Els espais naturals a Calldetenes i el GDT.

dimecres, 8 d’abril del 2009


En pocs dies, hores diria jo, Calldetenes ha tornat a sortir en dues noticies relacionades en temes de medi ambient . Entre les moltes iniciatives del GDT (Grup de defensa del Ter), dues de les que han estat noticia, s’ han referit de manera directa o indirecta al nostre municipi.

Durant el Mercat del Ram de Vic, el GDT va publicar el seu informe sobre la contaminació per nitrats de les fonts de la comarca. Es tracta d’ un excel·lent treball que el GDT ja porta fent des de fa uns anys, i en el que posa de manifest que a Osona la contaminació per nitrats de tot el territori, degut al excés d’ abocaments de purins, va cada vegada a pitjor.

Entre les 10 fonts mes contaminades d’ Osona l’ any 2005, entre les que i havia la font de la Boga de Calldetenes. D' aquestes 10 fonts cinc han pujat i cinc han baixat el seu nivell de nitrats, i la de la Boga ha baixat de manera significativa. Voldria pensar que en alguna zona del municipi o rodalies, les coses es fan una mica millor, al mateix temps que dubto que en les altres fonts del municipi, el resultat hagi estat el mateix.

Aquest es un tema que com a molta gent em preocupa, amb el que ens hem acostumat a conviure, i del que ja que n’ he parlat en 11 post en aquest bloc, on he tractat sobre vessaments, plantes de biogàs, i sobretot he demanat mes controls i un posicionament clar per part del ajuntament i dels grups municipals. Certament m’ alegraria arribar a la conclusió de que en alguna zona els ramaders treballen una mica millor, i que això es nota en les estudis que fa el GDT. He demanat al GDT, si em poden cedir les dades d’ alguns anys, per mirar de fer una comparativa (un dels meus vicis confessables).

La segona noticia parla de la tala d’ arbres de la Calveria. Segons sembla el GDT ha denunciat a l’ ACA la tala indiscriminada d’ arbres en aquesta zona. Pel que diu la noticia del TER.NET, el GDT ha presentat la denuncia perquè un veí els va alertar de la situació, però a hores d’ ara encara no han pogut visitar el lloc.

En un post del 21 de febrer en aquest bloc, jo demanava als grups municipals que es manifestessin i tanquessin el debat sobre aquest tema, ja que m’ imaginava que es podia generar un nou “foc”. Ni els grups municipals ni la PeT es va manifestar, ni tant sols quan mes endavant vaig insistir i vaig donar la meva opinió, cosa que em va fer pensar que no hi havia res a dir.

Ara mes de dos mesos mes tard de la talada dels arbres, sembla que el GDT intervé en el tema, degut a que un veí els ha alertat. Es pot tractar d’ un veí que s’ en ha assabentat tard , o de que el GDT no ha pogut atendre la seva petició fins ara que ja esta fins i tot replantat, o es pot tractar d’ un intent d’ encendre un nou “foc” al poble, ja molt crispat des de les darreres eleccions. Demano novament als grups municipals que es manifestin, i evitin que aquest assumpte s’ acabi podrint i generant mes mal estar.

2 comentaris:

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Com a portaveu del grup de CiU puc donar algunes dades o explicacions als aclariments que demanes o, si ho vols dir d'una altra manera, "fer una tímida intervenció" com tu dius.

Des del grup del qual sóc portaveu -i també com a membre de la PET puc dir el mateix- tinc constància de què la talla s'ha fet correctament i amb els permisos en regla. La imatge de la Ruta dels Molins ha canviat radicalment. Ara es veu la carretera i la benzinera i abans quedava tot tapat per la vegetació. Ara bé, cal recordar que els arbres que hi havien eren majoritàriament pollancres, arbres de creixement ràpid, que s'han de tallar quan són grans. Si no es fes hi hauria risc de caiguda ja que les fortes ventades els tomben amb facilitat. La plantació dels nous arbres s'ha fet -o s'està fent- correctament i amb poc temps el camí tornarà a quedar tapat per la vegetació.

En relació al teu comentari o frase feta de "un intent d’ encendre un nou “foc” al poble, ja molt crispat des de les darreres eleccions" no puc evitar d'expressar el meu total desacord. Com hem comentat moltes vegades no es tracta de buscar la provocació però sí que s'ha de buscar la veritat. Fer tots els possibles perquè se sàpiga la veritat, encara que això porti moltes vegades a situacions tenses. És per això que no estic d'acord que diguis "encendre un foc nou" quan l'únic que es vol aconseguir és que les coses es facin ben fetes i que surti la veritat. És clar que potser a tothom no li agrada que es faci.

JPP ha dit...

Bon dia Marc,

Lo de “tímida intervenció” com molt bé ja saps, només es perquè les teves aportacions sempre son respostes a algun post meu, tot i que pots penjar nous post al bloc si es del teu interès. De totes maneres no repetiré el comentari, ja que com bé saps soc de l’ opinió de que tothom escrigui on vulgui, quan vulgui i de la manera que vulgui, sempre que respecti la dignitat de tothom.

Celebro que segons la teva opinió, la tallada de la Calvaria s’ hagi fet de manera correcte i la replantació també. Efectivament a la zona hi havia pollancres que son de creixement ràpid i que cal tallar periòdicament. En molt pocs anys el paratge tornarà a tenir una bona imatge.

La frase del “nou foc”, només deia (o pretenia dir), que corríem aquest risc si no es deia clarament el que tu acabes de dir. Que mes de dos mesos desprès surti als diaris que el GDT presentava una denuncia a l’ ACA, em feia pensar el pitjor.