Primer taller participatiu del POUM del 12 de Juny (creixement i protecció del medi).

dissabte, 14 de juny del 2008


Una trentena de veïns varen assistir el passat dijous, al primer taller de participació ciutadana del POUM, en el que el tema a tractat va ser quin model de creixement volem. Els participants es varen dividir en tres grups per tal de facilitar la participació de tots, cada un d’ ells coordinat per un moderador de l’ empresa que organitza els debats, i al final els moderadors varen exposar al conjunt de participants, les conclusions de cada grup.

La meva conclusió de la reunió, es que hi va haver coincidència de tots els grups, pel que fa a les línies generals del model de creixement del poble. El creixement tindria que ser contingut i sostenible, que tindria que vetllar per la conservació del sol agrícola i dels espais naturals, que les noves edificacions tindrien que tendir a cohesionar el poble i no creixa en extensió ocupant mes territori, que es tindria que fugir d’ edificis de mes de dos pisos i de vivendes aïllades amb grans extensions de jardí, que cal afavorir un tipus de construcció amb una estètica típica del poble, i que es veia bé l’ existència d’ un polígon industrial enfocat a la petita i mitjana empresa la mes habitual a Calldetenes. Estic segur que les divergències haguessin estat mes profundes, si s’ hagués entrat a discutir el com es tenen que portar a terme aquestes idees, però dues hores tampoc dona per gaire mes, sobre tot quan la majoria no devíem tenir gaire experiència en aquest tipus de processos.

Particularment crec que va ser una sessió enriquidora i positiva en tots els aspectes, de la que caldrà veure quin informe en surt a l’ octubre quan l’ empresa encarregada ens el presenti.

Dues opinions força esteses entre els assistents, varen ser que l’ horari escollit per l’ ajuntament perquè els veïns accedeixin a l’ informació no es al adequat, ja que no ha permès l’ accés als que tenen que treballar complint un horari, i l’ altre que es una llàstima que una informació que esta digitalitzada, no es posi a disposició de tothom a la web municipal.

2 comentaris:

JOSEP COMAJOAN ha dit...

No sé com devia anar la segona sessió d'ahir. Precisament per aquests problemes horaris ja no hi vaig poder assistir. Espero el teu resum.

Amb tot, de la de la setmana abans, tampoc és que en sortís molt entusiasmat. Tampoc m'esperava molt més. La feina de la gent de l'empresa que porta el procés de "participació ciutadana" la vaig trobar correcta. Amb tot, se'm fa difícil pensar que unes opinions tan generals expressades per una trentena de veïns sobre els dos mil i escaig que devem ser pugui acabar sent vinculant per a un Ajuntament que, més enllà d'aquesta vegada que ho fan perquè la llei els hi obliga, ha demostrat no ser gens entusiasta de la participació ciutadana. Com a mostra, l'expressió que un regidor de l'equip de govern va deixar a anar al grup on jo era: quan es va dir com es podria aplicar una qüestió concreta, va respondre sense dubtar-hi gens ni mica que "això ja ho decidirà qui governi en aquell moment". O sigui, que idees en podem donar, però no gaire més. El que dic, tampoc m'esperava gran cosa més.

Pel que fa al tema de fons, sí que hi va haver coincidència força generalitzada, i coincideixo en l'anàlisi que en fas tu. Personalment, penso que és un pèl contradictori voler mantenir la tipologia urbanística de poble i, després, per no "menjar-se" territori apostar per un tipus d'habitatge plurifamiliar de fins a dos pisos. Una tipologia de cases unifamiliars de la mateixa alçada amb espai acotat de jardí, tot i ser més agressiu amb l'entorn agrícola penso que és més raonable si no ens volem convertir en un espai despersonalitzat de blocs de pisos (de 2 pisos, però blocs de pisos al cap i a la fi) de la perifèria de Vic.

JPP ha dit...

Hola Josep,

Bàsicament estic d’ acord amb l’’ anàlisi que fas de la reunió del passat dia 12. La d’ ahir va anar poc mes o menys igual i si tinc una estona entre avui i demà penjaré un post, però primer prefereixo respondre a la teva aportació.

Jo també trobo que l’ empresa que porta el projecte de participació ho fa molt correctament, probablement es nota que ja n’ han fet molts, fins i tot en poblacions com Manlleu o Badalona, segons em comentaven ahir.

També estic d’ acord en que sense que fos obligatori un procés de participació, difícilment s’ hagués posat en marxa, però espero que aquesta experiència serveixi perquè l’ ajuntament de Calldetenes en pregui nota i comenci un nou estil en la seva manera d’ actuar, fomentant per exemple la participació en els plens o convocant reunions de veïns per tractar adequadament alguns temes , en lloc de posar-hi entrebancs. Crec que 30 veïns ja hem fet els deures, i el que cal es engrescar-ne mes.

Em dol que l’ ajuntament posi informació a la web tard i malament, que algun regidor amb la seva actitud accentuí l’ idea de que el que fem serveix de poc, per altre banda molt assumida pel participants, i que els horaris proposats per accedir a l’ exposició siguin un pur formulisme en lloc d’ una facilitat.

També comparteixo l’ opinió pel que fa a l’ idea de fons de com tenen que ser els habitatges. De fet en el grup on jo estava hi va haver opinions, que defensàvem una diversitat en els tipus d’ habitatges, però si que estàvem d’ acord en fugir de fomentar grans extensions de terreny dedicades a jardí per un sol habitatge, idea que crec que es perfectament compatible amb la que tu defenses. Dues hores tampoc donen per concretar gaire mes.

Per últim dir-te que el que m’ agrada del procés, es que 30 veïns de diverses ideologies, seguin a parlar una estona de temes que ens poden afectar, fugint de les picabaralles del fòrum i de les opinions “calentes” que es donen en període electoral i post electoral. Particularment no n’ espero res del procés, un ja te una edat, però no per això vull deixar d’ engrescar-me.