Els serveis dels ajuntaments.

divendres, 14 de novembre del 2008


Per acabar aquesta comparativa entre municipis veïns, i com que crec que els impostos es tenen que contemplar en relació als serveis rebuts, hem sembla que desprès de comparar els diferents impostos, es convenient comparar també els serveis rebuts.

Els quatre municipis que he estat comparant, disposen d’ un conjunt de serveis similars però gens fàcils de valorar, ja que segurament en tots els pobles passen per millors i pitjors moments. Alguns serveis poden ser una mica diferencials, com pot ser la recollida de residus porta a porta que fan els municipis de Calldetenes i Folgueroles, o disposar d’ un camp de futbol mes o menys adequat, però crec que hi ha alguns serveis en els que Calldetenes es diferencia clarament dels altres tres municipis:

El primer servei que considero diferencial, es el centre de dia Armand Quintana. Per les opinions que m’ han arribat, es un servei que funciona a plena satisfacció de la majoria de veïns i sobretot dels usuaris. Parlem d’ un servei de cost elevat, i que si no estic equivocat la resta de municipis veïns de moment no presten, encara que Folgueroles esta en vies de fer-ho.

Un altre servei diferencial es el polèmic auditori-teatre, que ha augmentat i espero que continuí augmentant l’ oferta cultural als veïns de Calldetenes i també a la comarca i a les escoles. Cap municipi veí disposa d’ un servei que ofereixi tantes possibilitats en el mon de la cultura i del oci.

També penso que es diferencial, el fet de poder disposar del SES al nostre municipi, evitant el desplaçament dels estudiants a pobles veïns. Probablement es va elegir Calldetenes per la seva ubicació, però es tracta d’ una clar avantatge pels veïns del municipi.

Un altre servei generador de dèficit de manera inevitable i del que no disposen els municipis veïns , es el recent inaugurat servei d’ autobusos, un servei que ha estat ben acollit pràcticament per tothom, tal com es va reconeixa per els tres grups del ajuntament en un dels darrers plens. Sense cap mena de dubte, la nostre proximitat amb Vic ens ha fet mes fàcil poder-hi accedir.

Quan analitzem els impostos, crec que cal tenir presents aquests serveis, si realment el que volem es una comparació mes realista entre els municipis. Es possible que algun dels municipis també disposi d’ algun servei diferencial, però mirant les pàgines web dels tres ajuntament no he estat capaç de trobar-lo, i per tant qualsevol aportació en aquest sentit enriquirà el post.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Joan,

En primer lloc felicitar-te per l’acurat treball de recerca que has fet i pels resultats que ens has exposat. Coincidim en bastants punts i opinions, encara que com és lògic no en totes. Anem a exposar alguns dels punts en els que discrepem.

És molt correcte comparar els impostos en relació als serveis rebuts, ja que aquests són directament proporcionals. Un Ajuntament no és una empresa de fer diners sinó més aviat una empresa de serveis i atenció als seus ciutadans. Fas una valoració encertada dels serveis que tenim a Calldetenes, i que alguns d’ells funcionen molt bé com el centre de dia o el teatre entre d’altres.

Ara bé, en la comparació amb els pobles veïns no coincidim. Els nostres veïns no estan tan allunyats de nosaltres. Per posar un exemple Folgueroles té camp de gespa artificial, tindrà un bon teatre ben aviat i acaba de rebre 500.000 € de subvenció per construir un centre de dia. Sant Julià també fa temps que té camp de gespa artificial, encara que no té centre de dia o teatre però té altres serveis. I tot això ho han aconseguit sense veure per terra la seva situació econòmica. Es pot comprovar observant els seus valors de romanent de tresoreria i els seus nivells d’endeutament que no es poden ni comparar amb els de Calldetenes.

També hi ha un altre punt que crec que t’ha passat per alt. En el proper ple ordinari, o potser abans en un extraordinari, s’han d’aprovar els dos nous crèdits de l’ajuntament de Calldetenes pels propers 20 anys i passar l’endeutament que tenim a curt termini a llarg termini. Aquest fet l’hauries de contar ja que els propers alcaldes de Calldetenes, siguin del color que siguin, no podran fer cap teatre, ni cap camp de gespa artificial ni cap pista d’atletisme, etc i s’hauran de limitar a tapar pedaços sense poder oferir cap nou servei al nostre poble. Com ens podrem comparar llavors amb els nostres pobles veïns que hauran pogut avançar molt més?

Finalment també considero un servei (i ben important) poder congelar els impostos o apujar-los per sota l’IPC en moments de dificultats econòmiques com els que vivim. Calldetenes aquest servei no l’ha pogut donar.

I ja per acabar i també relacionat amb aquest binomi economia – serveis. L’Associació de Mares i Pares de la Guarderia (AMPA) han demanat a l’Ajuntament un toldo de protecció del sol pels més menuts, els hi toca de ple i realment és una necessitat. La resposta de l’ajuntament és que no hi ha diners per aquest toldo. Sense entrar en polèmica si el toldo pel sol per a la canalla és un servei o bé una necessitat, el que jo no trobo lògic és que ens gastem més de 800.000 € en posar una gespa artificial al camp de futbol i que llavors no puguem cobrir una necessitat com posar un toldo pels nens a la guarderia d’uns 2.000 € aproximadament. M’enteneu quan em refereixo que massa sovint a Calldetenes es fan coses per a la galeria i llavors no se’n poden atendre d’altres de més necessàries?

JPP ha dit...

Agrair-te novament la teva bona predisposició personal pel debat i per la voluntat d’ informar, molt diferent de la dels altres grups que particularment em sembla que els interessa molt poc. Molt diferent també de la d’ altres membres de la llista de CiU, que quan veuen que discrepes de la seva opinió, entren ràpidament en el terreny personal, i et qualifiquen de ser dels “altres” (?) , de falta d’ objectivitat o de ser el portaveu del equip de govern,o senzillament s’ ofenen i no responen a preguntes que per la seva tasca de regidor trobaria de lògica que responguessin.

Coincidim plenament en l’ opinió de que els impostos van necessariament lligats als serveis rebuts, i que Calldetenes disposa de dos serveis diferencials, i celebro que compartim l’ idea de que funcionen adequadament. Sense cap mena de dubte els propers anys, al meu entendre no menys de tres ja que crec que aquest es el temps previst pel centre de dia de Folgueroles, molt probablement també en disposaran els altres municipis, amb el conseqüent increment de la despesa que els nous serveis puguin representar. El camp de gespa artificial pots comprovar revisant el meu escrit, que jo no el donava com un diferencial significatiu entre els municipis, tot i que Santa Eugenia no se si ja en té.

Et recordo també que disposem per la nostre situació geogràfica, d’ un servei d’ autobusos clarament deficitari i que cal ajudar a sufragar (25.000 0 30.000€/any) i d’ un SES que dona servei a altres pobles veïns. També m’ agradaria coneixa quins son els serveis diferencials de que disposa Sant Julià, ja que no he estat capaç d’ identificar-los.

Suposo que també estarem d’ acord, que serveis com la recollida d’ escombraries es tenen que sufragar en la seva totalitat, amb les taxes que s’ apliquen per aquest servei, tal com tendeixen a fer tots els municipis, i que el que cal es exigir que el servei rebut estigui a l’ alçada del que paguem.

Si estem d’ acord en aquest punt dels serveis, molt probablement també estarem d’ acord en que a Calldetenes, els impostos tenen que estar necessariament a la banda alta respecta a resta de municipis veïns, que no vol dir que hagin de ser molt mes cars,i que molt probablement ara no es tindrien que apujar tant, si amb una política “diferent” s’ haguessin apujat mes en anys anteriors, aplicant un millor control de la despesa corrent i sense necessitat de renunciar a cap dels serveis creats. Vull aclarir per evitar ferir cap susceptibilitat, que aquest comentari no representa cap defensa de la política de despesa portada a terme per l’ ajuntament, però també queda molt lluny de pensar que tot s’ ha fet malament, com alguns defensen de manera permanent.

Discrepo de plantejar els temes en termes de comparar la necessitat d’ un “toldo per l’ escola” amb l’ inversió que representa fer un camp de gespa artificial. Coneixes molt bé que hi ha subvencions que cal aprofitar, i que en el moment que es tenen que prendre les decisions, poc tenen a veure altres despeses de 2000€ com la del toldo. Crec que així només anem al enfrontament permanent entre diferents col•lectius del poble (els del futbol contra els de l’AMPA, o els teatre contra els excursionistes, ect..). Si la despesa del “toldo” li correspon fer-la al ajuntament i no al departament d’ educació, fet que sincerament desconec, penso que l’ ideal seria posar una partida en el pressupost del 2009, contemplant aquesta despesa i altres com petites reparacions que fa temps que estan pendents, com pot ser la vorera del carrer Osona que he posat d’ exemple en alguna altre ocasió, i executar aquestes petites obres a inicis del següent exercici, es a dir entrar en una dinàmica de no respondre a les peticions sobre la marxa i de manera improvisada. No dubto que el toldo es una necessitat i mes si es en bé dels mes menuts, però tot i que no se on te que anar ubicat, segurament el sol hi tocava molt abans de la reivindicació, i molt probablement es pot planificar com una despesa del proper exercici. El que no es de rebut es que es tanqui el tema amb un “no hi ha diners”, sense mes explicacions.

Referent als dos crèdits, dir-te que el fet de que no surtin en un “post” on faig una comparativa de serveis, no vol dir que m’ hagin passat per alt, i dir-te també que jo no voldria ser tant pessimista com tu. Efectivament penso que un dels crèdits proposats en el pla de sanejament, el de 450.000€, lliga de mans al ajuntament durant els propers tres anys, en definitiva aquesta legislatura i mig any mes. El crèdit de 850.000 a 20 anys, tot i que no he fet cap càlcul em sembla una càrrega important però ja no tant feixuga com la planteges , i que segur que es pot alleugerir eliminant o reduint algunes despeses corrents, i que crec que tindríem que començar a valorar en quines es pot incidir, com ja he plantejat en alguna altre ocasió parlant per exemple del consum elèctric o del de telèfon. També crec que tindrem que treballar per solucionar d' una vegada el conflicte amb Sant Julià, un conflicte en el que en alguna ocasió heu comentat que CiU podia ajudar de forma clara, i que sigui quin sigui el resultat final, també podria ajudar de manera significativa en la reducció del endeutament.

M’ ha sortit una aportació força llarga, però no voldria acabar sense agrair-te novament la teva bona predisposició personal, i recordar-te que no cal que et limitis a donar resposta a temes que jo o algú pugui plantejar en el bloc, si no que tens la possibilitat d’ encetar temes nous. La teva anunciada explicació de com quedaran les ordenances municipals del mercat, o la visió que te CiU del pressupost del 2009 que votareu dintre d’ uns dies, poden ser dues bones oportunitats per fer-ho, i de passada aconseguir que els veïns que puguin assistir als plens, encara que siguin pocs, ho facin amb mes coneixement de causa del que es va a votar i perquè.

Com sempre a la teva disposició.