La transparència en la informació municipal.

divendres, 9 de setembre del 2011

L' elevat número de referències al poble de Calldetenes al 9 Nou d' aquest divendres, m' ha portat a reflexionar sobre que en sabem realment els veïns de tot el que esta fent l' equip de govern municipal, especialment dels temes més conflictius.  La meva conclusió es que de molts en sabem ben poc, i sovint el que sabem es per alguna noticia surt a la premsa, on per raons obvies es difícil que la informació sigui prou detallada, o perquè es posa en marxa  algun debat en algun fòrum de internet, no sempre amb argument prou fiables.

Aprofitant la carta publicada avui, crec que el govern municipal tindria que explicar públicament i d' una manera clara, quina es la seva posició en aspectes que al poble estan en boca de tothom. Potser per explicar-ho caldria convocar als veïns a una reunió pública,  o potser sigui suficient utilitzar el butlletí municipal aprofitant que arriba  a totes les llars del poble, un butlletí que crec recordar que es va anunciar que sortiria aquest mes al setembre.
Caldria explicar per exemple, que hi ha de cert en el que es diu a la carta que avui surt al 9 Nou, i que parla del conflicte del camp de futbol, un conflicte  que fa setmanes que esta en boca de tothom. Caldria explicar quin es el motiu de que el Riudeperes  no jugui aquest temporada a Calldetenes, si com s' ha dit reportaria  uns ingressos importants. També caldria explicar de  quines despeses de la zona esportiva es fa càrrec el club i de quines l' ajuntament, quin es el model que volen per la gestió de la zona esportiva, que hi ha de cert en les greus acusacions que surten en algun fòrum de internet, i a la mateixa carta publicada avui al 9 Nou, que si no m' equivoco entre d' altres va signada per un regidor del equip de govern.

Caldria explicar quines mesures d' estalvi s' han posat en marxa, en especial de les que ja es venien anunciant des de la legislatura anterior, i també els increments de despesa que pel que es veu també ni han hagut, o desmentir-ho si no s' han produït, i per suposat explicar  les desviacions que hi puguin haver hagut en el mercat, o en qualsevol altre partida del pressupost municipal, en el mateix moment en que s' arribi a conclusions.
Com ja comentava fa uns dies en un altre post, caldria explicar que s' ha fet des de l ajuntament en el tema de la intoxicació d' alguns membres del esplai Equinocci en la seva darrera sortida, amb quines dificultats es troben perquè la neteja dels carrers i contenidors no hagi millorat, o perquè encara no es publica informació econòmica a la web municipal, o si més no quan es farà.

La transparència municipal es una qüestió de voluntat i no només de gestos, i encara que sigui un pas endavant, no n' hi ha prou en nomenar un regidor de comunicació, en permetre fer preguntes a tots els plens, en gravar-los en vídeo i penjar-los a internet, en fer entrevistes als  diaris que tot i ser molt positives son per força molt generalistes. Crec que hi ha moltes coses d' un ajuntament , que no es debaten en un ple de manera clara, sobretot si l' oposició no exerceix el seu dret i la seva obligació de posar-les sobre la taula, les que he anomenat i algunes més en son un clar exemple.

8 comentaris:

Santi ha dit...

Jo de moment, veig els plens com una bassa d'oli, el 9 nou gaire bé cada setmana alguna publicació que no acabes de lligar que pasa.
En el ple de dilluns, les coses que sembla que ja tenen un lligam bastant fiable, les deixen per un ple extraordinari a 10 o 15 dies vista.
Perquè doncs les hem de publicar a la prensa i no esperar els 10 o 15 dies i un cop clar, publicar-ho...
Jo diria que hi ha moltes ganes de soroll i crec que seria millor esperar tenir les coses clares per exposar-les o fer-les corre de boca en boca que també passa.

A mi Joan, m'agradaria posar-hi la foto que per mi és molt representativa del poble, en aquests moments actuals. Ja la vaig posar al Twitter i FB.

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Tens tota la rao, Joan, quan demanes transparència. Pel que jo sé, aquest equip de govern feia gala en sengles programes electorals de la seva "altra manera de fer les coses" i com a puntal d'aquest concepte la voluntat de posar llum i taquígrafs a la gestió municipal. Espero que així sigui a partir d'ara. Estarem tots amatents, també des de l'oposició d'és d'on, espero, s'exigira l'acompliment d'aquest compromís de transparència.

Joan Pi Puig ha dit...

Santi,

Si en un ple on hi ha la premsa surt un punt conflictiu com aquest, el més normal es que es converteixi en noticia.

Si s' ha publicat abans de que tot estigues clar, es perquè els que ho han gestionat han cregut que era la millor manera de fer-ho públic.

Sergi,

Estic d' acord, cal que d' una vegada hi hagi llum i taquígrafs sobre "tota" la gestió municipal.

Gràcies a tots dos per deixar la vostre opinió

Alcalde Marc Verdaguer ha dit...

Hola Joan,

Estic d’acord amb tu en que la transparència municipal ha de ser una qüestió de voluntat i no només de gestos. Des del meu punt de vista el més important és creure que la transparència ha de formar part d’un procés continu en el que sempre s’ha d’anar avançant i fent coses noves i que en cap cas un es pot plantar i dir que ja està tot fet en qüestió de transparència.

En aquest sentit m’agradaria remarcar una eina molt potent i eficaç en transparència i que funciona molt bé precisament per la seva senzillesa. Em refereixo a la “periodicitat dels plens”. L’Ajuntament al fer un ple ordinari cada mes amb un apartat de precs i preguntes posa a disposició de tots els veïns / es de Calldetenes un mitjà per poder preguntar i demanar aclariments sobre qualsevol tema que no es vegi clar. Des de l’Ajuntament intentarem lògicament atendre totes les demandes, peticions i preguntes que se’ns facin. Cas que en alguna pregunta no hi puguem donar resposta, cosa que pot passar perfectament, llavors el què està clar és que en el ple del mes següent podrem donar les explicacions pertinents sobre el tema en qüestió. Està clar que també hem de treure partit de les noves tecnologies, però també cal ser pragmàtics i posar a disposició del poble els canals de comunicació habituals.

També estic d’acord en què cal donar explicacions sobre moltes coses. Ara bé, també crec que les explicacions les hem de donar en el moment que tenim tota la informació sobre la taula i puguem explicar amb claredat el perquè de les decisions que es prenen. L’Ajuntament és l’administració que té un efecte més gran sobre el ciutadà. Això no vol dir però que haguem de creure que l’Ajuntament sigui “omnipresent” o “omnipotent” sobre totes les coses. Amb això vull dir que les entitats i clubs esportius tenen uns estatuts, unes bases, unes normes de funcionament establertes, que funcionen de manera independent als ajuntaments. Que està bé que sigui així i que l’ajuntament no s’ha de ficar en llocs que no li pertoquen.

Finalment, ja per acabar i no allargar-me més, només dos aclariment més.

1.- La informació econòmica no es publica a la pàgina web perquè se’ns està fent una auditoria externa de comptes, els resultats de la qual s’exposaran públicament una vegada estigui acabada. És allò que deia fa un moment, hem de donar explicacions sobre un determinat tema quan tinguem tota la informació analitzada, constrastada i acabada sobre la taula. Abans no perquè la feina no està acabada i podem donar informació errònia o poc constrada.

2.- El butlletí d’informació municipal ens plantegem treure’l per l’octubre enlloc del setembre per tal de poder-hi posar tota la informació sobre la festa major.


Que tingueu tots / es una bona diada nacional de Catalunya.

JPP ha dit...

Bon dia Marc,

Agraeixo especialment aquesta nova aportació teva. Tot i que esporàdicament has participat en el bloc, fer-ho des de la teva nova responsabilitat segur que es més difícil, si més no per el temps que segur que et roba l' alcaldia.

Estic d' acord en que la transparència, al igual que altes altres molts aspectes de la vida, es un procés que no s' acaba i que requereix d' una millora continuada. També estic d' acord en que el fet d' ampliar les possibilitats de preguntar en els plens i la gravació en vídeo dels mateixos, representen un salt qualitatiu important en quan a possibilitats dels veïns per comunicar-se amb el govern municipal, en el meu escrit ho reconeixia explícitament i no cal donar-hi més voltes, però això no te perquè excloure qualsevol altre canal que pugui recollir inquietuds que afecten al poble. De totes maneres la voluntat de donar respostes clares i d' anticipar-les sempre que sigui possible, crec que es tant o més important que tots els canals que pugui haver-hi.

Entenc perfectament que les entitats tenen les seves dinàmiques i els seus estatuts que cal respectar, només faltaria !!, però en els temes que plantejava crec que la intervenció del ajuntament es justificada i necessària, altre cosa em semblaria deixadesa de les obligacions per part del govern municipal. En aquesta línia insistiré en tres dels punts del meu escrit.

En el tema de la intoxicació crec que ja he explicat abastament la meva opinió, de que cal aprofitar l' experiència negativa del que ha passat, per arribar al fons de la qüestió, demanar les responsabilitats que calgui, i millorar urgentment tot el que es pugui per evitar en el futur mals majors. Es tracta senzillament de buscar la millora continua que tu també defenses, i jo penso que això té que liderar-ho obligatòriament l' ajuntament, però del teu escrit dedueixo que no ets de la mateixa opinió, i que prefereixes deixar-ho en mans de les entitats afectades.

Pel que fa al futbol ja fa mesos que el poble esta revolucionat i per tant es tracta d' un tema de interès general, i si bé les eleccions si que entenc que son un tema del club, la gestió de les instal•lacions esportives es responsabilitat del govern municipal, i en base això, a tot l' enrenou que s' ha produït i a les greus acusacions aparegudes a la premsa i en fòrums que afecten al govern municipal, en el meu escrit feia tot el seguit de preguntes i consideracions, que pel que dedueixo de la teva resposta, potser erròniament, també delegues en el club de futbol o en esperar que ho hagueu pres mesures, sense exposar abans quin es el vostre model d' una manera clara, i assolir d' aquesta manera les complicitats necessàries.

Pel que fa a l' auditoria de comptes, ho conec i ho entenc perquè amb bon criteri ho has comentat sempre que has tingut oportunitat. Les meves preguntes no afectaven tant a la informació sobre la econòmica municipal en general que segur que arribarà, sinó quines accions concretes s' han pres en aquest tres mesos, que afectin a la reducció i/o al increment de la despesa municipal.
Espero haver estat prou concret també en aquest punt.

Gràcies novament per dedicar part del teu temps a donar resposta a les meves inquietuds.

Anònim ha dit...

Del tema Riudeperes, no el conec d'aprop, pero si ja s'enfoca tenint en compte els ingressos que reportaria i no al dret que tenen de jugar al camp MUNICIPAL del poble,malament anem, perque tinc entès que hi ha mes canalla del poble a aquell equip que al nostre.

Joan Pi Puig ha dit...

No tinc cap dubte, i suposo que poca gent en te, de que la canalla del poble te dret a utilitzar les instal•lacions esportives municipals, i per això en el escrit parlo més de quins altres factors hi ha perquè no s' hagi arribat a un acord i quin model de gestió es el que vol l' ajuntament per aquestes instal•lacions , ja que el punt que comentes en el teu escrit, vull creure que tothom hi està d' acord.

Anònim ha dit...

Ok Joan, gràcies per l'aclaració, A veure si finalment surten les explicacions oportunes. Per altra banda, crec que els escrits que han sortit al 9nou no fan cap bé al futbol del nostre poble.