Calldetenes, el 9 Nou, la repetició del ple. i les cartes al director.

divendres, 6 de febrer del 2009


Calldetenes ha sortit força en les pàgines del 9 Nou d’ aquest divendres dia 6 de febrer, on jo he comptat fins a 3 aportacions que en parlen.

Per una banda l’ escrit sobre la representació de teatre d’ aquest cap de setmana (“converses amb la mama”), on es remarca l’ èxit de públic. Tan de bo els organitzadors tinguin tant encert en les properes obres que escullin, com han tingut en aquesta ocasió. Per altre banda el 9 Nou informa que mes de 6.485 escolars d’ Osona, passaran aquest curs per l’ Auditori-Teatre a veure onze representacions de teatre. A mi em sembla una quantitat important pel que es la comarca, i per tant un servei digne de remarcar.

El segon escrit es l’ anunci de la possible repetició del ple del passat dia 2 de febrer. Encara que en el escrit sembla que es l’ alcalde qui agafa l’ iniciativa de repetir el ple, no hi ha dubte que cal felicitar a CiU per l’ encert que va tenir en denunciar els dos punts que ara son motiu d’ aquesta iniciativa, la falta de confirmació del secretari substitut, i que no s’ adjuntes l’ informe de tresoreria al expedient dels pressupostos. En aquesta ocasió el membres de CiU varen filar prim, varen encertar i cal felicitar-los. El que em sorprèn es que l’ altre ple que s’ en va demanar la suspensió, el del vot de qualitat, no es resolgués amb la mateixa rapidesa. Em temo que tot i el rebombori inicial, serà un d’ aquells casos que tot queda en un no res, però com a mínim cal esperar que en algun moment algun butlletí n’ informi. Per altre banda, serà interessant veure els propers dies,com evoluciona aquest assumpte de la repetició.

El tercer escrit es una carta al director, signada de forma conjunta pels tres regidors de PeM. Una situació curiosa ja que em sembla que poques vegades, un partit escriu a un secció de cartes al director d’ un diari comarcal com a mètode per informar als veïns. La meva opinió es que es tracta d’ una carta oportunista, amb voluntat de fer soroll i fer-se notar, en un moment en que en el debat dels pressupostos, el grup de CiU es clarament qui porta la veu cantant de l’ oposició. L’ escrit es ple de topics i afirmacions no demostrades i per mi no certes. Els carrers no estan bruts com diuen, els serveis estan en el seu conjunt com a mínim igual que els pobles veïns, els carrers estan en procés de reformes gracies al fons destinat a tal efecte pel govern central, i es faltar a la veritat dir que viure a Calldetenes es un 30% mes car que viure a Folgueroles i un 23% mes car que viure a Vic, i en tot cas fa falta demostrar-ho, i si ho fan no tindre cap inconvenient en rectificar. De mitjans per fer-ho al poble no els en falten, ja que poden fer-ho en seu el seu butlletí, en la web que varen prometre crear fent bandera de la seva aposta per les noves tecnologies, a L’ Espiga que segur que els cedeix un espai per fer-ho amb total llibertat, en aquest mateix bloc que els torno a oferir per fer-ho amb total independència, encara que suposo que per PeM te poca difusió i no val la pena. En el que si estic d’ acord, es en que no es un bon moment per una pujada significativa dels impostos com la que s’ ha produït, però en això segur que hi ha poques discrepàncies entre els veïns.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Repetició del Ple Extraordinari del passat 2 de febrer


El passat 2 de febrer varem celebrar un Ple Extraordinari per a debatre, entre diferents punts, els pressupostos del 2009. Abans de començar el mateix varem demanar, com a qüestió prèvia, com s’havia fet el nomenament del nou secretari en substitució de la secretària oficial que està de baixa. En el primer punt del pressupost 2009 també varem fer constar que en l’expedient dels pressupostos hi faltava una documentació important sense la qual no es podien posar a votació els pressupostos. Ens referim al pressupost desglossat per funcions o regidories i a l’informe d’intervenció que ha de constar obligatòriament en els pressupostos posats a votació, i més en un Ajuntament que segueix un pla de sanejament com el nostre. Com a conseqüència d’aquests fets, sobretot pel tema del secretari, s’ha anul•lat el ple i s’haurà de tornar a repetir.

Si parleu amb l’alcalde, regidors de l’equip de govern o bé simpatitzants del grup ERC de Calldetenes us diran que el grup de CiU es dedica a encallar les coses i que el pressupost s’ha d’aprovar el més aviat possible. Tenen part de raó, però només una petita part de raó. La part de raó restant està en el fet de que per més equip de govern o alcalde que siguis, no pots saltar-te les normatives a la torera. Hi ha un procediment administratiu i una manera consensuada de fer les coses. El què no es pot fer és actuar constantment sense demanar els permisos i autoritzacions que toquen a cada cosa. És tasca nostra com a oposició de vetllar perquè les coses es facin bé i com toca, encara que alguns diguin que això és posar pals a les rodes. Volem el millor pel poble, i no trobem correcte ni ens sembla el millor exemple fer les coses si no hi ha autorització per fer-les.

El nomenament del secretari que se’ns va ensenyar en paper al dia del ple és totalment il•legal. En primer lloc si la secretària està de baixa el què s’ha de fer és notificar-ho a la Direcció General d’Administració Local perquè busquin un substitut. Si aquests no en poden trobar cap perquè pugui fer aquest servei, i des del Consell Comarcal tampoc ho poden fer, llavors s’ha de convocar un concurs públic perquè es presentin els qui vulguin (i reuneixen lògicament els prerequisits: llicenciats en dret, etc). Si després de fer tot això no es presenta ningú llavors pot nomenar de forma accidental un funcionari de l’ajuntament. El que no es pot fer en cap cas és nomenar a dit com s’ha fet sense seguir tot el procediment anterior.

Si a Calldetenes estigués governant CiU i per suplir la baixa de la secretària hi posés un secretari a dit, i a més a més simpatitzant del propi partit que governa com és el cas, tothom ens hauria saltat a sobre. Imagineu-vos que això s’hagués fet pel ple d’aprovació d’uns pressupostos. S’haurien organitzat fins i tot cassolades, i amb tota la raó del món. Ara bé, si ho fa l’actual alcalde, després de 16 anys, el comentari generalitzat és que “fa gràcia” i que “tots sabem com és en Jaume”.

Les coses s’han de fer correctament i com toca, i si per a cobrir la baixa temporal de la secretària s’ha d’obrir un concurs s’ha de fer d’aquesta manera. Ah, i per cert, els pressupostos no es poden aprovar a qualsevol preu. En primer lloc, i abans de començar a votar, hi ha d’haver tota la informació que per llei toca que hi hagi, com l’informe d’intervenció que no hi era. I si les coses no es fan ben fetes s’hauran de repetir dues o fins i tot més vegades. És feina de l’oposició vetllar perquè sigui així.

JPP ha dit...

Marc,

Només traslladar el comentari que feia ahir al fòrum de CiU a aquest mateix escrit teu:

Sense entrar en matisos en alguns punts de la teva aportació, en els que puc discrepar o no opinar per desconeixement, estic d’ acord en dues coses essencials que dius:

- Les coses s’ han de fer segons la llei.
- Es feina de l’ oposició vigilar que així sigui.

Només afegiria que un cop criticat el que s’ hagi de criticar, crec que l’ oposició tindria que tenir l’ obligació de fer totes les propostes de millora que pugui, en benefici de tots els veïns.