Els blocs i les xarxes socials (continuació).

dimecres, 17 de desembre del 2008


En la darrera aportació al fòrum dels pobles, deia quan es parlava d’ unificar els diferent canals que avui en dia tenim per comunicar-nos, que al meu entendre els “blocs” i les xarxes socials son perfectament compatibles i complementaris, i ara voldria explicar el perquè.

Entenc que la finalitat principal de les xarxes socials tipus Facebook, es posar en contacte a la gent siguin amics reals, coneguts o que en algun moment puguin compartir una finalitat comuna, participant en els diferents grups o comunitats que es poden crear (i abandonar) amb gran facilitat. Per tant el que pretenen principalment es posar en contacte grups afins .

Per contra els blocs tenen com a objectiu l’ informació en si mateixa i la seva difusió a tothom i no només al col·lectiu amb qui et relaciones. La possibilitat de construir una presentació mes o menys agradable i personalitzada del que volem comunicar fent servir plantilles, el fet de poder ordenar aquesta informació, de connectar-la amb altres blocs mitjançant el “RRS” i darrerament els “widgatgets” i altres ginys, la capacitat de interrelació amb altres aplicacions de moda com Picasa, Flik, Youtube qik etc..., es molt superior a la que ens ofereixen avui en dia les xarxes socials, i les novetats que contínuament es van incorporant em fa pensar que continuarà sent així.

Al voltant dels blocs també hi ha una colla de recursos ja creats, que ajuden a compartir i difondre tots aquets continguts. L' Osonosfera a nivell comarcal, el Cercablocs a nivell de país o el Blog Networks a nivell mundial, en son clars exemples d’ aquesta voluntat de que els continguts arribin a tothom, i una demostració mes de l’ esperit de col·laboració de la cultura blocaire.

Amb finalitats tant diferents no tinc cap dubte (de moment), que son eines que es que es complementen, i que el que cal es aprofitar el millor de cada una d’ elles, per compartir idees, coneixements i experiències adquirides.
Ja en el àmbit local, crec que sería bo que es continuïn potenciant els blocs, i que s’ incrementin la creació de nous blocs temàtics i les aportacions als que ja s’ han creat, tan es si es dintre del conjunt de blocs “UnxicdeTot” donant una imatge de conjunt, com fora donant una imatge mes personal. El que crec important es difondre i compartir els coneixements de la gent de Calldetenes, que segur que son molts mes dels que ens pensem.

1 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Joan, estic d'acord amb tu: són eines diferents però interelacionades tan com vulguis o sàpiga cadascú.

De fet Blogger, ara amb les eines de seguidors està intentant crear xarxa social, i en xarxes socials (no només existeix Facebook, per sort), també hi cap tot. És habitual que hi puguis tenir una mena de blog, amb escrits més o menys llargs i més o menys elaborats.

Jo crec que tot plegat ha d'ajudar perquè cadascú tingui un perfil polièdric a Internet, amb diverses facetes que es poden comunicar des de diferents aplicacions.