Ple ordinari del 27 de setembre de 2010

dimarts, 28 de setembre del 2010

Tal com estava previst, i amb l' assistència de nou persones de públic, es va celebrar ahir el ple ordinaris del tercer trimestre d' aquest 2010.


Desprès de l' aprovació de l' acta del ple anterior, es va passar revista a tot el seguit de decrets de l' alcaldia, i es fa fer un seguiment de les factures aprovades en aquest període.

Seguidament es va parlar de la creació del nou servei de clavegueram, en el que es va qüestionar per part del grup municipal de CiU, el fet de que ja s' estigues cobrant la taxa quan encara no s' havia escollit l' empresa que donaria aquest servei. L' alcalde va argumentar que el servei ja s' estava prestant per part de la brigada, i que per tant el cobrament era correcte. El cap de llista de CiU, va anunciar que continuarien insistint en el tema, un cop s' haguessin assessorat.

En el apartat de mocions, es va presentar una única moció per part del grup municipal de CiU, en la que demanava una vegada més,  una auditoria externa dels comptes municipals, una petició que no es nova, ja que l' han vingut fent al llarg de tota la legislatura. Demanaven també la creació d' una comissió per escollir els auditors i fer el seguiment de la mateixa, formada per un únic representant de cada grup polític. L' alcalde va comentar igual que en altres ocasions, que aquest servei ja el donava la diputació de manera gratuïta, i que considerava innecessària una despesa amb tota seguretat molt elevada. La moció va ser rebutjada per 6 vots en contra (ERC) i cinc a favor (CiU + PeM).

En el apartat de precs i preguntes, es varen comentar bàsicament temes del funcionament dels serveis municipals, de les que remarcaria la proposta de millora per part de PeM, de la gestió de la neteja dels dipòsits d' aigua que darrerament va provocar un tall en el subministrament, i també la proposta de CiU per un reforçament en el servei de recollida dels contenidors de vidre. El regidor del servei es va comprometre a incrementar la freqüència de buidat del contenidors, a o augmentar el número de punts de recollida.

Per part del públic, l' única pregunta va fer referència a quina era la situació de les obres de la variant. L' alcalde va respondre que el projecte seguia el seu curs, i per tant cal suposat que es tindrien que iniciar les obres a inicis del 2011, sense més endarreriments.

2 comentaris:

Portaveu CiU Calldetenes ha dit...

Benvolgut JPP,

En primer lloc m’agradaria agrair-te la publicació de la crònica sobre el passat ple ordinari del 27 de setembre. Crec interessant ampliar la informació sobre algun dels punts que menciones.

1.- En relació a la creació del nou servei de clavegueram, ens reafirmem del tot en el que varem explicar en el ple. Aquesta nova taxa no s’ha licitat mai ni s’ha fet cap concurs públic per adjudicar l’empresa que l’haurà d’executar. En el ple tot just es va aprovar el plec de clàusules i mesa de contractació. És una nova font d’ingressos per l’Ajuntament que es concretarà en les ordenances. Com a taxa de nova aplicació ha de seguir el camí que li pertoca i no es pot cobrar abans de que se n’hagi fet el concurs correctament, rebre diferents ofertes i posterior adjudicació. El fet que la brigada ja estigui prestant aquest servei no treu ni aporta res a aquest fet, és a dir, no té res a veure. La brigada fa moltes altres coses, per exemple treballa en el manteniment dels jardins i zones verdes, i no per aquest fet paguem una “taxa de manteniment de jardineria”. Volem que es facin les coses ben fetes i la nostra feina és treballar perquè així sigui. Segons tot el què estem mirant sembla ser que el fet d’estar cobrant una nova taxa que no s’ha licitat mai sigui una cosa totalment il•legal. Ho seguirem estudiant i treballant, i un cop haguem arribat al final ho defensarem i exposarem allà on convingui.

2.- En la moció presentada justificant la necessitat d’una auditoria de comptes externes crec que és important remarcar dos fets. Quan menciones “una despesa amb tota seguretat molt elevada” et podem quantificar la despesa entre 12.000 € i 16.000 €. Ja ho hem consultat i hem demanat pressupostos. És clar que són diners, però són molts més els que perdem com a conseqüència d’una mala gestió econòmica que paguem entre tot el poble. Em refereixo, sense anar més lluny, a interessos de demora, demandes judicials per expropiacions, reparcel•lacions, acomiadaments improcedents, etc. Tot això suma bastant més que els diners necessaris per una auditoria externa de comptes.

El servei que dóna la diputació gratuïtament és un servei que es basa en la bona voluntat de l’equip de govern i que no té en compte despeses tan importants com els 80.000 € que paguem cada any per la gespa artificial, les factures reparades, etc. Prova de què això no funciona és que ja anem per la segona auditoria “amiga” de la diputació en el que portem de legislatura i que la primera només va servir per a contractar noves operacions d’endeutament a llarg termini.

En el ple també es va parlar d’altres coses que nosaltres considerem importants, encara que no les mencionis en la crònica, com per exemple el pagament d’una factura de 60 € a la fundació Josep Irla, fundació d’ERC, o el finançament de la urbanització el Torrental. Penso que no vaig estar massa encertat en rebatre l’alcalde quan va barrejar els conceptes i va parlar de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en comparació a la fundació Josep Irla. No és el mateix una Associació que una Fundació d’un partit polític que en cap cas es pot subvencionar amb diners de tot el poble. No és per l’import del sopar, 60 €, sinó pel concepte. Aquests diners són com una “donació” de tot el poble a un partit polític. Segons vaig entendre de la Diputada Patrícia Gomar, en la seva conferència aquí a Calldetenes, ERC era l’únic partit polític que no acceptava donacions. Està vist que una cosa és la teoria i l’altra és la pràctica.

A la teva disposició per a debatre qualsevol punt dels comentats, et saluda ben atentament,

Marc Verdaguer

Joan Pi Puig ha dit...

En primer lloc agrair-te que en aquesta ocasió, hagis trobat temps per ampliar el meu escrit, un escrit com be dius en format de crònica, i que aprofitis per ampliar el teu punt de vista. Permetem que jo també ho faci.

En referència al tema del clavegueram, et diré que em sembla raonable el teu plantejament de voler ajustar-se al que marca la llei, i en aquest bloc trobaràs alguns escrits que coincideixen en aquesta manera de fer en altres temes. Una altre cosa es la intencionalitat que jo hi pugui veure en la manera d’ enfocar el debat, i per aquesta raó, per falta de coneixement de la legalitat,i per evitar que em sortís un escrit massa “llarg i embolicat”, em vaig limitar a exposar la noticia. Suposo que tal com vareu anunciar, en el proper ple un cop ús hàgiu assessorat, podreu exposar la vostre posició i els vostres arguments, i serà més fàcil opinar.

El tema de la auditoria, ha estat el tema central de l’actuació de CiU durant tota la legislatura, si em permets l' acudit fàcil, podríem dir que s' ha convertit en un "clàssic". Trobo molt bé la novetat de plantejar-ho en forma de moció, molt millor que les manifestacions “exaltades” d’ altres moments. Dit això i com he manifestat en altres ocasions, al igual que l' equip de govern jo tampoc crec en la necessitat de la despesa que demaneu que es faci, una despesa probablement superior a la que anuncieu. Sincerament penso que el que cal es que tant la diputació com l’ equip de govern facin bé la seva feina. El debat sobre si els de la diputació son "amics", convindràs amb mi que també el podríem tenir sobre els auditors, i per tant crec es un debat estèril. Afegiré també que ja estem al final de la legislatura, i que si guanyeu les properes eleccions, podreu tirar endavant aquesta despesa que pel que dius, pel grup municipal de CiU és prioritària respecta a moltes altres.

En quan a la factura del sopar de 60€, que en definitiva crec que es el que realment volies comentar, et diré que penso que sigui qui sigui el receptor del pagament, (la fundació Irla, el consell comarcal o el col•legi de metges, .....), es tracta d’ una decisió personal del alcalde, i que elevar-ho a la categoria de finançament irregular d’ una fundació de ERC, demostra més un interès de partit que cap altre cosa, ja que surt totalment del àmbit municipal. No crec que fer els possibles per fer demostrar que altres partits també es financen de manera irregular, basant-se en una factura d' un sopar de 60€, sigui la millor manera de combatre aquest problema, una de les causes principals de la desafecció actual per la política.

Jo crec que hauria estat més encertat, que aprofitant aquest incident de la factura, que per cert l’ alcalde ja va dir que pagaria ell, segurament conscient de que estava al "límit" del que podríem considerar ètic, seria debatre quines son les atribucions del alcalde i dels regidors en concepte de representativitat, i que tant l’ actual com els futurs sàpiguen a que s’ han d’ atendre en aquesta matèria, Crec que això seria fer una acció en positiu.

Personalment considero tant a l' alcalde com a tots els regidors, prou intel•ligents com per no ficar-se en un embolic com el que vols donar a entendre, per una factura de 60€ que sap que passarà pel ple, i amb un concepte tan clar com el que constava. Trobo fora de lloc buscar en aquest fet, un nou motiu de descrèdit, no en particular per de l' alcalde, sinó sobretot d' un partit polític, que a diferencia del que tu representes, fins ara no se li coneix cap problema de finançament irregular, i que tal com va dir la Patricia Gomà en la seva xerrada, presumeix jo crec que de moment amb justícia, de màxima transparència en el tema del seu finançament, i que estic segur que igual que jo, tu també desitges que continuí així, i també ho voldries per la resta de partits.

Salutacions cordials