Ple extraordinari per parlar del mercat (2.12.2008)

dimecres, 3 de desembre del 2008


Per primera vegada en aquesta legislatura, s’ ha celebrat un ple extraordinari convocat per els 5 regidors de l’ oposició (3 de PeM i 2 de CiU), amb l’ únic objectiu de parlar del mercat dels diumenges i de les possibles millores que caldria introduir, i al que han assistit una vintena de veïns. Els veïns propers al mercat, van repartit a tots els assistents, dos documents on s’ explicava tota l’ historia dels inconvenients que han patit des de l’ inici del mercat.

Desprès de fer un repàs dels problemes que el mercat ha portat fins ara, s’ han fet una lectura de les millores proposades, i finalment s’ ha acordat crear una comissió amb representació dels tres grups, per redactar unes ordenances que serviran per regular el mercat a partir d’ ara.

L’ equip de govern desprès de reconeixa errors en la gestió portada a terme, ha comentat que ja feia temps que treballaven en possibles millores, i han anunciat que volen disposar de la nova regulació per inicis del any 2009, per aprofitar que s’ acaba el conveni amb l’ actual gremi de marxants. L’ idea del equip de govern es assumir de manera directa la gestió, mitjançant la creació d’ una comissió amb representació dels tres grups politics municipals, en lloc de delegar aquesta responsabilitat en un gremi com s’ ha fet fins ara.

Els dos grups de l’ oposició han remarcat l’ importància de la tasca dels veïns afectats, com a principal causa de que ara es comencin a prendre mesures per solucionar els inconvenients que encara genera el mercat, i han reclamat que no es vulgui corre a l’ hora de redactar les noves ordenances. Tots els grups van manifestar la seva voluntat d’ arribar a un consens sobre com resoldre la problemàtica del mercat, en poques setmanes veurem si en son capaços.

Posteriorment al ple hi ha hagut un debat entre els que han pogut i s’ han volgut quedar, on s’ han repassat novament els inconvenients i els avantatges que representa el mercat per Calldetenes, i on els veïns han insistit als regidors presents, que prenguin nota dels errors comesos fins ara a l’ hora de redactar la nova normativa.

Segur que serà un tema que novament generarà força debat les properes setmanes, de moment si teniu interès en el tema, podeu veure el vídeo del ple al bloc “UnXicdeTot-Videos”, o directament a Youtube al canal UnXicdeTot. La qualitat de l’ imatge i el so no massa bons, però la poca pràctica i el fet de fer una retransmissió en directe des d' un telèfon mòbil utilitzant la tecnologia 3G, de moment tampoc dona per gaire mes. També he tingut de tallar el vídeo en 5 fragments, ja que Youtube no deixa penjar vídeos de mes de 10 minuts de durada.

4 comentaris:

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Bé, Joan, la qualitat de so i imatge no és l'òptima, però penso que se t'ha de felicitar públicament per la iniciativa de gravar i retransmetre el ple. És un altre petit pas que dones tu personalment en la història de la comunicació a Calldetenes. Totes aquestes teves iniciatives són molt interessants, més tractant-se d'un poble relativament petit com és Calldetenes.

Ara caldria esperar que els polítics també estessin a l'altura i demà dijous, si no aquest dimecres a la nit mateix, deixessin en el teu bloc algun comentari sobre com ha anat la primera reunió de la comissió del mercat, que s'havia de fer avui. Si més, els de CiU o Poble en Marxa, que tant van reclamar la participació dels veïns a la reunió. Tant per tant, ja que no els hi deixen ser, que estiguin informats al moment, no només els veïns més implicats en el tema, sinó també la resta.

Pel que fa al tema de fons, penso que la bona intenció hi és, però que el mercat, amb un centenar de parades continuarà estant sobredimensionat si no s'acompanya d'uns serveis de neteja (no només de la Plaça Onze de Setembre i els seus voltants!) i, especialment, de Guàrdia Urbana (o equivalent). Avisar els Mossos no és la solució, ja que quan arribin és possible que el cotxe mal aparcat ja no hi sigui, i al cap de 5 minuts, quan la poli sigui fora, n'hi torni a haver un altre. Són dos serveis, el de Neteja i el de Guàrdia Urbana que Calldetenes no disposa i, per tant, la solució passaria per redimensionar el mercat, segurament no fins a les 12 parades que algun regidor de l'oposició va insinuar al debat posterior al ple.

JPP ha dit...

Bon dia Josep,

Primer que res i en referència a la retransmissió/gravació del ple, agrair-te la benevolència del teu comentari. Molt probablement provant altres plataformes existents com ara “qik” o altres que en puguin anar sortint, es pugui donar aquest servei amb molta mes qualitat.

Calldetenes com qualsevol altre ajuntament, podria fer amb una inversió molt petita i aprofitant el ADSL que ja tenen instal•lat, una retransmissió en directe per Internet i un arxiu de vídeo consultable per tothom de tots els plens. T’ imagines la quantitat d’ informació que es podria contrastar ?. La retransmissió per mòbil no seria mes que una anècdota, i la presencia de les càmeres de periodistes amb tota la parafernàlia i tota la moguda que representa menys necessària.

A mi també m’ agradaria veure en el bloc “UnXicdeTot” algun comentari de la reunió d’ ahir per part dels actors de la mateixa, i segurament als veïns afectats i d’ altres que no ho son però podrien ser-ho en un futur segur que també els agradaria. Torno a reiterar a tots els grups municipals l’ invitació a fer-ho , com ja ho fan alguns veïns en altres apartats del bloc amb total independència i sense cap lligam ni compromís, i poden comptar amb el meu suport si es que el necessiten i es decideixen a fer-ho.

Per últim dir que es fàcil, i també necessari i obligatori, demanar a qui governa informació transparència i voluntat de participació, però es evident que ja es molt mes difícil aplicar-se la recepta, encara que estic convençut que es igual de necessari per tots els que es dediquen a la política.

Anònim ha dit...

Benvolgut Joan,

En primer lloc et volia felicitar per la iniciativa de penjar la gravació del ple en el blog UnXicdeTot. En ciutats més grans ja s'acostumen a gravar i retransmetre els plens i estic convençut que en un futur no molt llunyà s'extendrà aquest fet a pobles més petits com és el nostre. De fet la gravació és la millor manera de reproduir fidelment la realitat, molt més que en una acta de paper i boli on s'acostumen a perdre detalls importants. I sobretot en el món polític en el que vivim on moltes vegades les diferències entre els partits polítics es troben en els matissos de les coses.

En segon lloc us voldria fer 5 cèntims de la reunió de la comissió sobre el mercat que va tenir lloc el dimecres dia 03 de desembre, just l'any demà del ple extraordinari. Per part de l'equip de govern varen assistir Jaume Mas, Anna Maria Arumí i Joan Quintana. Per part de PEM va assistir Eva Freixa i per part de CiU va assistir un servidor. També estava present la secretària de l'Ajuntament, la Sra. Macarena Lupón. En aquesta primera reunió varem treballar conjuntament en la creació d'unes ordenances per a la gestió del mercat, tenint un document estàndard d'ordenança i diverses ordenances de mercats d'altres municipis. Varem adaptar i adequar els diferents punts a la realitat de Calldetenes i varem construir un primer document base d'ordenances municipals bastant acurat. He de dir amb sinceritat que estic content de com va discorrer aquesta reunió de la comissió: els tres grups polítics varem treballar conjuntament d'una manera dialogant i constructiva durant pràcticament dues hores. La llàstima és que aquesta manera de treballar tan enriquidora (i democràticament recomanable) sigui una excepció en aquesta legislatura i no un fet quotidià.

El document resultant, després de revisions naturalment, passarà pel ple ordinari del 29 de desembre. A continuació estarà 30 dies a exposició pública, per ser posteriorment ratificat per ple.

Després de tot aquest procediment tindrem les primeres ordenances reguladores del mercat a Calldetenes. Crec que serà un document vàlid, tot i que arribi molt tard doncs ja portem gairebé 5 anys de mercat i aquest document brillava per la seva absència. Tan important com les Ordenances reguladores del mercat serà aconseguir que aquestes es compleixin i es tinguin en compte.

Us ho explicaré més endavant en un altre capítol, tot esperant que aquesta comissió continuï tan efectiva i operativa com en aquesta primera trobada.

Marc Verdaguer i Montanyà
Portaveu CiU Calldetenes.

JPP ha dit...

Marc,
Espero que el teu optimisme envers la reunió, sigui compartit per la resta de grups i acabi traduint-se en uns bons resultats per tots.

També felicitar-te per ser el primer en informar, d’ un tema d’ interès general com es el mercat.