Alguns temes pendents de política municipal.

divendres, 27 de març del 2009


Desprès d’ uns quants dies sense penjar cap post, no hi ha manera d’ encetar nous temes ni consultant el fòrum dels pobles que esta força estancat en quan aportacions, ni llegint diaris com el 9 Nou, on aquest divendres es parla novament del Auditori-teatre i posen un aprovat al alcalde per les excel·lents representacions del darrer cap de setmana. En aquest moment no s’ em acut res mes original, que fer un ràpid repàs d’ alguns dels temes municipals pendents.

En la darrera sessió informativa del POUM allà pel mes d’ octubre, crec recordar que es va adquirir un cert compromís per part del ajuntament, d’ anar informant de l’ evolució del mateix. Ara que ha passat quasi mig any, potser seria un bon moment per dir alguna cosa al respecte, i que els veïns tinguéssim coneixement del que s’ esta fent i de com s’ evoluciona.

Cada cop hi ha mes poblacions (Tona, Manlleu ...), que fan públics plans d’ acció per reduir la despesa. He comentat en diferents ocasions, que considero necessari que l’ ajuntament de Calldetenes emprengui accions d’ aquest estil, i tot i que estic convençut de que s’ estan fen esforços en aquest sentit, com en altres municipis la situació obliga, fer-ho públic ens permetria opinar i aportar millores tant als veïns com als grups politics de l’ oposició.

Desprès de l’ adhesió del ajuntament de Calldetenes al programa de ciutats digitals, crec que hi ha una ferma voluntat de treballar en l’ entorn de les noves tecnologies. Sense cap mena de dubte qualsevol actuació en aquest sentit, passa inevitablement per una millora de la web del ajuntament. Esperem que no trigui massa a portar-se a terme, i que els veïns puguem gaudir de nous serveis i de tota l’ informació sobre ordenances, actes dels plens, nous projectes i tot tipus de noticies que es generen al nostre municipi, i que no es veuen reflectides a la web actual.

Hi ha dos temes de política municipal, que al meu entendre estan tancats en fals pel que fa a l’ informació als veïns (si es que s’ han tancat). Un l’ impugnació d' un ple de ja fa molt temps, per part de CiU pel tema de la delegació del vot de qualitat. I l’ altre el recurs del passat 16 de febrer, pel nomenament del secretari interí. Ni l’ ajuntament, ni CiU com a impulsor, ens han informar de quina es la situació d’ aquests dos conflictes.

Finalment esta pendent l’ aprovació definitiva del pressupost del 2009, encara que cal suposar que es tancarà el dia 30 o com a molt el 31 d’ aquest mes, ja que si es vol complir la normativa de celebrar un ple ordinari cada trimestre cal fer-ho abans de final de mes, tot i que de moment no he vist publicada cap convocatòria a cap dels fòrums habituals. Amb tota seguretat, l’ aprovació del pressupost figurarà en el ordre del dia d’ aquest ple ordinari, un cop passat el tràmit de l’ exposició pública.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Anava a dir que a Calldetenes no el deuen haver explicat, però que el pla d'estalvi ja s'està aplicant. S'estalvien la feina d'anar a netejar el solar que serveix d'aparcament els diumenges al matí. Però no, no s'estalvien perquè jo no l'he vist netejar mai. A les paperines i peles de taronja d'alguns diumenges, l'últim s'hi van afegir dues bosses de plàstic de colors, que s'hi han estat tota la setmana (la falta de vent ho deu haver facilitat). Tot i que l'Ajuntament va posar una paperera a prop de la sortida, continua havent-hi gent guarra que prefereix embrutar el terra. I la neteja, suposo que per estalviar, objectiu ben noble en els temps que corren, es limita a l'entorn de la plaça de l'Onze de Setembre. Bé, Joan, ja ho veus... ja m'he esbafat. Que passis bon cap de setmana.

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Bona nit,

El fet de què rebem via correu electrònic les aportacions i posts d’aquest fòrum fa que puguem ser participatius i ampliar informacions i aclarir alguns dels punts que s’hi plantegen. Estaria molt bé si els altres grups municipals hi aportessin algun comentari i intercanvi d’idees del què hi comentem, sempre des del respecte però sense fugir dels punts que ens separen. Sobretot si reben, com rebem nosaltres, la publicació d’aquests fils.

Des del grup municipal de CiU i Independents de Calldetenes, del qual en sóc a dia d’avui el seu portaveu, hem presentat dos recursos de reposició en el que va de legislatura, a banda d’altres propostes i mocions per a debatre en els plens. Les mocions i propostes són importants per a fomentar el diàleg i introduir o plantejar millores a l’actuació de l’equip de govern, encara que no tenen la importància d’un recurs de reposició.

El primer recurs de reposició que varem presentar va ser per a qüestionar el vot de qualitat del tinent d’alcalde. És innegable que l’alcalde té la possibilitat de poder desfer els empats de les votacions de ple utilitzant el seu vot de qualitat. Ara bé, el que no és tan evident és que aquesta delegació del vot de qualitat es pugui transmetre al tinent d’alcalde com qui es canvia de jersei. Aquest recurs de reposició no se’ns ha contestat oficialment i ja fa força mesos que el varem presentar. És veritat que varem rebre (entregada en mà per la secretària que ja no hi és) una fotocòpia d’un informe de la diputació sobre aquest tema. Ara bé, la resposta escrita al nostre cas concret de Calldetenes no l’hem rebut mai. Un recurs de reposició s’ha de respondre per escrit, a no ser que l’administració cregui que el silenci administratiu és un mitjà vàlid que s’ha de potenciar. Almenys des del nostre grup creiem que les coses no han d’anar d’aquesta manera.

El segon recurs de reposició que varem presentar, el passat mes de febrer, va ser pel nomenament del secretari. Nosaltres creiem que el nomenament que es va fer va ser del tot il·legal, no pel fet que no s’havia publicat al DOGC, sinó pel fet que un alcalde no té potestat per anomenar funcionaris com un secretari-interventor. Aquests nomenaments els ha de fer una administració externa com és el Departament d’Administració Local. El que sí pot fer un alcalde per anomenar secretari és fer concurs públic amb unes bases i escollir entre tota la gent que s’hi presenta. Amb l’antecedent del primer recurs presentat, pensem que aquest tampoc se’ns contestarà oficialment. Ara bé, extraoficialment ja se’ns ha respost i se’ns ha donat la raó. En “El 9 Nou” del dilluns passat s’hi podia veure a les primeres pàgines un anunci d’un concurs públic per una plaça de secretari-interventor a l’Ajuntament de Calldetenes. Això és el què nosaltres varem demanar en el recurs de reposició. Ara les coses es comencen a fer bé, i això ha estat gràcies al recurs de reposició que varem presentar. O sigui que sent estrictes, el ple del 16 de febrer hauria de quedar invalidat i declarat nul de ple dret perquè el secretari estava anomenat incorrectament i per això ara es fa un concurs públic.

Finalment, ja per acabar i per no fer-me pesat, voldria explicar-vos que el dilluns 30 no hi haurà el ple ordinari que hi havia previst. Això és degut a què no hi ha secretari: s’ha d’esperar que s’acabi el concurs públic i s’hagi assignat novament un nou secretari interí. D’acord a conversa amb l’alcalde i representants de PEM i un servidor és possible que el nou ple ordinari es pugui celebrar el dimarts 14 d’abril.

Salutacions cordials,

Portaveu CiU Calldetenes.
Marc Verdaguer i Montanyà