Ple municipal ordinari del 14 d’ abril.

divendres, 17 d’abril del 2009


Desprès dels entrebancs apareguts en els plens anteriors, aquest primer ple ordinari del any va començar amb tota normalitat informant de la resolució del 3 d’ abril, que confirmava a en Jordi Berenguer com a secretari-interventor interí de Calldetenes, un cop corregits els defectes de forma denunciats per CiU en els plens anteriors, i que varen impedir el seu nomenament fa unes setmanes.

La protocol·lària aprovació de les actes pendents i l’ informació de les resolucions de l’ alcaldia, varen donar pas a l’ aprovació de “ les modificacions i de la correcció d’ errades de les ordenances fiscals pel 2009”, amb el vot a favor dels regidors de PeM i ERC, i l’ abstenció de CiU.

El punt següent va ser aprovar l’ acceptació d’ un crèdit de 150.000€ a interès zero, que te com a destí el pagament de les obres del Auditori-teatre i de la nau de la brigada. L’ alcalde va informar que encara quedava pendent l’ acceptació d’ un altre crèdit també de 150.000€ i a interès zero. CiU es va abstenir a l’ hora d’ acceptar la concessió del crèdit, mentre que PeM i ERC varen votar-hi a favor.

Un cop aprovat per unanimitat “els comptes de gestió i recaptació del exercici 2008 del organisme de gestió tributaria”, es va presentar a aprovació l’ ordenança municipal reguladora del mercat. Els comentaris dels tres grups varen ser favorables a la feina feta entre tots, i sobre la necessitat de mantenir una comissió de seguiment, proposta que va ser acceptada per l’ equip de govern, al manifestar que aquesta era l’ intenció.

Quan semblava que tots votarien a favor, CiU va fer saber que havien trobat un informe de la secretaria anterior desfavorable a la contractació del assentador del mercat, del que l' equip de govern i els regidors de PeM van negar tenirne coneixament. Aquesta intervenció va portar a una discussió, sobre si el que es pagava al assentador era correcta o massa elevat, una discussió al meu entendre innecessària ja que aquest import era conegut de plens anteriors. L’ alcalde es va mostrar disposat a analitzar aquest tema, tot manifestant que aquest sou no formava part de l’ ordenança. Finalment l’ ordenança es va aprovar amb el vot en contra de CiU i l’ abstenció de PeM. Personalment no crec que sigui desmesurat l’ import “brut” pagat per treballar 52 festius , i el que demanaria a cada un dels grups, es que manifestessin que es el que consideren just pagar, per una feina de 7 o 8 hores en festiu, i d’ aquesta manera mirar de resoldre ràpidament aquest conflicte.

El punt següent va ser l’ aprovació definitiva del pressupost del 2009. Un cop llegits els arguments de perquè no s’ acceptaven les al·legacions presentades per CiU, el seu portaveu va treure un nou informe de l’ anterior secretaria, on s’ informava negativament del pressupost. L’ alcalde va negar tenir-ne coneixement, i també que tingués cap validesa ja que el que comptava era el darrer que s’ havia presentat amb el pressupost. L’ alcalde va demanar al portaveu de CiU si l’ informe estava signat, i aquest va respondre que no estava signat per ningú. El portaveu de CiU va demanar que constes en acta que l’ alcalde deia que no en tenia coneixement. En podeu trobar mes informació en el article del 9 Nou d’ avui divendres, on es comenta i s’ amplia l’ informació sobre aquesta “guerra dels informes”, durant la qual el portaveu de CiU va demanar la dimissió del equip de govern.

Un cop aprovades quatre mocions, una a favor del manteniment de la quota de participació dels ajuntaments, la segona per demanar la millora del finançament dels ajuntaments, la tercera en reconeixement dels 30 anys d’ ajuntaments democràtics, i finalment la proposada fa uns mesos des d’ aquest bloc en favor de l’ eliminació del cànon sobre els suports digitals, es va entrar en el apartat de precs i preguntes.

En aquest apartat, es va demanar al equip de govern un compromís de pagament de les factures raonable i el mes curt possible, proposta que l’ equip de govern va acceptar estudiar, tot i comentar que en ocasions venen condicionats per la recepció de les subvencions.

En temes d’ obres es va fer referència a les obres de l’ urbanització del Pujol, sobre les que l’ ajuntament havia mantingut recentment una reunió amb els veïns, alguns dels quals eren presents al ple, i també es va preguntar sobre la situació de la variant, que segons sembla es disposarà del projecte definitiu aquest mes de maig.

Sobre assumptes de funcionament intern, es va demanar per part de CiU, tenir accés a les actes de la comissió de govern, petició que l’ alcalde va confirmar que hi tenien tot el dret i que només calia que les sol·licitessin al secretari. També es va demanar per part de PeM, que tots els consellers disposessin del pin distintiu del ajuntament de Calldetenes, tot preguntant quins eren els criteris per donar-lo.

En temes de medi ambient i com a resultat d’ una preguntes de PeM, l’ alcalde va explicar que s’ havia fet un estudi sobre el nivell de sorolls al poble, i que el projecte d’ ordenació del transit s’ estava acabant. PeM va donar a entendre que es podien fer coses per reduir la contaminació per nitrats d’ algunes zones del poble, fent referència al estudi publicat fa poc pel GDT, i sobre el que vaig publicar un escrit fa uns dies parlant de les fonts de Calldetenes. Tant de bo d’ una vegada hi hagi alguna iniciativa en aquest tema dels vessaments excessius de purins, llargament comentat en aquest bloc

En temes de tecnologia l’ alcalde va confirma que s’ estava treballant en la nova web municipal, i va comentar l’ adhesió de Calldetenes al projecte de “ciutats digitals”, que tindria que beneficiar a empreses i veïns del poble en el coneixament i aplicació de les noves tecnologies.

En definitiva un ple dens, tens i llarg, fins el punt que quan es va donar la paraula al públic, la majoria de la dotzena llarga de veïns que hi varen assistir, ja havien deixat la sala.

4 comentaris:

JOSEP COMAJOAN ha dit...

De fet, les actes de les comissions de govern (com s'havia fet amb les dels plens i s'ha deixat de fer), també es podrien penjar a la web, i així a part de l'oposició també estaríem informats la resta de veïns del poble.

JPP ha dit...

Totalment d’ acord. Espero que la nova web del ajuntament de Calldetenes pugui ser suficientment àgil, perquè d’ una vegada un ajuntament vagi per davant dels requeriments dels veïns i fins i tot dels de l' oposició a l’ hora de donar informació.

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Benvolgut Joan,

Per motius laborals, vaig molt just de temps aquests dies, no podré comentar tan amplament com es mereixeria la teva crònica del ple ordinari del passat 14 d’abril. Ara bé, hi ha un parell de comentaris ràpids o objeccions que no puc evitar d’escriure després de llegir la teva crònica.

Em dóna la impressió que de manera intencionada no vols tractar amb el detall que caldria les coses importants del què va passar. A mode d’exemple et mostro dos casos en els que es pot veure clarament a què em refereixo.

1.- En relació al informe de l’assentador del mercat nosaltres varem expressar la nostra decepció no per l’import del sou, sinó perquè hi havia un informe desfavorable a la contractació que se’ns hauria d’haver ensenyat, és un document públic, o com a mínim parlat en les comissions i això no es va fer. Ens varem sentir enganyats per aquest motiu i no pas pel valor del sou. D’altra banda dius que la discussió era innecessària perquè l’import ja era conegut dels plens anteriors. No sé si vaig fluix de memòria però no aconsegueixo trobar cap ple anterior en què es parlés de l’import del sou. Si em pots indicar a quin ple i a quin punt se’n va parlar t’ho agrairia.


2.- En relació al l’informe desfavorable dels pressupostos 2009 veig que parles de guerra d’informes i de buscar més informació a l’article de El 9 Nou. Em sembla que és una bona manera de desviar l’atenció i responsabilitats. Em sorprèn que aquí no diguis “l’alcalde va afirmar en el ple que no tenia coneixement d’aquest informe i és evident que va mentir públicament ja que a l’informe publicat a El 9 Nou hi surt la seva signatura. Així com és que ens va dir en a tots que no l’havia vist mai?”. Em sorprèn que davant d’un fet greu i provat no en demanis explicacions. És que potser ja les coneixes? Això ha estat una bona patinada del Sr. Alcalde i de l’equip de govern. I si patinem els pobres de l’oposició l’any demà ja ens demanes que ens justifiquem mentre que si ho fa l’equip que govern llavors tots hem de fer la vista grossa.


Espero puguem continuar parlant més endavant d’aquest tema.

Salutacions ben cordials.

JPP ha dit...

Benvolgut Marc,

En el meu escrit vaig intentar fer un recull de tot el que es va parlar al ple, escrits que deixaré de fer en el moment en que l’ ajuntament torni a publicar les actes a la web amb rapidesa i com havia fet abans de l’ arribada de la Macarena, fent constar que l ‘acta es “provisional” si no esta aprovada. Quan això passi no em sortiran escrits tant llargs i potser em dedicaré a opinar mes sobre els aspectes que consideri mes rellevants. Entenc que el 9 Nou (amb molta mes difusió que aquest bloc) tracta amb prou detall els fets claus del ple i per això els enllaço, i hauria penjat l’ enllaç al fòrum dels pobles per donar-hi la màxima difusió, si m’ estigues permès fer-ho com havia fet fins ara.

Pel que fa als informes et respondre de manera conjunta als dos punt. Efectivament tu vas manifestar durant el ple la vostre decepció perquè creieu s’ havia amagat informació, informació que l’ equip de govern va manifestar que desconeixia. Per altre banda durant el ple vas manifestar que l’ informe de l’ anterior secretaria on es recomanava la no aprovació dels pressupostos no estava signat, i el divendres quan es publica el 9 Nou, resulta que n’ apareix un de signat que en el ple no va sortit. Espero que entenguis que amb informacions tant contradictòries no prengués partit ni demanés responsabilitats a ningú, dirigís el meu link a el 9 Nou que donava mes informació de la que jo tenia, i de passada evitava allargar més el meu escrit. El qualificatiu de “guerra d’ informes” bé perquè em sembla que això també anirà per llarg, i tothom tindrà possibilitat de prendre posició, fins i tot jo.

Pel que fa als 12.000€ que te assignats l’ assentador com a sou, jo en coneixia la xifra i per tant tenia que haver-la sentit en un ple o haver-la vist en el pressupost del 2009. No dubtis que miraré de trobar-ho o recordar-ho. De totes maneres personalment em sembla important el debat de si es just o no l’ import a pagar al assentador per la seva feina, i per això en parlo, ja que entre altres coses es la raó per la que PeM es va abstenir en el seu vot. També penso que cal evitar estirar gaire més aquest tema. Tu que en penses ?.

Sovint quan respons als meus escrits penso que et queixes innecessariament, si em permets i dit amb tot l’ afecte diria que fas “el ploricó”, dient que si desvio l’ atenció o que si tindria que ser mes crític amb l’ equip de govern, o que perquè demano explicacions a l’ oposició, o que esperaves de mi que digues tal cosa o tal altre. Pensa que de criticar l’ equip de govern ja ho feu vosaltres (es la vostre obligació) , i sovint segons la meva opinió ho feu amb raó com he reconegut moltes vegades, en el fòrum dels pobles seria difícil de trobar, però el bloc es pot seguir fàcilment la meva opinió i suposo que hi estaràs mínimament d’ acord. No em sembla bé que em dictis el que et sembla que tindria que dir o el que esperaves del meu escrit. Es com si jo et demanes perquè no vas criticar a PeM quan va dir que els darrers 8 anys els impostos van pujar molt mes que el IPC, i vaig demostrar en un escrit que segons el INE no era cert. No creus que tenies que fer-ho (o desmentir-me), si el que vols es transparència ?.

Agafat els meus escrits no com un atac a tu o al vostre partit, sinó com una oportunitat d’ explicar a tots els veïns, el que penses dels temes sobre els que jo opino, igual que la tens a la vostre web i al vostre fòrum. Segur que els veïns t’ ho agrairan, i a les properes eleccions votaran amb molt mes coneixement de causa.