Eines Web 2.0 - La tecnologia RSS i el Viigo.

dilluns, 3 de maig del 2010


El novembre de 2007 penjava per primera vegada en aquest bloc, un escrit on parlava de les bondats de la tecnologia RSS. Posteriorment a finals de 2009, vaig fer un parell de comentaris més, en motiu de que la nova web municipal l' incorporava entre els seus serveis.

Per qui no la conegui, diré que tota mena de webs i de blocs fan servir aquesta tecnologia, que permet un cop ens hem subscrit a la web que volem seguir, rebre informació en el mateix moment que es publica, sense que nosaltres hàgim d' interactuar per obtenir-la.

Per subscriure's al RSS d' una web , no fa falta donar cap mena de dada personal, només cal disposar d' un programa capaç de consultar les webs escollides, i indicar-li quina informació volem recuperar i de quina web, a partir d' aquest moment to el procés es automàtic.

A part de programes específics que fan aquesta funció, els clients de correu com el Outlook o el Thunderbird també l' incorporen, i els navegadors com el Explorer o el Chrome, disposen de multitud de ginys per facilitar aquesta tasca. Els darrers anys aquesta funcionalitat, com moltes altres, s' ha incorporat als telèfons mòbils, amb programes com el Viigo, que si be es específic per terminals Blackberry, segur que n' existeixen de semblants en totes les plataformes (Iphone, mòbils etc..).

El funcionament del Viigo i dels programes que s' hi assemblen, es el mateix que el dels clients tradicionals, amb la diferencia de que cal donar-se d' alta en el servei via una pàgina web, que serà l' encarregada de recollir la informació de les diferents fonts seleccionades, i que ens permet especificar les pàgines RSS que volem seguir, d' una manera més àgil que si ho fem des de el mòbil. El servei es gratuït i un cop tinguem el programa client instal•lat en el mòbil, aquest es cuidarà de fer-nos arribar de manera automàtica tota la informació.

Diaris, blocs, organismes públics i ajuntaments, i tota mena de pàgines web, ofereixen la possibilitat d' adherir-se a aquest servei, i disposar de noticies de premsa, convocatòries de feina, subvencions i ajuts que pugui oferir l' administració, i estar puntualment informats de la celebració de tota mena d' activitats, d' una manera automàtica.

Aprofito aquest escrit per felicitar als administradors de la pàgina web del Punt de treball de Calldetenes, pel que considero una magnifica iniciativa en aquest moments. En refereixo a la pàgina que han posat a disposició dels veïns i de les empreses, amb ofertes i demandes de llocs de treball. Al mateix temps els proposo que si poden, incorporin la tecnologia RSS a la seva pàgina, per tal de donar el màxim de difusió a la seva oferta. Seria un altre exemple d' un bon ús d' aquesta tecnologia.

Personalment el RSS es una de les facilitats que en faig més ús, pel gran volum d' informació a que et dona accés sense que jo hagi de fer res. El problema pot sorgir quan ens hem apuntat masses fonts, i no disposem de temps per digerir tot el que rebem.