Consultes sobre la Independència de Catalunya.

dissabte, 5 de setembre del 2009

Seròs, un poble del Segrià d’ uns 2,000 habitants, ha decidit fer costat a Arenys de Munt i convocar també una consulta popular sobre la independència de Catalunya, comptant amb el recolzament del ajuntament del municipi. A la pàgina web del ajuntament d’ Arenys de Munt es pot llegir l’ acta de suport dels grups municipals, i la cronologia dels esdeveniments.


El que podia semblar un fet anecdòtic, amb un valor purament testimonial, com era la convocatòria d’ una consulta popular per part d’ una entitat privada d’ Arenys, a qui l’ ajuntament va donar suport, ha agafat una importància força remarcable a nivell de país, arrel de la intervenció de jutges i fiscals, amb la clara intenció de limitar el dret a que a els veïns majors de 16 anys, d’ un poble d’ uns 8.000 habitants, s’ els pugui preguntar si “esta d’ acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea ?”.

El resultat d’ aquesta intervenció ha estat que un segon municipi, en aquest cas el de Seròs, s’ ha apuntat a la iniciativa i pel que es pot llegir en alguns diaris digitals, poden haver-hi 50 municipis més que es plantegen seguir el mateix camí, i per tant podríem dir que l’ iniciativa d’ Arenys ha "creat escola".

En general els líders dels partits nacionalistes, critiquen la intervenció dels jutges, i recolzen a títol personal el dret d’ aquets municipis a fer la consulta, i alguns manifesten amb certa reserva, que si visquessin a Arenys votarien favorablement. Els promotors també han aconseguit, el recolzament d’ un important número de personalitats de la societat civil, segons es pot veure a la web creada expressament per informar de la consulta.

Crec que tant si es porta a terme com no aquesta iniciativa que cal recordar que no es vinculant, com a mínim aquesta Diada marxarà una mica de les tradicionals ofrenes de flors amb unes quantes manifestacions dels politics, i tindrà un caire més reivindicatiu i de debat per part de la societat civil, allargant-se en el temps, quans més siguin els municipis que decideixin apuntar-se a la iniciativa, presentar mocions de recolzament a la seva celebració, i/o mocions de censura en el cas de que finalment no es pugui celebrar.