Els serveis dels ajuntaments i la tecnologia

dimecres, 6 de maig del 2009


L’ escrit d’ en Carles Banús al seu bloc, on comenta el ple municipal de Tavèrnoles del mes de maig, m’ ha portat a mirar-me de nou la web del consorci “Administració Oberta de Catalunya” i els serveis que s’ ofereix als ajuntaments, que com podeu veure seguint aquest enllaç no son pocs.

He centrat la meva atenció en el servei que en el darrer ple Tavernoles ha aprovat utilitzar, i que permet fer arribar informació als veïns d’ una manera ràpida i còmode, utilitzant un dels serveis de la plataforma de la AOC , que permet l’ enviament de missatges al mòbil.

Ara que segons va informar l’ alcalde en el darrer ple s’ esta a punt de posar en funcionament la nova web municipal, cal suposar que amb l’ intenció de posar al abast dels veïns el màxim d’ informació, crec que adherir-se a aquest nou servei també seria d’ utilitat per potenciar la comunicació. Pel que dedueixo de la pagina web que descriu el servei, poder disposar-ne no te cap cost per l’ ajuntament a part del esforç de posar-lo en marxa, i el que es paga es en funció dels missatges enviats.

Habitualment els missatges SMS s’ utilitzen de forma massiva per enviar missatges de propaganda, però cada vegada es troben nous usos en tots els sectors. Per un ajuntament pot ser un mecanisme interessant, per avisar o i sobretot recordar, tant a la població en general com a determinats col·lectius com els comerciants, els industrials o els pagesos, de la celebració d' actes i activitats que puguin ser del seu interés, ja que el sistema permet la gestió de grups d’ una manera àgil.

Una possibilitat que ja he comentat en alguna altre ocasió i que també es podria posar en funcionament fàcilment, seria la retransmissió en directe dels plens i la conseqüent gravació dels mateixos, per tal de que en tot moment estiguin a disposició dels ciutadans. No se si actualment algun ajuntament ja ha pres l’ iniciativa de fer-ho de manera regular, però tinc el convenciment de que aquest es el camí adequat i que en algun moment serà obligatori fer-ho així, si el que realment es vol es els que els plens siguin públics, reflexin d' una manera fidel el que ha passat, i que el seu contingut arribi a tota la gent que hi pugui tenir interés
.
Amb les dues retransmissions fetes fa uns mesos en aquest bloc, fen servir dues eines diferents i recursos gratuïts, es veu clarament que tècnicament no representa cap problema. No hi ha dubte que seria una solució molt senzilla i de més qualitat, fer servir una càmera fixa connectada a Internet, en lloc d’ un telèfon mòbil que es el que es vaig utilitzar en aquelles dues retransmissions. El mòbil en aquest moment encara presenta algunes dificultats tècniques, sobretot quan es tracta de retransmissions de llarga durada.