Ajuntament i noves tecnologies (3).

divendres, 9 de novembre del 2007


Em comprometo a no tocar mes aquest tema de les noves tecnologies, ja que soc conscient de que comença a ser massa repetitiu, fins i tot pesat, i per tant es la última aportació que faig durant força temps tractant aquest tema.

Ara que sembla que l’ ajuntament com institució esta mes disposat a informar, ja que com sabeu a publicat el segon butlletí municipal, ja es publiquen les convocatòries i les actes dels plens a la web municipal, i ja s’ ha aprovat l’ incorporació al projecte E-TRAM (veurem quan s’ executa), penso que encara hi ha camí per recorre .

Existeixen diferents tecnologies que fan que quan es vol donar informació, es pugui donar d’ una manera ràpida, i que no requereix de grans coneixements informàtics per part del que la dona, els “blocs” en son un exemple.

La construcció d’ un bloc esta al abast de tothom ja que no te cap dificultat, i difondre informació només requereix el temps d’ escriure el que es vol dir. Crec que estaria be que els grups municipals fessin servir aquesta tecnologia, tenint en compte que cada vegada hi ha mes gent que accedeix a Internet.

Podrien informar del que passa, sense esperar a la aprovació de les actes, a la celebració dels plens o a la difusió dels butlletins. Algun regidor de Tavèrnoles ja ha començat a fer-ho, i el dia 6 de Novembre ja havia informat del ple del dia 5 de Novembre , sense esperar a la aprovació de les actes. Aquest sistema els permetria també donar opinions i explicacions de les seves decisions, al marge de la documentació oficial del ple, d’ una manera instantània. Adjunto el link a la pagina en qüestió del regidor de Tavèrnoles:
http://carlesbanus.blogspot.com/2007/11/ple-ordinari-de-novembre.html

També volia comentar la tècnica anomenada “Sindicació” o RSS, utilitzada per la majoria d’ organismes públics, des de ministeris a la mateixa Generalitat, diaris, canals de televisió, empreses i també pels blocs en general. La Generalitat per exemple, informa de totes les novetats, i de les decisions preses el mateix dia del consell de govern, fent servir aquesta tecnologia.

La tècnica molt senzilla d’ implementar, un tècnic poc resoldre el tema en molt poques hores, permet que de manera automàtica, l’ informació publicada pugui ser rebuda per qualsevol que es subscrigui. Subscriure’s no implica donar cap dada ni adreça de correu, i per tan es totalment anònim . Nomes cal utilitzar lectors especialitzats, enginys web o les darreres versions dels programes de correu, que de manera automàtica busquen l’ informació. Els serveis que ofereixen la possibilitat de disposar d’ un bloc, normalment ja donen aquest servei RSS. per tal de que els lectors es puguin subscriure, per exemple blogger, que es el que jo utilitzo per mantenir aquest bloc, dona aquest servei . Adjunto el link a la pàgina de blogger: https://www.blogger.com/start

Fer servir aquesta tecnologia, permetria que qualsevol convocatòria de ple, activitat organitzada per l’ ajuntament, o noticia que pugui ser d’ interès pels veïns, arribessin als interessats de manera automàtica, sense tenir que buscar en la pàgina del ajuntament o del grup interessat en difondre-la, aconseguint que tothom que pugui tenir interès, estigui informat d’ una manera fàcil, sense que tingui que fer res, i per suposat de forma anònima.

En aquest mateix bloc les noticies del començament, s’ obtenen d’ una font fent servir aquesta tecnologia. Jo per exemple m’ he subscrit a la web del regidor de Tavèrnoles, pel fet de que toca temes molt locals, que podrien ser d’ interès per Calldetenes, i els rebo en el meu correu en el mateix moment que es publiquen.

A mi m’ agradaria que l’ alcalde o qualsevol regidor de Calldetenes, fes servir aquestes tecnologies per transmetre que pensa dels temes que afecten al poble, i per explicar no solament les coses que es fan , sinó el perquè d´ algunes decisions, especialment les conflictives. Penso que al llarg dels quatre anys de la legislatura, estaria molt mes ben informat del que es fa i perquè, a part de que tindria mes sensació de que realment volen que participi.

Estaria bé disposar d’ una xarxa de “blocs” de Calldetenes, on es pugui trobar l’ opinió de tothom disposat a dir alguna cosa, fugin de les picabaralles del fòrum, i de les discussions típiques dels dies abans de les eleccions, on tots ens animem a parlar de tot, disposant d’ una informació mes que discutible i en molts casos interessada. Com exemple de bloc monogràfic que parla d’ algun aspecte de Calldetenes, he trobat un “bloc” que parla Club de Futbol, adjunto el link http://fccalldetenes.blogspot.com/

Aprofito per reivindicar que l’ ajuntament publiqui també les actes quan encara estan pendents d’ aprovar, amb el comentari “acta provisional” o “pendent aprovació”. Ara que hi som posats, i tenint en compte que en general no hi ha canvis importants en el contingut de les mateixes, els veïns disposarien abans de l’ informació, principalment si es triga gaire a convocar el següent ple, cosa que segur que passarà al llarg de la legislatura, sense que fer-ho suposi cap feina addicional pel ajuntament.