Reflexions sobre el Torrental i els espais naturals

dissabte, 21 de febrer del 2009


Crec que molt poques vegades he fet referència al Torrental i als espais naturals del poble en aquest bloc, i segur que en mai he dedicat un “post” sencer a parlar-ne, però una carta a la bústia d’ opinió del 9 Nou del passat divendres 13 de febrer, i alguna pregunta que surt a Osona.com sobre la recent tallada d’ arbres a la Clavaria, em decideixen a fer-ho. El tema del Torrental va posar els sentiments de la gent a flor de pell, com a conseqüència del que sempre significa la desaparició d’ una part d’ un espai natural, i també pel moment en que es van produir determinats fets, com l’ inici de les obres poc abans de les eleccions municipals.

Primer que res crec que cal relativitzar algunes de les afirmacions que surten en l’ escrit del 9 Nou que he comentat abans. El paratge no era tan bucòlic i probablement ni tan visitat com es vol fer creure en el escrit. Val a dir que els plàstics, les llaunes, les revistes escampades, embolcalls de menjars i fins i tot alguna rentadora i algun matalàs com el de la foto que il·lustra el “post”, eren també presents en el paratge de manera permanent, cosa que saben molt bé la gent que hi passava quan les bardisses i els arços els o permetien, abans que el pagès de torn aprofités una tarda de vent suau per cremar-les, com s’ havia fet sempre. Amb això no vull dir (ni molt menys !!) , que fes falta destruir el paratge per arreglar-ho. També estic segur que es podrà continuar pujant a Sant Marc pel Torrental, encara que el camí tradicional ha estat sempre el de “la Farigoleta”, o fins i tot el de “ Maspons”.

En algunes èpoques de la meva vida hi havia anat pràcticament a diari, i en una de les darreres èpoques els únics veïns que jo hi trobava habitualment, eren alguna colla de jovent que s’ havien fet una cabanya per passar l’ estona, probablement perquè no disposaven d’ una zona esportiva adequada mes enllà del camp de futbol de terra, ni d’ un local com el que tenen ara en el “Punt Jove”, i un veí jubilat que passejava el gos amb el qui havía fet alguna xerradeta.

Tots sabem que la transformació del Torrental va començar fa molts anys, quan probablement la sensibilització pel respecte a la natura era molt menor, soterrant una bona part del torrent que creua una bona part del poble. Si no recordo malament que també pot ser, aquesta darrera intervenció va comptar amb el vot favorable dels dos grups que en aquell moment formaven part del ajuntament (ERC i CiU), i per tant va ser acceptada per la totalitat dels nostres representants. L’ equip de govern va cometre l’ error d’ iniciar unes obres sense esperar els permisos definitius al projecte, en especial el de l’ Agencia Catalana de l’ Aigua, que finalment els ha acabat donant desprès d’ obligar a fer-hi retocs.

La sensibilització de molta gent pel respecte a la natura, la proximitat de les eleccions, el fet de que la família del alcalde tingui relació en els terrenys afectats etc.., van fer que part de la població es mobilitzes i s’ acabés constituint la PeT, i es convertís l’ urbanització del Torrental en un tema en discussió permanent i en el centre del debat pre i post electoral, debat que ha continuat mesos desprès i que només acabarà quan finalitzin les obres de la zona esportiva i els serveis es posin a disposició dels veïns. No tinc cap dubte que en el aspecte de complir la legislació, l’ equip de govern no va estar precisament encertat, ni tampoc de que la pressió de la PeT a condicionat posteriorment l’ actuació del equip de govern municipal, obligant a introduir millores en el projecte.

Seria bo per Calldetenes que aquest col·lectiu que crec que en ocasions ha manifestat l’ intenció de defensar els pocs espais naturals del poble, s’ animessin a opinar i actuar en altres moments quan altres paratges naturals es veuen afectats, com per exemple quan hi han vessaments excessius de purins en camps o torrents, fent pressió perquè els causants s’ ajustin a la llei, o quan es produeixen actuacions com la recent tallada d’ arbres de la Ruta dels Molins, una zona molt transitada pels veïns de Calldetenes i de tota la comarca, i probablement l’ espai natural mes important del poble, amb els seus 4 kilòmetres fins a Sant Julià.

Espero que ningú es pensi que vull encendre cap polèmica sobre la tallada d’ arbres de la Calvaria, mes aviat el contrari. Crec que actuacions com la de la Calvaria n’ hi ha hagut sempre per la millora de les lleres i per l’ utilització de la fusta, i estic convençut tot i que no els he vist, que en aquest cas els implicats disposen de tots els permisos necessaris i s’ han ajustat a les recomanacions de l’ ACA. Crec que els membres de la PeT i els representant politics, es tindrien que manifestar quan hi han actuacions com aquesta que preocupen als veïns, ja que alguns fins i tot fan preguntes al fòrum del pobles d’ Osona.com. Cal que ho critiquin si consideren que les coses no s’ han fet bé, o reconeguin que ha estat una actuació correcte si creuen que es així. Si no es veuen actuacions i opinions quan passen coses en altres espais del municipi, per mi difícilment es podran desfer de l’ etiqueta de que tot el debat del Torrental, ha tingut bàsicament una component política, sense que amb aquesta afirmació descarti cap altre de les raons que puguin tenir, que segur que hi son.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Com a president de La Plataforma de Defensa Mediambiental El Torrental (PeT) voldria fer alguna precisió a la aportació que fas al teu espai “UnXicdeTot”.

El primer que crida l'atenció és la fotografia d'aquell paratge amb un matalàs al terra. Un esperaria que fos un atac a la manca de respecte a la natura per part dels visitants o un retret a l'ajuntament per la manca de manteniment... però no.

El que fas és menystenir-lo tot dient que ni era gaire bucòlic ni massa visitat afegint, sorprenentment, que tot i segons tu no ser-ne, estava ple de deixalles de tota mena. Oblides que un espai natural fa una funció “per se” i no li calen visites humanes. Culmines l'estratègia del menysteniment tot dient que només s'hi podia passar quan les bardisses havien estat cremades pels pagesos i esmentant que no era la trajectòria usual vers Sant Marc.

Amagues o ignores, però, que allò és Zona Pública Hidràulica i que l'ajuntament te la obligació de mantenir-ho expedit per raons de seguretat ja que en cas d'obstrucció de la llera s'hi ha de poder arribar pel camí lateral. Per tant, el que implícitament estàs dient és que l'administració municipal incomplia la seva obligació de manteniment d'aquell paratge, posant els veïns en perill d'avinguda en cas de taponament del torrent.

Subtilment barreges el Torrental amb una possible mancança d'infraestructures tot possibilitant aquella esperpèntica visió oficial i interessada de la “necessitat” de malmetre aquell espai per encabir-hi la zona esportiva. No Joan no, la deixadesa del Torrental fou fruit de la política de “quant pitjor, millor” per fer-li perdre valor, per la mateixa raó que el propietari d'un edifici singular el deixa caure a trossos o el d'un bosc el crema per tal de defugir-ne fàcilment les obligacions que comporta un patrimoni municipal.

Celebro que acceptis que les actuacions de la PeT han servit per obligar l'ajuntament a reduir els efectes de la destrucció d'aquell paratge. Però vas errat al vincular l'inici de la campanya electoral del 2007 amb les nostres reivindicacions; no se m'escapa la teva intencionalitat que persegueix, un cop més, qüestionar la honestedat de la nostra acció de defensa. Quant a dir que la família de l'alcalde te relació amb els terrenys és, com a mínim, benevolent... entre l'alcalde Jaume Mas i Coll i el seu germà Josep Mas i Coll en tenen 36,289,50 m2 i, segons les meves dades, els terrenys varen ser requalificats de rústics a urbanitzables ja durant el mandat de'n Jaume Mas, molt al llindar de la legalitat.

Per acabar, certament la PeT no és indiferent ni a la gestió dels purins ni a la tala d'arbres a la Ruta dels Molins on personalment hi hem anat varis membres d'aquesta organització a comprovar-ne l'abast. Però és clar que intentes desviar el tema i, per tant, en parlaré el moment adient i en forma exclusiva. Potser tu tinguis alguna relació amb el propietari d'aquella zona i ens puguis il·lustrar.

Pere Vinyeta i Obiols
Plataforma El Torrental
President

JPP ha dit...

La part del meu escrit en que tu bases bona part de la teva resposta, només relativitza algunes de les afirmacions que un representant de la PeT fa en una carta al 9 NOU, on es pinta un paratge que no era el que jo hi havia vist. Tindria que haver-me acostumat a que es canviïs algunes paraules del que dic per donar-hi un altre sentit, però no m’ hi acabo d’ acostumar. Canviar un “no tant bucòlic” per un “no gaire bucòlic” que no he dit, i un “no tant visitat” per “no massa visitat” que tampoc he dit, dona un sentit totalment diferent al escrit, i crec que es un petit canvi fet a consciencia i sobre el que gira bona part de la teva argumentació. En quan als canvis fets a la meva fotografia, donat per autoritzat no hi ha cap problema.

Estem d’ acord en que l’ estat en que es trobés el torrental, era responsabilitat de qui va embrutar-ho, i que mantenir neta la lleres es responsabilitat del ajuntament, no em pensava que fes falta aclarir-ho. Referent al que dius de les infraestructures, només constato una realitat del que em vaig trobar, i permetem que jo també faci suposicions de quan en quan. Crec sincerament que en el meu escrit no desmereixo cap de les raons dels membres de la PeT, en la seva defensa d’ un espai natural i que en molts aspectes t’ asseguro que comparteixo.

Ja que no en parles entenc que també estem d’ acord en que la transformació mes important del torrental va començar fa molts anys, en que tots els representants municipals vàrem votar a favor del actual projecte, en la coincidència del inici de les obres i de l’ aparició de la PeT en un període molt proper a les eleccions, i difereixes en el fet de que jo ho relacioni. Deixem que la gent en tregui les seves conclusions.

Desconec l’ extensió de les propietats del Sr. Mas i família, igual que desconec les de Sr. Verdaguer i família i les dels altres propietaris dels terrenys del poble, però no crec que aquesta sigui la qüestió en aquest moment, encara que a tu t’ agrada treure sempre el mateix debat.

Celebro que la PeT no sigui indiferent a la problemàtica dels purins, sincerament m’ ho pensava ja que fa temps em vaig dirigir a tu en motiu d’ uns importants vessament al Torrent de Sant Marti, i en vaig treure una conclusió que ara podré rectificar. També celebro que finalment la PeT prengui posició publica per altres espais naturals del poble, com deia penso que serà bo per Calldetenes.