-CUP ni CiU. Com a molt s'han compromès amb aquell llenguatge críptic de transparència sense cap compromís pràctic.

I com que crec que ja m'he passat dels 140 caracters (tu, Joan, ja saps què vull dir) ho deixo aquí però em poso a la teva disposició i a la dels teus seguidors de Un Xic de Tot per ampliar-ho el que calgui.

Joan Pi Puig ha dit...

Hola Pere,

Primer que res gràcies per la teva participació i el teu anàlisi, i permetem que jo també amplií la meva opinió.

Penso que els dos mandats que per mi han donat els veïns de Calldetenes, en absolut son excloents. El que cal es que els actors sàpiguen llegir-los i modifiquin la dinàmica que han portat fins ara. Del resultat tots n' han de treure conclusions i actuar en conseqüència. A mi això em sembla una proposta molt realista.

Penso que no es pot defensar una cosa i al mateix temps la contraria. No es pot criticar al tripartit per el seu pacte a nivell nacional, i fer servir el mateix argument que ells per defensar un pacte similar, segurament més contra natura des de un punt de vista ideològic, en una cosa tant propera com son les municipals, on es vota més que en cap altres eleccions a la persona que encapçala la llista. Si no som coherents mai ens en sortirem.

Si apliquem la teva manera de fer els números, arribarem a la conclusió que efectivament un 53,84 % dels votants no volen que en Jaume Mas estigui al front del ajuntament, però tindríem que aplicar la mateixa formula per tots els candidats, i no "torturar" els números perquè diguin el que volem. Si ho fem tindrem que concloure que 61,46% no volen que sigui en Marc Verdaguer, i un 69,39% no volen que sigui em Miquel Erra. No porta enlloc mirar d' emmascarar els números, i tu ho tindries que saber més que ningú.

Conec el sistema electoral que tenim, que jo opini no te res a veure amb la llei, perquè es tracta d' això no ? d' opinar i participar, o es que només tenim que fer-ho quan alguns ens ho demanin ?. El que jo defenso es buscar un consens el més ampli possible, amb la llista més votada com a pal de paller, va en contra del sistema electoral això?.

Referir-se a la llei per defensar el teu punt de vista em sembla un argument molt pobre, que salvant les diferencies, em recorda la manera de fer dels espanyolistes quan es refereixen a la "Constitución", per no permetre el debat dels catalans sobre el seu dret a decidir.

En quan a l' anàlisi que fas del resultats de la teva candidatura em sembla raonable, molt en la línia dels que no han obtingut un bon resultat. Jo tinc altres opinions al respecte, però considero que en aquests moments no es d' interès i ens podem estalviar el debat.

El que si vull fer notar, es que ERC tot i no fer un bon resultat respecte a les eleccions del 2007, va guanyar les eleccions amb uns 14 punt d' avantatge sobre el segon grup més votat i 21 sobre el tercer, i això s' ha de tenir en compte.

Jo també m' he passat llargament dels 140 caràcters, i també estic a la teva disposició pel que calgui, de fet parlar es l' única manera que tenim per entendre'ns i buscar el millor per Calldetenes.

Santi ha dit...

M'Agrada Pere, el més important és dialogar.
La meva opinió intentaré que sigui molt breu. Jo crec primer de tot que durant aquests anys CIU i PEM tant sols han lluitat pel cap d'en Jaume, si no mira a quins actes populars han col·laborat, no els hem vist enlloc.
El poble s'ha de viure de la vora, en el teu cas i no ho faig per criticar-te, on erats durant aquests 4 anys?

Jo crec que un pacte pensat i molt detingudament pot ser bo pel poble, no es tracta de dir ens hem de carregar l'actual Alcalde, tot i així pensa que gaire bé en tinc ganes. Ara bé seré un dels primers que estaré pendent de les actuaciones del nou govern, esperaré que demostrin que en Jamue Mas ha fet un deute el poble de 9.000.000 € "deute", esperaré que es demostri a judici el tema del torrental, esperaré que facin funcionar el teatre, esperaré que respectin el jovent i els avis del poble, esperaré que solucionin el tema del mercat, etc
Un cop tot això fet a les properes eleccions tindran el meu vot, però m'encantara veure com fan tot això, quant moltes de les persones que estan a les llistes no saben rès del nostre poble fins ara que el començaran a viure.
Pere sincerament jo si que porto el poble a dins i molt i per governar no és tenir fam de poder si no ganes de treballar pels altres.

Sempre que la linea sigui aquesta de comentar les opinions personals estaré amb vosaltres, això fa en principi buscar solucions per un poble millor.

Arreveure.

JPP ha dit...

Moltes gràcies Santi per llegir el bloc, i per exposar la teva opinió.

Salutacions

Pere Vinyeta i Obiols ha dit...

Benvolgut Joan,

Sense cap mala intenció [bé, només una miqueta] ressaltar el fet que dius "no es pot defensar una cosa i al mateix temps la contraria" i al mateix paràgraf esmentes que un pacte CiU amb PeM és ideològicament contranatura i afirmes categòricament que a les municipals es vota la persona. Bé, un petit error argumental que hauràs de rectificar si vols que el teu escrit sigui coherent.

I sí, una altra manera de veure els resultats és dir que el 61,46% dels electors no volen en Marc Verdaguer com alcalde. El que jo feia era una espècie de reducció a l'absurd per concloure que el sistema que ens hem donat (o ens han donat) fa que la decisió sobre l'estructura de govern la decideixen els nostres electes i no pas tu o jo. No dic que m'agradi el sistema. Dic que és el que tenim.

Veig que el "meu argument pobre" (sic) el respons amb un "argument miserable" equiparant la meva referència (no pas defensa) a la llei espanyola amb una pretesa connivència amb el tarannà espanyolista. La vinculació del meu comentari -convido els lectors a rellegir-ho- amb aquesta conclusió esbojarrada només pretén la injúria fàcil i gratuita. A vegades no t'entenc.

Només afegir que emfatitzar això de "la llista més votada" és agafar-se a un subterfugi que està ple d'ambigüitats. Els factors inèrcia [dels electors] i posició dominant [del govern] influeixen favorablement en la continuïtat del statu quo. Això, com diria en Pujol, "fa molt de temps que està reflexionat". El plus de "visibilitat" del govern és decissori en molts casos.

Salutacions.

Pere Vinyeta i Obiols ha dit...

Bona tarda Santi,

Contestant la teva pregunta "on erats durant aquests 4 anys?" (sic) et diré que estava al capdavant de la Plataforma El Torrental intentant evitar la destrucció mediambiental d'un paratge estimat, ja desolat excepte un petit tram que vàrem aconseguir salvaguardar. També estava participant amb Calldetenes Decideix i Osona Decideix i també he estat assistint a la majoria de plens defensant (com a públic) la transparència dels comptes municipals, això sense gens d'èxit degut a la manca de voluntat del govern Mas. La meva activitat ha minvat els darrers 18 mesos degut a una greu malaltia de la Mercè -la meva dona- que va estar a punt d'acabar amb la seva vida. Confio haver aclarit la teva pregunta: I tu, on erets?

Si deixes d'escriure amb insinuacions insidioses et contestaré les teves preguntes. Per ara, ho deixo aquí.

JPP ha dit...

Hola Pere.

Em sembla que ens estem embolicant i no ens convé.

Segueixo sense veure les meves contradiccions. En les municipals crec que es vota bàsicament a la persona, si es així tindríem que estar d' acord que l' escollit es En Jaume Mas. Si no es així i parlem d' opcions politiques, es quan em sembla que el pacte seria contra natura, però allà els partits amb les seves decisions. On veus la contradicció ?.

El meu raonament sobre els resultats de les votacions, no es una altre manera de veure les coses, es la única certa numèricament parlant, i tu ho saps, no vulguis embolicar la troca. Guanya les eleccions qui més vots té, i es la primera opció per ser alcalde.

No pretenia ser "miserable" en el meu comentari. Senzillament volia posar en evidencia la poca consistència del teu argument, cosa que crec que queda sobradament demostrada. Si t' ha semblat poc encertada la comparació, no puc fer altre cosa que sentir-ho molt, però m' ha semblat la millor per fer que m' entenguessis.

Pots fer les reduccions al absurd que vulguis, però sàpigues que en aquest post jo no pretenc debatre sobre el sistema, ni molt menys elegir en nom dels nostre electes, si no que el que vull es donar la meva modesta opinió sobre com gestionar el tema que tenim entre mans a Calldetenes. Veus alguna raó perquè no la doni?.

Per no allargar això fins al infinit, jo ho resumiria dient que tu apostes per fer fora de l' alcaldia a en Jaume Mas a qualsevol preu, les teves raons tindràs, jo aposto per mirar de trobar el major consens possible en base al resultat de les eleccions. Suposo que al menys en aquest resum, estarem d' acord.

Una abraçada,

Pere Vinyeta i Obiols ha dit...

Només unes puntualitzacions per, com dius, no embolicar la troca.

Primera, mai no t'he titllat de "miserable" doncs ni ho ets ni ho penso. Però sí que he referit aquest adjectiu a la teva argumentació. Si ho hagués fet ara mateix et demanaria disculpes però suposo que no cal que li demani disculpes a la teva argumentació. Potser, s'ha de dir, podria haver trobat un mot més escaient...

I segona i més important, d'on treus que jo vull "fora de l' alcaldia a en Jaume Mas a qualsevol preu"? (sic). D'on t'ho has tret? Realment jo vull un canvi de tarannà que, segons tu, és possible continuant amb Esquerra a l'Ajuntament i que jo ho dubto. Però no entenguis el mot "dubto" com a eufemisme d'incredulitat. Dubtar és dubtar i no pas negar. Et demano que no posis a la meva boca coses que no he dit doncs això sí que embolica la troca i produeix efectes goebbel·lians.

I no segueixo més doncs creus que si seguim així "ens estem embolicant i no ens convé" (sic) ergo prendrem mal (vens a dir). Jo no ho crec pas doncs sóc capaç de mantenir les discrepàncies sense afectacions personals.

Salutacions.

JPP ha dit...

D' acord en el teu aclariment del ús del terme "miserable", de fet ja ho havia entès així però entenc que del meu redactat s' en pot desprendre la interpretació que tu en fas.

Certament havia arribat a la conclusió que dius sobre el futur de l' alcaldia i per tant rectifico. Em queden clars els teus dubtes,i que no et negues a cap opció.

Lo de embolicar-nos no ho deia per les discrepàncies, ni per tallar el debat, sinó perquè em semblava que les posicions eren clares, ens començàvem a repetir i s' encetaven altres temes que no eren l' objectiu del post.

Amb els teus aclariments queda més clara la teva posició, espero que la meva també.

Gràcies per les teves aportacions.

Anònim ha dit...

Bona tarda,
A Calldetenes el poble ha parlat, però les interpretacions cada un se les fa a la mesura dels seus interessos, i per tant totes respectables i justificades, dit això, hem de ser pragmàtics estem parlant de persones amb nom, cognom, lideratge i història que durant quatre anys portaran el timó del Ajuntament, a ells els correspon el protagonisme de parlar, dialogar i decidir, son 2 dones i 9 homes:

Jaume Mas
Joan Arumí
Jaume Parramon
Cristina Cañete
Nil Tomàs Urgellés
Marc Verdaguer
Josep Brachs
Benet Illa
Abel Blancafort
Miquel Erra
Eva Freixer


Per tan els invitaria a participar en el debat, no volem ser transparents, participatius, oberts, doncs endavant, aquesta pàgina es una eina, una bona metodologia gratuïta a l’abast de tothom i no excloent que ens ho posa fàcil.

Ara bé reconec que per molts no es un mitjà habitual per tant res a dir, però cal dialogar amb un objectiu fonamental, que Calldetenes no se’n ressenti.

El diàleg, el debat, necessari i imprescindible, demano que sigui molt diferent del que vaig viure,el dijous dia 19 de maig a l’Ajuntament organitzat per l’Espiga, espectacle lamentable i denigrant, més aviat semblava el tribunal de Nuremberg.

Ei! no ho dic pels organitzadors que felicito la iniciativa, ho dic tant pel comportament d’alguns membres del públic com pels protagonistes del debat. En públic no podem perdre l’educació i les formes alguns assistents ens varem sentir agredits.

Les coses no son fàcils i amb política de primera línea a dia d’avui, s’ha d’aprendre a donar i a rebre molt poc.


ERC, ha guanyat.! però igual no pot governar, així a quedat, tot obert a la negociació, una decisió que han de prendre els 5 protagonistes, quedar-se a l’oposició i/o intentar festejar, ara bé hi ha matrimonis que no convenen, potser millor quedar-se solters i esperar, sempre hi ha una altre moment millor.

Els viatges amb persones que no comparteixes projectes, inquietuds no cal fer-los, son mals viatges i pots quedar-hi penjat, com amb l’ LSD, seria un suïcidi per a tots i totes i sobretot per CALLDETENES.

Anònim ha dit...

Santi Puig

Hola Pere,
En primer lloc sento molt la malaltia de la Mercè.
Segon et respondré la pregunta que fas a veure jo a on era? després de passar una greu malaltia que m'ha tingut apartat del poble durant gaire bé 3 anys, un cop recuperat estic a:
- President de la comissió de Festes.
- A la junta del Consell del Teatre.
- Col•laboració gaire exclusiva a totes les festes i actes del poble amb temes de fotografia.
- Fotògraf de la revista Espiga i de l'Informatiu de l'Ajuntament.
- Col•laborant plenament amb el Centre de dia amb la creació sense cap cost de Lipdub recentment.
- Fotògraf de tots els actes que s'han realitzat al Teatre.
- I a tots els plens, que pel que veig suposo que degut a la malaltia de la Mercè i de la meva ha sigut marxar tu i entrar-hi jo.
Espero que em això vegis que gaire bé no hem quedava temps, però el poc que hem quedava el dedico a passejar el meus gos pel torrental, cosa que fa 27 anys que ho faig a diari pràcticament.
Referent a que has estat al capdavant del Torrental tu agraeixo molt, perquè jo vaig plorar quant vaig veure començar la seva destrucció era una paratge per mi molt estimat, però ja que fas referència en aquest paratge. Perquè no es continua lluitant per ell? Saps a on comença el torrental?
Doncs, si realment tens resposta a aquestes dues preguntes posem-hi, i dic posem-hi jo també, mans a l'obra que queda molt torrental encara i ningú el te present.
Un cop aclarit el que hem demanes, tornem a lo que hauríem de parlar aquí.
A mi particularment m'agradaria que el govern fos entre tots els tres partits, seria lo millor pel poble, això sembla impossible, jo demano perquè?
Ara hi ha la possibilitat que sigui així. No cal la pena intentar-ho?
Tot el que ha fet en Jaume durant 18 anys, tot ho ha fet malament?
Sis plau digueu una cosa que hagi fet bona, una tant sols, perquè si no és que no vivim al mateix poble.

Per acabar Pere, si vols podem tenir una xerrada el dia que vulguis som veïns estem a tocar i et convido a venir a casa i farem un beure, crec que no hi ha cap motiu per interpretar els escrits d'una manera tant critica, a vegades parlant les coses són diferents. Per tant ja ho saps, tens la porta de casa oberta per si vols venir a fer un beure i petar la xerrada una estona.

Gràcies i espero que la Mercè estigui recuperada el més aviat possible, que això si que tu dic és el que més valoro que la gent estigui sana i bona.

Pere Vinyeta i Obiols ha dit...

Bona nit Santi,

Gràcies pel teu interès. Afortunadament la Mercè sembla estar ja fora de perill. I no sabia que tu has estat tant de temps, 3 anys!, celebro molt la teva recuperació.

Bé, t'agraeixo la extensa relació d'accions teves amb entitats calldetenenques. És realment impressionant.

Quant al Torrental, t'he de dir que allà també hi ha moltes llàgrimes meves. El dia que vaig anar-hi i vaig veure els immensos arbres tallats, vaig renegar de la cobdícia que carrega contra l'essència de la vida.

Jo no feia 27 anys que m'hi passejava... potser només feia 2 anys però estimar no és un concepte cronològic. Estimava els arbres, les bestioles, els ocells i m'enamorava veure el cabdal d'aigua durant la pluja.

Varem fer moltes denúncies per intentar aturar la destrucció d'aquell paratge però tot estava maquinat des de principis del 1993 fent mans i mànigues per requalificar aquell entorn.

I les corruptes aliances especulatives varen impedir el que des de la Plataforma el Torrental cercàvem; la restauració del paratge malmès. Tant Urbanisme com l'ACA anaven endarrerint les respostes als nostres clams.

Fou un biòleg de l'ACA que ens va dir que si no hagués estat per nosaltres, la destrucció hauria estat més gran. I ens va assegurar que el mur de contenció tocant la llera era degut a la paralització de l'intent de soterrament d'aquell tros aigües amunt.

I t'he de dir que he resseguit el Torrental amunt per molts dels reguerots que l'alimenten des de Sant Marc. També m'he entristit al veure que, fa molts anys, ja fou soterrat tot formant el carrer Torrental (quina ironia!) i passant per davant de les desaparegudes Adoberies.

Ara el Torrental no és cap torrent, l'han transformat en una claveguera i el bosc de ribera associat és un trist record del passat. Dius lluitar... Déu meu... I no, no queda molt Torrental doncs l'han matat. Però sí, estic disposat a lluitar pel que queda. D'acord, posem-nos mans a la obra.

De veritat et preguntes per què sembla impossible un govern municipal de concentració? Ara sembla que el més novell a Calldetenes siguis tu i no pas jo. No crec que necessitis la meva resposta.

Em preguntes si tot el que ha fet l'alcalde ha estat malament i és evident que no. Però ha destruït un paratge que tant tu com jo estimàvem. Mira aquesta web que vaig fer... http://www.torrental.org/

Amb molt de gust accepto la teva invitació i serà un plaer parlar, com diria en Joan Pi, un xic de tot.

Santi ha dit...

Hola Pere,

Doncs la veritat no és que sigui novell, però és el que en definitiva he estat dialogan aquests dies. Hi ha odi i això no és bo per això no poden governar units els tres partits, però pel poble potser seria el millor.
De totes maneres m’agrada que siguis obert i acceptis els comentar les coses donan la cara, la gent no ho fa.
Parlarem tot fent un cafè.

Joan Pi Puig ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan Pi Puig ha dit...

El darrer i únic comentari "anònim" afegit a aquest fil del bloc, es obra de la Rosa Altimiras.
Gràcies Nani per deixar-nos el teu punt de vista, i espero que els "nois de Google" no et facin la guitza en properes aportacions, i no tinguis que publicar amb l' opció "anònim".

La teva crida a fomentar la participació fent servir eines 2.0 la comparteixo totalment. A veure si desprès d' aquestes eleccions, on la participació i la transparència han estat una de les banderes dels programes , al menys una part dels regidors es decideixen a fer-les servir per aconseguir-ho.

Moltes gràcies per participar