El ple municipal ordinari del dilluns 29 de Setembre

dimecres, 1 d’octubre del 2008


El passat dilluns, va tenir lloc el ple municipal ordinari que es celebra trimestralment. Desprès d’ algunes questions tècniques com la modificació d’ un parell de préstecs, o la delegació a la diputació de la gestió de cobrament de les quotes d’ urbanització, es va entrar en un seguit de temes que no figuraven en el ordre del dia, i que varen ser el motiu de que el ple s’ allargues fins mes enllà de les 10 de la nit.

L’ alcaldia va proposar per via d’ urgència, l’ aprovació en ple dels comptes del 2007, amb l’ argument de que era l’ últim dia per complir els terminis per la presentació dels comptes a la Sindicatura. El fet de que només ERC votés a favor faltant dos regidors, va motivar que la proposta fos rebutjada i els comptes no s’ aprovessin, sense que particularment acabi d’ entendre el perquè de la votació en contra, ja que jo sàpiga no hi hagut al·legacions durant el període d’ exposició. Potser en aquest mateix bloc o en algun dels butlletins, algun representant dels grups politics ens podran explicar el perquè.

CiU va preguntar si l’ alcaldia ja disposava del resultat de l’ auditoria o pla de sanejament portat a terme per la diputació, i l’ alcalde va contestar que l’ havia rebut feia pocs dies i que encara calia estudiar-la. També es va deduir de la seva explicació, que probablement caldria fer un finançament del deute, una reducció de la despesa, i un increment dels impostos pel 2009. En definitiva un conjunt de mesures genèriques, esperades per tots els que segueixen habitualment la política municipal i que son coneixadors del deute, i que caldrà anar concretant properament.

Es va presentar per part de CiU, la moció per la reducció del consum de les bosses de plàstic proposada des d’ aquest bloc fa uns tres mesos. Al final la moció no es va votar, i encara que particularment no n’ entenc les raons, ja que en definitiva votar només significava adherir-se a una campanya promoguda a nivell de Catalunya, similar a d’ altres que s’ han votat i aprovat en la majoria de casos per unanimitat, si que va haver-hi un petit debat i consens dels tres grups, en la necessitat de fer algun tipus d’ actuacions des de l’ ajuntament, de fet la part mes important de la moció, i que caldrà anar concretant els propers mesos.

Tots els grups varen estar d’ acord en l’ encert del nou servei d’ autobusos entre Calldetenes i Vic, i varen fer algunes propostes de millora del servei, que caldrà veure com es poden materialitzar.

Finalment PeM va presentar diferents mocions demanant en la primera que es retiressin tots els plans urbanístics iniciats, al ser rebutjada va presentar una segona moció demanat la retirada del pla del Torrental que també va ser rebutjada. Finalment va presentar una moció, demanant que es tirés endarrere el soterrament del tram del torrent, soterrat en els darreres obres d’ adequació dels terrenys. Aquesta darrera va ser l’ única de les mocions que va tirar endavant, al votar a favor CiU i PeM, i faltar al ple dos regidors de ERC.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut JPP,

En relació a la moció sobre les bosses de plàstic es va acordar no votar perquè en la mencionada moció es proposaven diverses actuacions, concretament, adherir-se a la campanya i nou propostes més tal i com es pot veure a la part final d'aquesta intervenció.

La voluntat del nostre grup al presentar la moció és que des de l'Ajuntament de Calldetenes es fes alguna cosa al respecte, i estem contents amb la resposta aconseguida. Si haguéssim entrat en votacions, lògicament s'hauria hagut d'anar punt per punt, alguns s'haurien vist bé, d'acord a la manera de ser del nostre poble, i d'altres no hi hauria hagut acord.
És per aquest motiu que no es va votar al veure la bona predisposició de l'equip de govern a actuar al respecte. Espero que ho veieu positivament i que us en sentiu còmplices quan per Nadal rebem les bosses reutilitzables de l'Ajuntament.

Una salutació ben cordial,

Marc Verdaguer i Montanyà



"" ES PER AIXÓ QUE ES PRESENTA AL PLE LA SEGÜENT PROPOSTA D’ACORD:


Primer.- L’Ajuntament acorda sumar-se a la campanya “Catalunya lliure de bosses de plàstic”.

Segons: Demanar i donar suport al Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment al Departament de Medi Ambient i Habitatge, la regulació del consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya: aplicació d’un impost ecològic de 0,20 €/bossa a partir del gener del 2009.

Tercer: Desenvolupar una campanya progressiva de comunicació a la població (Escoles, entitats,..)i al sector comercial del municipi, dels acords d’aquesta moció i de la necessitat de limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d’envasos i embolcalls, i les alternatives més ecològiques (bossa de roba, bossa plegable, carretó, cabàs...).

Quart: Adherir-se i participar en la declaració del 3 de juliol “Dia Català Sense Bosses de Plàstic”.

Cinquè: engegar dinàmiques amb els comerços com la creació d'una Xarxa de comerços respectuosos amb el medi ambient, proposta que fomentarà principalment l’acord per a que els comerciants del municipi redueixin progressivament l’ús de les bosses de plàstic del comerç.

Sisè.- Preparar un acord amb els comerços locals posar un preu a les bosses de plàstic, per desincentivar el consum. Destinar el fons que es generi al desenvolupament de campanyes de conscienciació ambiental en l’àmbit de la prevenció i el consum.

Setè Preparar una proposta de bonificació fiscal a partir de les ordenances fiscals als comerços locals que desenvolupin actuacions per a reduir de forma efectiva el nombre de bosses d’un sòl ús.

Vuitè.- Acorda que es contactarà amb els distribuïdors del municipi per a concretar la limitació de les bosses de plàstic de forma específica en els proveïments i activitats que desenvolupi l’ajuntament.
Novè.- Acorda regular la distribució de bosses dins el reglament del mercat municipal.
Desè: Comunicar aquest acord al Parlament de Catalunya i al Departament de Medi Ambient i Habitatge. ""

JPP ha dit...

Bon dia Marc,

Primer que res felicitar-te per presentar la moció i que busquessis el consens.

En segon lloc agrair-te l’ aclariment al dubte que vaig plantejar. Sense cap mena de dubte era la millor opció.
Particularment havia interpretat que adherir-se a la campanya anava lligat a la votació i d’ aquí el meu comentari. Saps si es comunicarà als promotors de la campanya i qui te que fer-ho ?.

Per últim m’ alegro que hagis afegit a la teva aportació els punts de la proposta. Veure-la escrita es el que ens permet valorar-la. Tan de bo totes les propostes i mocions, tinguin la com a mínim la mateixa difusió.

Salutacions cordials

Anònim ha dit...

Bona tarda JPP,

En relació a la teva pregunta, la persona responsable de transmetre els acords del ple als organimes i/o persones afectats és la secretària de l'Ajuntament.

L'adhesió plena a la campanya, amb els diferents punts que es comentaven en el mail anterior, hauria portat a la creació d'un nou "impost ecològic" per les bosses de plàstic. Segons el nostre punt de vista, això hauria donat lloc a una complicació innecessària, quan el més important, així ho varem expressar en el ple, és actuar i fer alguna cosa. Així doncs, almenys en aquest apartat, cal felicitar a l'equip de govern per la resposta donada en el Ple i per l'actuació que es vol portar a terme en les properes festes nadalenques.